Baza znanja

Kupovina mašine za sušenje veša: kako da odaberete pravi model?

Datum: 18.10.2022.

Iako još uvijek ima potrošača koji smatraju da je mašina za sušenje veša uređaj bez kog se može, njena praktičnost je čini sve traženijim proizvodom na tržištu. Sušilice za veš naročito su praktične za velike porodice, kao i za ljude koji žive u malom stanu i nemaju dovoljno prostora gdje bi sušili veš.

Još jedna važna činjenica kada su u pitanju sušilice veša jeste to što je većina novih modela podržana modernom tehnologijom i senzorima koji omogućuju „pametnije“ sušenje veša. Senzori koji se nalaze unutar bubnja mjere količinu vlage u bubnju i na osnovu parametara koje su očitali automatski prilagođavaju program sušenja i dužinu trajanja ciklusa. Na taj način, smanjuje se vrijeme sušenja veša i povećava energetska efikasnost.

Bliži se hladniji dio godine, što je svakako razlog više da razmislite o kupovini mašine za sušenje veša, a mi ćemo ovim tekstom pokušati da Vam olakšamo kupovinu. Pročitajte Top izbor vodič za kupovinu mašine za sušenje veša i odaberite model shodno potrebama Vašeg domaćinstva.

 

 

Prije nego što kupite mašinu za sušenje veša

Na samom početku, razmislite o mjestu gdje planirate instalaciju mašine. Mnogi je drže u kuhinji, ali biste mogli da je postavite i u bilo kojoj drugoj prostoriji. Jako je bitno obratiti pažnju na provjetravanje, odnosno da u prostoriji možete obezbijediti dovoljan protok vazduha.

Pri kupovini, možete birati između samostojećih, ugradnih ili polu-ugradnih sušilica za veš.
 

Samostojeće mašine za sušenje veša

Samostojeće sušilice su najfleksibilnije kada je u pitanju mogućnost premještanja sa jednog na drugo mjesto u stanu. Mašine standardnih dimenzija mogu stati ispod kuhinjskih radnih ploča koje su postavljenje na visini od 85cm i koje su širine i dubine 60cm.
 

Ugradne mašine za sušenje veša

Izrađene su tako da se ugrađuju u kuhinjske elemente i najčešće su skrivene vratima koja su istog dezena kao i ostali kuhinjski elementi u kuhinji. Ove sušilice su nešto skuplje i obično su manjih dimenzija nego samostojeće – uglavnom su iste visine i širine kao samostojeće, ali su manje dubine (najviše modela ima dubinu oko 53cm).
 

Polu-ugradne sušilice za veš

One su, takođe, nešto skuplje od samostojećih modela i karakteristične su po tome što im je kontrolna tabla vidljiva, dok je bubanj sakriven iza vrata.

U našoj online prodavnici tehnike možete pronaći širok izbor kombinovanih mašina za veš (pranje + sušenje), a kompletan asortiman pogledajte na ovom linku.

 

Vrste mašina za sušenje veša

Postoje tri vrste mašina za sušenje veša:

Ventilacione (odvodne) mašine za sušenje veša

Ventilacione sušilice veša su stariji tip uređaja. Njihova glavna prednost je niža cijena u odnosu na ostale vrste sušilica.

Najbitnija karakteristika ventilacionih modela jeste ispumpavanje vrelog i vlažnog vazduha iz bubnja kroz crijevo u spoljašnju sredinu. Zato je neophodno da ventilaciona mašina za sušenje veša bude instalirana pored zida sa ventilacionim otvorom ili pored (ispod) prozora. Ovo je vjerovatno najveća mana ovakve vrste sušilica za veš.

Većina modela ventilacionih sušilica se može trajno postaviti na ventilacioni sistem tako što se crijevo za odvod instalira kroz spoljašnji zid pomoću odgovarajućeg alata (koji uglavnom dolazi u kompletu uz novu mašinu). Postoji i jedno privremeno rješenje – da postavite fleksibilno crijevo za odvod vlažnog i toplog vazduha kroz prozor, samo dok mašina radi. Međutim, kao što smo i naznačili, ovo je ipak privremeno i nepraktično rješenje i nije dobro kada je napolju hladno i vlažno vrijeme.

Kondenzacione sušilice za veš

Na kondenzacione mašine za sušenje veša ne morate da povezujete izduvno spoljašnje crijevo. Pored toga, ovu vrstu sušilice možete postaviti na bilo kom mjestu u Vašem domu, uz jedini uslov da je dobro provjetreno.

