Baza znanja

Vodič za kupovinu i upotrebu ugradbenih ploča za kuvanje

Datum: 18.10.2022.

Ugradbene ploče za kuvanje su sve popularnije kao uređaji koji se podrazumijevaju u modernim domaćinstvima. Ugradbena ploča savršeno se uklapa u svaki dizajn enterijera i predstavlja idealno rješenje za manje kuhinje.

Ako razmišljate o kupovini ugradbene ploče, poželjno je da znate koje sve funkcije ima, koliko ringli je potrebno za Vaše domaćinstvo te kakve vrste ploča postoje. Pročitajte Top izbor vodič za kupovinu, upotrebu i održavanje ugradbenih ploča, jer Vam može biti od pomoći pri izboru modela koji se najbolje uklapa u Vašu kuhinju i najviše odgovara potrebama Vaše porodice.

 

 

Koje vrste ugradbenih ploča za kuvanje postoje?

Osnovna podjela ugradbenih ploča za kuvanje jeste na električne, indukcione, plinske i kombinovane, koje rade i na električnu energiju i na plin. Kada govorimo o vrstama ovog kuhinjskog uređaja prema materijalu od kojeg je izrađena njihova površina, onda imamo podjelu na staklokeramičke, ploče sa podlogom od inoksa ili od emajla.

Najpristupačnije i najpovoljnije na tržištu bijele tehnike trenutno su ugradbene ploče od emajla. Nešto skuplje, ali dugoročnije, su ploče od inoksa, jer pokazuju odličnu otpornost na mehaničke uticaje. Kod ovih modela od nerđajućeg čelika uglavnom se tokom proizvodnje posebno brine i o dizajnu. Stoga ih karakteriše elegantan i otmjen spoljašnji izgled pa pored funkcionalnosti donose i visok stepen estetike u Vašu kuhinju. Širok asortiman ugradbenih ploča za kuvanje možete pronaći u našoj onlajn prodavnici tehnike klikom na ovaj link.

 

Zavisne i nezavisne ugradbene ploče

Prije nego što se osvrnemo na tehničke odlike navedenih vrsta ploča za kuvanje, pomenimo i to da postoje još dva tipa – to su zavisne i nezavisne ugradbene ploče. Ako niste sigurni koja opcija je bolja za Vaše domaćinstvo, ovo su neke od glavnih razlika.

Kao što im sam naziv kaže, nezavisne ploče mogu se kupiti zasebno od rerne i ugraditi na dva različita mjesta. Ako dođe do kvara jednog uređaja, uvijek se možete osloniti na drugi. Sa druge strane, zavisne ploče zavise od rerne sa kojom čine cjelinu – komande za upravljanje nalaze se na rerni. Može se reći da su nezavisne ugradbene ploče sasvim dovoljne za potrebe samaca i svih onih koji ne kuvaju često. Međutim, u porodicama u kojima se svakodnevno pripremaju obroci, gdje postoji potreba i za rernom, zavisne ugradbene ploče su bolje rješenje.

 

 

Staklokeramičke ugradbene ploče

Električne ugradbene ploče za kuvanje sa površinom od stakla i keramike su s razlogom postale popularan kuhinjski aparat. Korišćenje ovog uređaja je jednostavno, čišćenje i održavanje lako, pa pružaju priliku da uživate kako u jelu, tako i u njegovoj pripremi. Glavna karakteristika ovih ugradbenih ploča jeste brzo zagrijavanje.

Osim toga što brzo postiže potrebnu temperaturu, staklokeramička ugradbena ploča ne zagrijava vazduh u sobi te tako nema suvišne potrošnje struje. Pored ove, tu su i druge brojne funkcije koje olakšavaju kuvanje. Prije svega, većina savremenih modela ima tajmer, zaštitu za djecu te upravljanje na dodir. Uz to postoji i signalizacija preostale toplote, kao i opcija održavanja temperature – StayWarm koja pomaže da jelo ostane toplo do serviranja, kao što je slučaj sa ugradbenom pločom Gorenje ECT641BX, na primjer.

Poželjno je da kuvanje na staklokeramičkim pločama ne bude u posuđu od aluminijuma i njemu sličnih materijala. Može se dogoditi da od njih ostanu mrlje i tragovi na površini koje nije baš lako očistiti. Takođe, posude u kojima pripremate obroke moraju imati ravno dno.

 

Indukcione ugradbene ploče

Indukcione ugradbene ploče važe za uređaje sa visokim stepenom energetske efikasnosti na kojima se jelo najbrže priprema. Kuvanje na indukcionim pločama zahtijeva posuđe sa namagnetisanim dnom. To je zbog toga što one rade upravo zahvaljujući magnetnom polju koje djeluje na provodnik struje.

Ovi aparati su praktični jer zagrijavaju dno posude u kojoj se jelo priprema – ploča je hladna pošto se posuda ukloni. Postoje brojni modeli indukcionih ploča, različitih proizvođača bijele tehnike, sa dvije ili četiri indukcijske zone koje mogu imati do 9 nivoa snage. Neke od funkcija su i pojačane snage za brzo zagrijavanje, upravljanje na dodir, tajmer, LED displej sa opcijom zaključavanja i sl. Što se cijene tiče, za kupovinu ovih ugradbenih ploča potrebno je izdvojiti nešto više novca.

