Baza znanja

Razlozi zašto prestati sa ručnim pranjem suđa i kupiti sudomašinu

Datum: 17.10.2022.

Vjerovali ili ne, prva mašina za pranje suđa projektovana je još davne 1850. godine, ali uprkos tome što je ovaj izum star više od jednog i po vijeka, u mnogim domaćinstvima suđe se još uvijek pere ručno. U stvari, danas je više porodica u kojima se posuđe pere ručno nego onih koje koriste perilice za suđe. Za to postoje različiti razlozi.

Mnogi smatraju da ne postoji finansijsko opravdanje da se investira u mašinu za pranje suđa. Puno je i onih koji ne koriste sudomašine, iako im novac nije problem, iz razloga što su u zabludi da mašine za suđe troše previše vode i električne energije i da se suđe u njima ne može oprati nikada tako dobro kao kada ga operemo ručno.

Naravno, to je velika zabluda – razni modeli sudomašina, samostojećih i ugradbenih, koji su zastupljeni na današnjem tržištu, odlikuju se energetskom efikasnošću, ali i ekološkom isplativošću, a naročito su efikasne kod pranja veće količine posuđa. One peru Vaše posuđe brže, bolje i detaljnije. Osim toga, štede Vašu energiju i vrijeme i daju Vam mogućnost da se usmjerite na neku drugu aktivnost ili da se jednostavno odmorite i opustite dok mašina radi posao u kuhinji umjesto Vas.

Koje su to najveće prednosti sudomašina i koji su glavni razlozi da prestanete ručno prati svoje posuđe? Pročitajte u daljem tekstu.

 

 

Sudomašine koriste vrelu vodu i efikasno uništavaju sve bakterije i mikroorganizme

Opšte je poznato da je u svakoj kući, odnosno stanu, najveća koncentracija mikroorganizama upravo u kuhinji. Kuhinja, kao najprljavija prostorija u kući, ima brojna mjesta na kojima se bakterije talože i razmnožavaju. Sudopera i kanta za smeće su nesumnjivo dva mjesta na kojima se najviše skupljaju mikroorganizmi. U sudoperu se nakon obroka stavlja svo prljavo suđe sa ostacima hrane, gdje stoji sve dok se ne nakanite da ga ručno operete.

Upravo čitav taj proces ručnog pranja posuđa, od sakupljanja vode u sudoperi, preko potapanja i ispiranja posuđa samo širi bakterije umjesto da ih uništi i opere. Mikroorganizmi i bakterije ostaju na posuđu i kasnije završavaju u Vašem tijelu.

Osim toga, i sunđeri (spužve) koje koristimo za pranje suđa su pravo leglo mikroorganizama. Prema nekim skorašnjim istraživanjima, samo jednom korišćen kuhinjski sunđer sadrži u sebi i do 10 miliona bakterija. Te bakterije se neminovno prenose i na Vaše posuđe, koliko god se Vama činilo da je sunđer dobro ispran i čist.

Ako želite da sačuvate Vaše, i zdravlje Vaše porodice, veoma je važno da budete sigurni da su svi mikroorganizmi uklonjeni sa pribora za jelo nakon svake upotrebe. Međutim, ovo je gotovo nemoguće postići ručnim pranjem posuđa. Da biste bili sigurni da ste ubili sve bakterije, viruse i druge mikroorganizme, posuđe morate prati vrelom vodom. Minimalna preporučena temperatura vode koja će sigurno uništiti sve mikroorganizme je 60°C. To je temperatura koja je previše vruća za Vašu kožu i gotovo je nemoguće da ruke sa sunđerom možete držati u toliko toploj vodi.

Sa druge strane, mašine za suđe imaju različite programe i cikluse, od kojih neki koriste vrelu vodu za efikasnije pranje. Koristeći mašinu za pranje posuđa oslobodićete se svih mikroorganizama jer nećete morati da koristite sunđere, a suđe će biti oprano vodom čija je temperatura veća od 60 stepeni, što je dovoljno da se unište sve bakterije i mikroorganizmi.

 

Mašine za suđe su ekološki prihvatljive

Puno je onih koji ručno peru posuđe jer vjeruju da na taj način štede resurse poput vode i struje. Međutim, to je potpuno netačno. Dok su stariji modeli sudomašina koristili veliku količinu električne energije, pa i vode, modeli koji se danas nude na tržištu su energetski efikasni i troše manju količinu vode i struje od količine koja je potrebna da biste istu gomilu sudova oprali ručno.

Mašina za posuđe ne koristi neprestano vodu dok radi, kao što je to slučaj pri ručnom pranju suđa kada je potrebno da nasapunjate, operete i isperete svo posuđe, pa je ukupna količina vode koja se potroši pri mašinskom pranju znatno manja. Pored toga, kod mašinskog pranja suđa nije potrebno trošiti toplu vodu iz bojlera, uređaja koji je jedan od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvu. Zaključak se nameće sam – upotreba mašine za pranje posuđa je bolje rješenje kada je u pitanju ušteda prirodnih resursa!