Kondenzacioni uređaji rade tako što kondenzuju vodenu paru u mašini i pretvaraju je u vodu koja se sakuplja u rezervoaru koji se prazni. Rezervoar se lako izvlači i kada se napuni može se jednostavno isprazniti u sudoperu, toaletnu šolju ili bilo koji drugi kanalizacioni otvor. Većina modela kondenzacionih sušilica rublja ima signalnu lampicu koja Vam signalizira kada je rezervoar sa vodom potrebno isprazniti.

Mašine za sušenje veša sa toplotnom pumpom

Mašine za sušenje veša sa toplotnom pumpom predstavljaju najnoviju generaciju ovih uređaja, sa najsofisticiranijim karakteristikama. Koriste najnoviju pametnu tehnologiju za sušenje veša pomoću vrućeg vazduha koji „izvlači“ vlagu iz veša, a koja zatim isparava u rezervoar. Sušilice za veš sa toplotnom pumpom su energetski efikasnije od ostalih vrsta, a jedino šte se može napomenuti kao mana jeste viša cijena u odnosu na druge sušilice.

U ponudi na našem sajtu možete pronaći i kondenzacione sušilice sa toplotnom pumpom po povoljnim cijenama, kao što je mašina za sušenje veša Gorenje DE 72 ili Gorenje DA 83IL/I.

 

 

Mašine za sušenje veša sa ručnim podešavanjem

Modeli ovog tipa su jeftiniji od modela sa senzorima, ali ćete morati sami da programirate mašinu pa se može desiti da sušite veš duže nego što je u stvari potrebno. Posljedica toga su dodatni troškovi za električnu energiju, a pritom možete i oštetiti odjeću.

 

Mašine za sušenje veša sa senzorima

Sušilice za veš ranije su važile za uređaje koji troše puno električne energije. Međutim, danas, zahvaljujući modernim tehnologijama, to nije tako. Proizvođači su ovaj problem riješili postavljanjem senzora.

Senzori mjere vlažnost vazduha u bubnju tokom ciklusa sušenja i daju signal da se mašina zaustavi čim se veš osuši te na taj način štede vrijeme i novac. Međutim, kod nekih brendova testovi pokazuju da je veš izvađen iz mašine ostao pomalo vlažan. Zato je važno da pri kupovini odaberete isključivo mašine provjerenih brendova, recimo Beko ili Gorenje.

Iako su mašine za sušenje veša sa senzorima uglavnom skuplje, ako rade dobro, na duže staze su isplativije jer ćete uštedjeti novac za plaćanje struje.

 

Programiranje

Mašinama za sušenje veša je jednostavno rukovati. Postoje dva tipa ovih mašina: ručno programirane i senzorske. Modeli sa ručnim programiranjem imaju najčešće dva ili tri podešavanja: pamuk, sintetika i osjetljivi materijali. Sa druge strane, sušilice za veš sa senzorima imaju više programa što Vam pruža mogućnost da odaberete program koji najviše odgovara Vašim potrebama.
 

Tri osnovna programa su:

Pegla: Ovaj program ostavlja veš pomalo vlažnim kako bi ga nakon sušenja mogli lakše ispeglati – peglanje se mora obaviti odmah nakon sušenja veša u mašini.

Orman: Ovaj program ostavlja veš dovoljno suvim kako bi se nakon sušenja odmah mogao odložiti u garderober.

Ekstra suvo: Najbolji program za veće komade odjeće ili drugih stvari većih dimenzija kao što su jorgani i jastuci. Nakon sušenja možete biti sigurni da je sve potpuno suvo.

 

Ostali programi na koje treba obratiti pažnju su:

 

Vuna: Uvjerite se da je mašina za sušenje veša odobrena od strane Woolmark Company. To je naznačeno u uputstvu i/ili će imati oznaku sa malim simbolom vune na samoj mašini.

Mix (Miješano): Ovaj program se koristi kada se suši veš različitih boja i materijala.

Cipele: Neke mašine za sušenje veša imaju i nosač za obuću – obuću možete postaviti na sredini bubnja.

 

Veličina bubnja

Mašina za sušenje veša koja ima veliki kapacitet je sa aspekta energetske efikasnosti najbolja opcija, jer je potrebno manje vremena da se odjeća osuši nego u mašini koja ima manji bubanj. Uopšteno gledano, kapacitet klasičnih samostojećih mašina za sušenje veša kreće se od 7kg do 10kg. Ovo se približno može porediti na sljedeći način:

  • 7kg: 35 majica / lakši pokrivač.
  • 8kg: 40 majica / srednji pokrivač.
  • 9kg: 45 majica / ljetni veliki jorgan.
  • 10kg: 50 majica / zimski veliki jorgan.

