Baza znanja

Grijanje na drva ili na pelet - šta je bolja opcija?

Datum: 18.10.2022.

Ljeto se polako primiče kraju i sve smo bliži sezoni grijanja. Vrijeme je da se razmišlja o tome koje su najekonomičnije mogućnosti za grijanje kuće ili stana. Dok se tradicionalisti čvrsto drže provjerene i pouzdane opcije grijanja na drva ili ugalj, popularnost sistema grijanja na pelet raste iz godine u godinu.

Dilema grijanje na drva ili pelet obuhvata mnoga praktična pitanja: kolika je potrošnja drva za ogrev, da li se isplati ugradnja peći na pelet, koliko koštaju radijatori (u slučaju da se opredijelite za etažno grijanje), da li je moguće preći sa drva na pelet, a ne kupiti novu peć?

Da bismo odgovorili na sva ova pitanja, važno je da poznajemo glavne karakteristike peći na pelet i na drva, kao i prednosti i nedostatke grijanja na oba načina te tako otkrijemo koja je opcija najekonomičnija za Vaš dom.

 

 

Glavne razlike između peći na drva i peći na pelet

Osnovna razlika između peći na drva i peći na pelet je očigledna i nalazimo je u vrsti energenta koji koriste za zagrijavanje prostorije. Postoje štednjaci, kamini i peći na drva namijenjeni za zagrijavanje prostorija manje kvadrature, kao i oni za etažno grijanje. Takođe, za potrebe grijanja stana manje kvadrature možete koristiti štednjake i peći na pelet, ali i grijati čitavu zgradu preko 500 kvadratnih metara ukoliko ugradite kotao odgovarajuće snage.
 

Peći i štednjaci na drva

Za grijanje na drva mogu se koristiti različiti modeli štednjaka koji imaju ploče za kuvanje i mogućnost pečenja u rerni. Sigurno ste čuli za “Smederevac”, kao i za Alfu 70 i Alfu 90, štednjake koji su već nekoliko decenija popularni na našem tržištu. Međutim, današnji izbor je znatno proširen pa se kupci sve više odlučuju za kupovinu peći i kamina elegantnog izgleda koji daju poseban šarm enterijeru, a imaju i odličnu moć zagrijavanja. Ono što je najbolje, većina ovih modela danas se proizvodi i u varijanti za etažno grijanje.

Postoje različiti tipovi štednjaka na drva, a osnovna podjela je na one koji se koriste za klasično i etažno grijanje. Njihove glavne karakteristike su čelična ploča za kuvanje, velika pećnica (rerna) sa dva položaja vrata – otvorena za veće emitovanje toplote za zagrijavanje prostorije i zatvorena za manju emisiju toplote u prostoriji. Kod većine klasičnih štednjaka ložište je obloženo zamjenljivim šamotnim pločama, koje imaju moć da akumuliraju toplotu i povećavaju temperaturu sagorijevanja. Tu su i regulatori za dovod primarnog i sekundarnog vazduha, kao i otvor za jednostavno čišćenje unutrašnjosti štednjaka.

Štednjaci za etažno grijanje pored ovih karakteristika imaju i regulator snage, kojim se reguliše temperatura vode u kotlu.

Što se kamina na drva tiče, oni se izrađuju od livenih i limenih pozicija, sa regulatorima vazduha. Postoje modeli koji sa prednje strane na ložištu imaju ugrađena stakla otporna na vatru koja omogućuju pogled na vatru. Tako pored velike moći grijanja kamini predstavljaju i izuzetan dekorativni element u svakom prostoru.

Peći na drva su najčešće klase A energetske efikasnosti, a mogu biti različite snage od 4 kW, koliko imaju manje klasične peći, do čak 32 kW – što je snaga nekih modela štednjaka za etažno grijanje. U zavisnosti od površine stana koja se grije bira se i snaga peći.

Većina modela štednjaka na drva ima višestruko priključivanje na dimnjak: bočno, odozgo i na zadnjoj strani.
 

