Baza znanja

Vodič za kupovinu veš mašine

Datum: 07.06.2021.

Mašine za veš spadaju u grupu uređaja bijele tehnike koje je najteže kupiti. One su teške za transport, tržište je preplavljeno modelima raznih proizvođača, kompleksnim marketinškim žargonima i primamljivim inovacijama. Naravno, takva mogućnosti izbora često zbunjuje potrošače, pa uz sve to ide i stres koji se javlja kao i pri svakoj drugoj velikoj i skupoj kupovini.

 

Dobra vijest je da vas kvalitetna mašina za pranje veša provjerene robne marke može dobro služiti na duge staze, pa ako napravite top izbor bićete spokojni dugi niz godina. U daljem tekstu pripremili smo detaljan vodič za kupovinu veš mašine, gdje ćemo vam dati odgovore na najčešća pitanja u vezi sa odabirom uređaja koji će najviše odgovarati vašim potrebama. Da li su bolje veš mašine sa prednjim ili gornjim punjenjem, koje su glavne karakteristike na koje treba obratiti pažnju, kako odabrati mašinu koja optimizuje potrošnju električne energije? Pročitajte.

 

 

Da li kupiti veš mašinu sa prednjim ili gornjim punjenjem?

Prvi korak u sužavanju izbora je da odlučite da li vam više odgovara mašina za pranje veša sa prednjim punjenjem ili sa punjenjem odozgo. Možda već preferirate jedan od ova dva tipa, u zavisnosti od prethodne veš mašine koju ste imali, prostora ili pokretljivosti, ali je uvijek dobro preispitati šta vam to tačno treba.

Veš mašina sa prednjim (frontalnim) punjenjem

Mašine za pranje veša sa prednjim punjenjem obično su nešto jeftinije u odnosu na mašine koje imaju gornje punjenje, a pritom troše manje vode i energije. Rade tako što lagano okreću veš u bubnju iznova i iznova, potapajući ga u vodi. Iako u prvi mah zvuči drugačije, one su zapravo pri pranju prilično “nježne” prema odjeći, i manje je oštećuju u poređenju sa mašinama koje se pune odozgo. Osim toga, bolje rade i sa neuravnoteženim opterećenjem. Ciklus pranja traje duže, mada je sve više proizvođača koji nude nove modele sa posebnim programom za brzo pranje. Većih su dimenzija i imaju veću težinu.

Prednosti veš mašina sa frontalnim punjenjem

 • Mekša odjeća;
 • Manja potrošnja vode;
 • Veća energetska efikasnost;
 • Manja potrošnja deterdženta;
 • Generalno imaju manju prodajnu cijenu;
 • Veći broj programa rada i mogućnost pranja na višim temperaturama;
 • Veće brzine centrifuge, što znači brže sušenje (i jeftinije, ukoliko koristite i mašinu za sušenje veša);
 • Većinu ovih modela možete instalirati ispod radne ploče ili police, a iznad nje možete postaviti sušilicu za veš.

Nedostaci

 • Duži ciklusi pranja – kod nekih programa čak i više od tri sata;
 • Teško je ili nemoguće u toku ciklusa pranja izvući ključeve, telefone ili druge predmete ako ste ih zaboravili u džepovima;
 • Ako je ciklus već počeo nije moguće naknadno dodati odjeću za pranje;
 • Masivne su i teške za pomjeranje;
 • Neki modeli mogu proizvoditi određeni nivo buke prilikom rada centrifuge;
 • Neki modeli mogu slabije ispirati zbog predodređenosti na manju potrošnju vode.
   

Veš mašine sa gornjim punjenjem (top-load mašine)

Mašine za pranje veša sa gornjim punjenjem su uglavnom nešto skuplje. Manje su širine (40 cm), pa su pogodne za manje stanove i manja kupatila. Takođe su manjeg kapaciteta zbog čega se preporučuju prije svega porodicama sa manjim brojem članova. Ciklusi su kraći, što znači da će vaš veš biti brže opran. One troše više vode, oštrije su za veš, a učinak pranja je gotovo jednak kao kod frontalnih veš mašina.
 