 

Još neke funkcije na koje obavezno treba obratiti pažnju

Filter za vodu: Provjerite da li se filter za vodu može lako izvaditi i da li je rezervoar za vodu na lako dostupnom mjestu.

Zaključavanje za djecu: Zaključavanje je korisna opcija koja eliminiše mogućnost da djeca upravljaju mašinom za sušenje veša i tako izazovu kvar ili drugu vrstu štete.

Prikaz preostalog vremena sušenja: Neki od modela mašina za sušenje veša imaju senzore koji daju procjenu vlažnosti, a nakon toga se procjenjuje preostalo vrijeme sušenja veša.

Odloženo pokretanje: Pomoću ove funkcije možete izabrati vrijeme kada želite da otpočne sušenje veša, najčešće do 24 sata unaprijed.

Lijeva i desna vrata: Umjesto vrata koja se otvaraju samo u jednom smjeru, neki modeli sušilica imaju mogućnost mijenjanja smjera otvaranja vrata. To korisnicima osigurava veću fleksibilnost kada je u pitanju mjesto na kome žele postaviti uređaj.

LED upozorenje (indikatori): Korisno je ako Vaša mašina za sušenje veša ima lampicu koja Vam signalizira kada biste trebali da ispraznite rezervoar sa vodom ili očistite filter.

Okretanje bubnja u oba smjera (reverzibilno okretanje bubnja): Bubanj mašine za sušenje veša se može okretati u oba smjera: u smjeru kazaljke na satu i u suprotnom smjeru. Na taj način ubrzava se proces sušenja i istovremeno smanjuje gužvanje veša.

Sistem protiv gužvanja veša: Nakon ciklusa sušenja, bubanj nastavlja da se okreće kako bi se spriječilo zapetljavanje i gužvanje te olakšalo peglanje veša.

 

 

Energetska efikasnost

Kada je u pitanju energetska efikasnost, sve sušilice za veš ocijenjene su od A do G (pri čemu je mašina sa ocjenom A+++ najekonomičnija). I dok su najnoviji modeli mašina za sušenje veša sa senzorima u velikoj mjeri efikasniji od starijih modela bez senzora, troškovi često zavise od toga koliko dugo mašina suši veš i koliko snage za to zahtijeva.

Na primjer, ako mašina duže i brže okreće bubanj (centrifugalna sila je veća) znači da će vrijeme sušenja veša biti kraće.

Korisno je znati: Ručnim, dodatnim cijeđenjem veša nakon pranja, a prije nego veš stavite u sušilicu, možete smanjiti trajanje ciklusa sušenja. Takođe, možete smanjiti potrošnju struje ako ne preopterećujete mašinu ili ako u jednom ciklusu sušite veš koji je izrađen od istog materijala.

 

Savjeti za održavanje sušilice za veš i efikasnije sušenje veša

Večina materijala može bez problema da izdrži sušenje u mašini, ali uvijek provjerite u uputstvu ili na komandnoj tabli da li mašina suši veš koji je izrađen baš od te vrste materijala. Ako imate problema sa sušenjem u smislu da mašina ne suši dovoljno dobro, možda ćete morati da smanjite količinu veša ili da promijenite program (na primjer – iz programa „orman“ u program „ekstra suv“).

Prije stavljanja u mašinu, sortirajte veš. Na taj način smanjićete vrijeme sušenja i uštedjeti električnu energiju. Takođe, bićete sigurni da sušite veš na temperaturi koja je naznačena na etiketi, što produžava životni vijek Vaše odjeće i posteljine.

Trudite se da ne preopterećujete mašinu za sušenje veša i izbjegavajte da u njoj sušite teške jorgane i prekrivače.

Možda nemate dobro provjetravanje u prostoriji u kojoj ste instalirali mašinu, što može dovesti do pregrijavanja sušilice, čime rizikujete da izazovete neki kvar.

Čistite filtere od vlakana nakon svakog ciklusa sušenja kako bi Vaša mašina mogla da radi maksimalno efikasno. Jednom mjesečno obrišite bubanj mašine sredstvom za čišćenje nerđajućeg čelika ili sirćetom, kako bi senzori vlažnosti dobro radili. Ako imate kondenzacionu mašinu za sušenje veša, redovno čistite vodom izmjenjivač toplote koji pretvara vodenu paru u vodu.

Nadamo se da smo Vam ovim savjetima bar malo olakšali izbor mašine za sušenje veša koja će najviše odgovarati Vašim i potrebama Vaše porodice. Ako se odlučite da poručite mašinu u našem web šopu, ponudu i cijene pogledajte ovdje.

Ostali tekstovi