 

Plinske ugradbene ploče

Za vještije kuvare koji vole da imaju veću kontrolu temperature na kojoj pripremaju jela, idealan izbor su ugradbene ploče koje rade na plin. Precizno podešavanje temperature moguće je zahvaljujući tome što prilikom uključivanja gas odmah dostiže visoku temperaturu. Ne morate brinuti o bezbjednosti jer savremene ugradbene plinske ploče dolaze sa tajmerom koji signalizira ako zaboravite da isključite uređaj nakon kuvanja. Pored toga, većina modela ima i ugrađen sigurnosni uređaj za zatvaranje gasa.

 

 

Kombinovane ugradbene ploče

Ako želite da imate više mogućnosti na raspolaganju, uvijek možete izabrati kombinovane ugradbene ploče za kuvanje. Ova vrsta dolazi uglavnom sa dvije grijne zone na staklokeramičkoj površini (one rade na struju) i dva gorionika (rade na plin). Paljenje može biti integrisano ili električno, a većina savremenih modela ima sigurnosni plinski plamenik i signalizaciju preostale toplote, poput Beko ugradbene ploče HILM 64222 S.

 

Kako se koriste ugradbene ploče?

Upravljanje ugradbenom pločom je vrlo jednostavno. Postoje modeli sa senzorskim komandama kojima se rukuje na dodir. Možete birati željenu zonu za kuvanje i precizno podesiti nivo jačine. Neki modeli imaju 6, neki 9, a oni najbolji i do 15 nivoa snage kuvanja. Ugradbene ploče osjetljive na dodir mnogo je lakše održavati čistim od onih kojima se rukuje mehanički. Međutim, ovi modeli su skuplji.

Ugradbene ploče sa ručicama ili tasterima su još jednostavnije za rukovanje, ali imaju mnogo manje funkcija od ploča sa senzorima.

 

Neke specifične funkcije ugradbenih ploča za kuvanje

U zavisnosti od toga o kojoj vrsti ugradbene ploče je riječ, kao i od modela i proizvođača, razlikovaće se i funkcije uređaja. Primjera radi, neki modeli staklokeramičkih ploča imaju funkciju pojačivač ili booster za brže zagrijavanje. Automatsko kuvanje, zaštita od pregrijavanja, stay warm ili održavanje temperature, indikator preostale toplote – samo su neke od opcija. Skuplji modeli ploča imaju senzor za temperaturu koji reguliše temperaturu zone kuvanja ili pak funkciju AutoFocus, koja omogućava da se zagrijava samo polje ispod posude.

Posebno korisne mogu biti one ugradbene ploče sa senzorom koji smanjuje jačinu temperature kad dostigne tačku ključanja. Takva je, primjera radi, ploča Gorenje ECT648ORAB Ora Ito. Mlijeko možete ostaviti da se kuva bez straha da će pokipjeti i izliti se po cijeloj površini. Funkcija zaključavanja, koja može spriječiti da dijete uključi ploču bez nadzora odraslih, takođe je izuzetno praktična.

 

Koji su najbolji načini za održavanje ugradbenih ploča?

Kada je u pitanju održavanje ugradbenih ploča za kuvanje, ono je mnogo jednostavnije od ribanja ringli na klasičnom električnom šporetu. Materijal od kog je napravljena radna površina ploče odrediće tehnike čišćenja. Najbolji način je da slijedite uputstvo koje dobijete prilikom kupovine ploče.

Neki od korisnih savjeta koji važe za većinu modela su sljedeći:

  • Nakon svake upotrebe treba očistiti ohlađenu površinu odgovarajućom krpom. U suprotnom, prilikom narednog uključivanja i zagrijavanja nečistoća će se zapeći. Staklokeramičke ugradbene ploče zahtijevaju posebna sredstva za čišćenje koja ih štite od prljavštine.
     
  • Izbjegnite oštećenja tako što ćete koristiti pamučnu krpu za ploče od nerđajućeg čelika ili sunđer za ploče od emajla. Grubi sunđeri, čelična vuna ili upotreba agresivnih i neodgovarajućih tečnih sredstava za čišćenje ili abrazionih praškova mogu izazvati ogrebotine!
     
  • Najbolje je ploču obrisati mekom vlažnom krpom, a potom suvom kada je riječ o manjim nečistoćama. Kod većih fleka upotrebite sredstvo za čišćenje staklokeramičkih površina. Ne zaboravite da površinu dobro isperete, jer će u protivnom prilikom zagrijavanja polja ostaci sredstva za čišćenje izazavati oštećenja. U slučaju tvrdokorne i zapečene prljavštine koristite strugalicu za staklo.

 

 

Kako da izabrate pravu ugradbenu ploču za Vaš dom?

Kada razmotrite potrebe i navike Vaše porodice, dizajn kuhinje i sredstva kojima raspolažete, uz pomoć ovog vodiča i naših savjeta lako ćete napraviti odabir ugradbene ploče za kuvanje. U Top izbor prodavnici imate širok asortiman modela renomiranih proizvođača, kao što su Gorenje, Vox, Beko i Tesla. Pogledajte kompletnu ponudu i cijene ugradbenih ploča i izaberite pravu za svoj dom.

Ostali tekstovi