Prednosti top load veš mašina

 • Uglavnom su pouzdanije u radu od veš mašina sa prednjim punjenjem;
 • Kraći ciklusi pranja;
 • Lakše za pomjeranje i uklapanje u manjim prostorijama;
 • Jednostavno dodavanje odjeće ukoliko se dogodi da ste zaboravili neki komad nakon pokretanja ciklusa pranja
 • Lakše možete dohvatiti predmete koje ste zaboravili izvaditi iz džepova kao što su: ključevi, telefoni...
 • Generalno bolji učinak ispiranja.

Mane

 • Oštrije po odjeću koja se pere;
 • Koriste više vode nego mašine za pranje veša sa prednjim punjenjem;
 • Generalno skuplje za kupovinu;
 • Koriste više električne energije prilikom pranja u toploj vodi;
 • Koriste više deterdženta za pranje;
 • Pranje veša je generalno manje ekonomično.

 

Mašina za pranje i sušenje veša – dobar ili loš izbor?

Kao što samo ime govori, riječ je mašini koja korisnicima nudi kombinaciju dvije funkcije: pranje i sušenje veša. Kombinovane mašine se čine kao sjajna ideja, ali brže se kvare i imaju generalno kraći vijek trajanja, a popravke su komplikovanije i skuplje. Osim toga, nešto starijim modelima potrebno je jako puno vremena za sušenje oprane odjeće, kao i puno vode. Bubnjevi u kombinovanim mašinama su prevashodno namijenjeni pranju veša, te nisu u mogućnosti da suše istu količinu odjeće koju su prethodno oprale.

Ipak, zahvaljujući razvoju tehnologije, noviji modeli kombinovanih veš mašina su dosta poboljšani i korisnici se u potpunosi mogu osloniti na njihov rad. Praktične su jer predstavljaju 2 u 1 proizvod, i jeftinija su varijanta nego kupovina dva posebna uređaja. Takođe, zauzimaju duplo manje mjesta nego što bi to bio slučaj sa dva posebna aparata, a neće vam biti potreban ni poseban prostor u vašem domu za sušenje veša.

 

Faktori na koje trebate obratiti pažnju prilikom izbora veš mašine

Postoji nekoliko faktora koje morate uzeti u obzir kada kupujete mašinu za pranje veša.

 

Kapacitet

U standardnoj ponudi možete pronaći veš mašine kapaciteta u rasponu od 5 do 11 kg, tako da ne biste trebal imati problema pronaći model čiji kapacitet odgovara potrebama vašeg domaćinstva. Ako vam ni ovo nije dovoljno, neki proizvođači nude i znatno veće mašine, od 15, pa čak do 18 kg. Iako su veš mašine većeg kapaciteta odlične za velika domaćinstva ili za pranje glomaznih stvari kao što su posteljina, jorgani ili ćebad, možda vam neće biti potrebna baš toliko velika mašina za pranje veša kao što ste u prvi mah pomislili.

Mašine za pranje veša korisnici uglavnom pune samo do pola – prosječno oko 3,5kg. Izmjerite na vagi koliko kilograma veša perete u prosječnom pranju prije nego ga stavite u veš mašinu. Tako ćete pri odabiru najlakše odrediti kapacitet veš mašine koji će zadovoljiti potrebe vašeg domaćinstva.

 

Vrijeme trajanja ciklusa

Mašine sa gornjim punjenjem obično brže peru veš od mašina koje se pune frontalno, djelimično zbog toga što veš mašine sa prednjim punjenjem troše manje vode. Ako ste se odlučili za veš mašinu sa prednjim punjenjem onda potražite model sa programom za brzo pranje. Imajte na umu da kada koristite ovaj program nikako ne biste trebali do kraja puniti mašinu i previse je opteretiti, jer veš neće biti dobro opran.