Peći na pelet

Grijanje na pelet mnogi nazivaju gospodskim grijanjem. Umjesto cijepanja i ređanja drva, unošenja u kuću i svakodnevnog loženja i održavanja vatre, prljanja i stalnog čišćenja, peći na pelet pružaju nevjerovatan komfor, i to na dugme. Naime, kako ima ugrađenu pregradu u sebi, ako se dovoljno snabdije peletom, samo pritiskom na dugme peć može duži period raditi sama. Peći na pelet karakteriše izuzetno visok nivo iskorišćenja goriva, značajno veći nego što je to kod štednjaka na drva.

Kada su u pitanju multifunkcionalni štednjaci na pelet, njihove glavne odlike su, prije svega, vrhunski kvalitet i dizajn. Modeli inovativnih tehnologija imaju visok stepen iskorišćenja goriva, siguran rad i izuzetne performanse, i to ne samo u zagrijavanju, već i u pripremi hrane.

Kao i kod grijanja na drva, peći i štednjaci na pelet takođe se mogu podijeliti na klasične i one za etažno grijanje.

Za potrebe grijanja većih domaćinstava postoje kaminske peći i kotlovi velike snage. Oni se izrađuju od kvalitetnog kotlovskog lima, a njihova komora za sagorijevanje pravi se od čeličnog lima. U proizvod su fabrički ugrađene sve komponente neophodne za rad sistema: ekspanzioni sud, vodna pumpa, sigurnosni i ozračni ventil. Takođe, imaju ugrađene sigurnosne termostate koji spriječavaju samozapaljenje štednjaka. Većina modela ima mogućnost rada na 5 nivoa snage.

 

 

Grijanje na drva – glavne prednosti

Drva su posle uglja najjeftiniji ogrev

Lako dostupan energent, koji pritom ne košta mnogo, najčešći je razlog zbog koga se ljudi odlučuju grijati na drva. Posebno su cijenjeni bukva i cer, poznati po tome da dobro gore i oslobađaju dovoljno energije. Premda njihova cijena varira iz godine u godinu, u zavisnosti od stanja na tržištu, ona trenutno iznosi oko 80 – 90 KM po metru. Nešto jeftinija varijanta jeste grijanje na bagrem i hrast, ali su oni manje kaloričan izvor energije.
 

Povoljnije cijene štednjaka i peći

Cijene štednjaka i peći na drva, bilo za klasično bilo za etažno grijanje, pristupačnije su od cijena peći na pelet. Većina ovih peći ima mogućnost ugradnje gorionika za pelet, tako da je to još jedna njihova prednost. Ukoliko govorimo o klasičnom grijanju na drva, onda troškovi ugradnje nisu veliki – nema cijevi, pumpi i dodatnog održavanja koje zahtijevaju veliki kotlovi za etažno grijanje.
 

Grijanje na drva pruža poseban komfor

Pobornici grijanja na drva kao najveću prednost ističu ugodan osjećaj koji ova grijna tijela pružaju. Kamini i štednjaci na drva zrače toplotu pa je posebno prijatno kada u hladnim zimskim danima ili noćima privučemo fotelju ili stolicu i uživamo u knjizi ili razgovoru uz pucketanje vatre. Peći na pelet ne emituju toplotu na taj način, već putem ventilatora, većina njih je izolovana, tako da nema onog prijatnog zračenja kao kad se prostorija grije na drva.

 

Grijanje na drva – mane

Zahtjevna priprema i skladištenje drva

Od kupovine ogrevnog drveta do pucketanja cjepanica u peći je dugačak put koji zahtijeva dodatne napore. Drva treba isjeći, pocijepati, a potom složiti. Da bi drva dobro gorjela važno je da ostanu suva, tj. da ne kisnu tokom jeseni i zime. Potrebno je, dakle, osigurati dovoljno prostora za njihovo skladištenje. Primjera radi, za grijanje kuće od 150 kvadratnih metara treba pripremiti oko 20 kubika drva ili oko 5 tona peleta. Ne treba posebno napominjati koji od ova dva izvora energije zauzima više mjesta.
 

Postoje gubici toplotne energije

Štednjaci i kaminske peći nisu izolovane, što dovodi do toga da drvo koje sagorijeva u ložištu ima manju energetsku efikasnost – dobar dio proizvedene toplote gubi se kroz dimnjak.
 