 

 

Perilica posuđa je finansijski isplativija i energetski efikasnija

Kao što smo u prethodnom podnaslovu već napomenuli, mašine za suđe troše manje električne energije i vode pa će samim tim biti manji i Vaši troškovi. Sudomašina zapravo smanjuje potrošnju vode u domaćinstvu za nevjerovatnih 74% na godišnjem nivou. Prema jednoj nedavnoj studiji, prosječna potrošnja vode kod ručnog pranja suđa je 49,2 litra, dok je prosječna potrošnja kod pranja u mašini svega oko 13 litara vode za jedan ciklus.

Takođe, kada je u pitanju potrošnja električne energije, neki modeli sudomašina, kao što je na primjer Beko DSF 26024 X, koji nose energetsku oznaku A++ troše svega 0,73 kWh struje po ciklusu, što je više nego dupla ušteda u odnosu na ručno pranje suđa, ako se uzme u obzir da Vam je za jedno ručno pranje potrebno skoro 50 litara tople vode iz bojlera. Mašine sa ovom oznakom su u isto vrijeme i do 20% energetski efikasnije od klasičnih modela nižih energetskih razreda pa ukoliko želite da uštedite struju i vodu i značajno umanjite troškove u domaćinstvu, onda su modeli sa A++ ili pak A+++ oznakom, poput modela Gorenje GS 631D60W, pravi izbor za Vas.

 

Mašine za pranje posuđa štede Vaše vrijeme

Ručno pranje posuđa zahtijeva određeno vrijeme tokom svakog dana i to najmanje tri puta dnevno. U danima kada ste previše zauzeti poslovnim obavezama ili iz nekog drugog razloga, može Vam predstavljati problem da izdvojite i 5 minuta, a to Vam svakako neće biti dovoljno da operete suđe i sredite kuhinju. Na kraju napornog dana, umjesto da se opustite i odmorite, moraćete da se borite sa gomilom prljavih šerpi, tanjira i čaša. To može potrajati najmanje pola sata, a često i duže. Sa druge strane, ako je Vaša kuhinja opremljena sudomašinom, biće Vam potrebno svega nekoliko minuta da prljavo posuđe stavite u mašinu, uključite je i pustite da ona odradi posao umjesto Vas.

 

Korišćenje mašine za pranje posuđa smanjuje stres

Nema te domaćice koja ponekad ne odugovlači sa ručnim pranjem posuđa! Suđe se nagomilava u sudoperi, čime se sam postupak pranja produžava i otežava pa se na kraju stvori jedna jako stresna situacija. Brojne studije su pokazale da su količina nereda u domu, kao i količina kućnih poslova i obaveza, direktno proporcionalni nivou stresa koji se javlja. Nema sumnje da ste se i Vi često nalazili u takvoj situaciji kada sama pomisao na sudoperu punu prljavog suđa koja Vas čeka izaziva nervozu i stres. Posjedovati mašinu za pranje suđa znači manje stresa! Jednostavno naređate prljavo posuđe u perilicu, koja će pritom još bolje oprati suđe nego Vi, i bićete pošteđeni bilo kakvog nerviranja.

 

 

Spasićete svoje ruke!

Kupite mašinu za suđe i više nećete imati probleme sa ispucalom kožom na rukama. Sigurno već znate onaj neprijatan osjećaj kada su Vaše ruke postale suhe i grube nakon što ste oprali posuđe. To se događa često. Zahvaljujući perilici za suđe, koža Vaših ruku ostaće lijepa i neoštećena, zaštićena od raznih hemikalija i sredstava za pranje pa neće biti potrebe da cijelog dana premazujete ruke raznim kremama.

 

Dobro se uklapaju u malim kuhinjama sa ograničenim prostorom

Posjedujete malu kuhinju i mislite da ćete imati problema da pronađete prostor za sudomašinu? Bez brige! Na današnjem tržištu su zastupljene mašine za suđe raznih dimenzija i gabarita pa će tako one iz „slim“ linije, kao i ugradbene sudomašine, predstavljati odlično rješenje za maksimalno iskorišćavanje prostora u Vašoj kuhinji. Čak i u jako malim kuhinjskim prostorima moći ćete ih lako uklopiti.

Za sam kraj, sasvim je jasno da postoje brojne prednosti upotrebe mašine za pranje suđa. Štedite vodu i struju i što je najvažnije, štedite Vaše vrijeme, živce i zdravlje. Zato uložite novac u kvalitetnu sudomašinu i sigurno se nećete pokajati!

Ostali tekstovi