Takođe bi trebalo da uzmete u obzir i vrijeme sušenja. Sa većom brzinom centrifuge (veći broj obrtaja), mašine za pranje veša sa prednjim punjenjem će bolje iscijediti veš unutar mašine što će omogućiti da vrijeme sušenja bude kraće, a ukoliko koristite suščicu za veš, ostvarićete i uštedu električne energije.

 

Vaš prostor

Koliko prostora imate? Gdje planirate smjestiti veš mašinu? Koliko prostora će vam biti potrebno da otvarate vrata ili poklopac vaše nove veš mašine? Da li je lako dostupan izvor struje ili vode? Ako je vašoj novoj mašini za veš potreban dovod tople vode, da li je on u blizini? Pažljivo premjerite, zapišite dimenzije (uključujući i dimenzije vaše trenutne veš mašine) i tek onda krenite u kupovinu nove veš mašine. Ako se odlučite za mašinu sa prednjim punjenjem, možete lakše postaviti sušilicu za veš na zid, montirati je odmah iznad mašine za pranje veša, ili vam gornji dio mašine može poslužiti kao površina za trenutno odlaganje stvari. Većina veš mašina sa prednjim punjenjem ima širinu od 60 cm i dizajnirana je tako da se uklapa u standardni prostor, pa je možete montirati i postaviti ispod radne ploče u kuhinji ili police u kupatilu. Ukoliko vam je pak potrebna ušteda u širini, onda se mašina sa gornjim punjenjem, standardne širine od 40 cm, nameće kao bolje rješenje.

 

Jednostavnost upotrebe

Kada upoređujete modele veš mašina u prodavnici ili na web shopu, uzmite u obzir sljedeće faktore:

 • Da li su oznake na upravljačkom dijelu i programatoru jasne?
 • Da li je izbor programa jednostavan i intuitivan za podešavanje?
 • Da li mašina ima sve funkcije i programe pranja koji su vam neophodni?
 • Da li zaista imate potrebe za korišćenjem svih funkcija koje imaju skuplji modeli?
 • Da li se filter lako čisti?
 • Da li je prostor za sipanje deterdženta lako pristupačan i jednostavan za upotrebu?
 • Da li su vrata ili poklopac mašine dovoljno veliki i da li se mogu lijepo otvoriti na mjestu koje ste planirali za instalaciju vaše veš mašine?

 

Energetski razredi

Sve mašine za pranje veša moraju imati naljepnicu sa označenim energetskim razredom. Ona je napisana kao niz pluseva i slova i ukazuju na ukupan broj kilovat satima koji se potroše tijekom godine (kWh/god). Tu su energetski razredi A, A+, A++, A+++, B, C i D.

Veš mašine sa toplim i hladnim ulazima i bez unutrašnjih grijača (obično je riječ o veš mašinama sa gornjim punjenjem) uključit će i procjenu energije koja je utrošena za zagrijavanje vode za pranje, kao i energije koja je potrebna za pokretanje mašine, tako da sa ovim podacima lakše možete usporediti mašine sa i bez unutarnjih grijača.

 

Broj pluseva

Plusevi označavaju energetsku efikasnost – što je veći broj pluseva to je mašina energetski efikasnija. Međutim, važno je znati da se može uspoređivati samo energetska efikasnost između mašina istog kapaciteta. Veš mašina većeg kapaciteta može imati više pluseva od mašine manjeg kapaciteta, ali će ipak koristiti više električne energije.

 

 

Koji je najbolji brend mašine za pranje veša?

Današnje tržište preplavljeno je robnim markama različitog kvaliteta, ali je potrebno napomenuti da nisu sve robne marke mašina za pranje veša podjednako dobre. Najpouzdaniji brendovi su oni koji imaju najveći broj zadovoljnih korisnika i čiji proizvođači nude najduži garantni rok i dobro rješavaju probleme sa veš mašinama ako nešto krene po zlu. Kupovinom neke od ovih marki sigurno nećete pogriješiti: LG, Whirlpool, Tesla, kao i Bosch, Gorenje, Beko, Vox.

Želimo vam srećnu kupovinu i top izbor!

Ostali tekstovi