Loženje i čišćenje

Grijanje na drva zahtijeva svakodnevno loženje i čišćenje pepeljare. Da bi se vatra održavala potrebno je na otprilike dva do tri sata puniti ložište. Premda postoji mogućnost održavanja vatre cijelu noć, nije preporučljivo da se tom prilikom zatvori dovod vazduha zbog rizika od požara u dimnjaku. Da bi svako paljenje vatre ujutro bilo lakše, uveče treba ostaviti otvoren dovod vazduha i napuniti štednjak ili kamin velikim cjepanicama. Što se čišćenja tiče, različite vrste drveta različito će sagorjeti i ostavljati manje ili više pepela i gareži. Veoma je važno da se redovno čisti peć, jer čak i nekoliko milimetara nataložene čađi može značajno smanjiti energetsku efikasnost.

 

 

Grijanje na pelet – glavne prednosti

Velika funkcionalnost

Najznačajnija prednost grijanja na pelet jeste to što je funkcionalno. Paljenje kotla je automatsko, tako da ste pošteđeni loženja, a uz to postoji mogućnost upotrebe višenedeljnog rezervoara za pelet. Kapacitet ove pregrade ide i do 200 kilograma, što praktično znači da sa punim rezervoarom peć može raditi i do 118 sati. Sistem loženja je zapravo toliko pojednostavljen da je dovoljno izabrati željenu temperaturu, a kotao je sam postiže i reguliše.
 

Ekonomičnija potrošnja

Veliku prednost u odnosu na ostala čvrsta goriva pelet pokazuje i u pogledu potrošnje. Naime, stepen iskorišćenja je izuzetno visok, neki gorionici ostvaruju čak 90% iskorišćenja. Na taj način koristi se sva postignuta toplota i nema gubitka energije. Veću energetsku efikasnost potvrđuje i činjenica što skoro sve kaminske peći na pelet imaju energetsku oznaku A+.
 

Pelet se lako priprema i skladišti

Dok drva za ogrev zahtijevaju dosta vremena i truda oko cijepanja, slaganja i unošenja, sa peletom nećete imati takvih briga. Dolazi u pakovanjima manjih (ili većih) džakova i zauzima mnogo manje mjesta.

 

Grijanje na pelet – mane

Visoki troškovi ugradnje

Glavna mana grijanja na pelet je svakako to što troškovi ugradnje nisu baš mali. Prije svega, kupovina kotla na pelet predstavlja veliki izdatak, a tu su i propratni troškovi – kupovina radijatora i bakarnih cijevi pomoću kojih se povezuje u sistem centralnog grijanja.

U domaćinstvima u kojima već postoji kotao na čvrsta goriva moguće je umjesto novog kotla kupiti samo gorionik na pelet. Ovaj element se može povezati na stari kotao i raditi skoro pa jednako dobro. Ipak, ugradnja novog sistema se više preporučuje zbog većeg stepena iskorišćenja goriva, a samim tim i manje potrošnje peleta.

Nije viša samo cijena etažnih peći na pelet, već i klasičnih štednjaka i peći koji takođe koriste pelet kao izvor energije. Naime, štednjaci na drva jednake snage koštaće nekoliko stotina maraka manje.
 

Većina peći ne može raditi bez struje

Grijanje na pelet nije moguće bez struje. Ukoliko nestane struje, štednjak ili kotao će se ugasiti. Ipak, imajte na umu da ovo ne važi za najnovije modele peći na pelet, takozvane pasivne peći, čiji rad ne zavisi od električne energije, ali su one uglavnom skuplje.
 

Bučnije je od grijanja na drva

Umjesto pucketanja drveta u kaminu, grijanje na pelet unijeće drugačije zvukove u Vaš dom. Zbog toga što imaju ugrađene ventilatore za sagorijevanje i za cirkulisanje zagrijanog vazduha u prostoriji, peći na pelet umiju biti bučne. Ovo može biti problem ukoliko razmatrate da kotao postavite u prostoriji u kojoj često boravite, kao što su dnevni boravak ili kuhinja.
 

Pelet nije najjeftiniji energent

Pelet nije najjeftinija vrsta ogreva, a njegova cijena može varirati u toku sezone grijanja, zavisno od stanja na tržištu. Često se događa da zbog nestašice cijena peleta skoči. Jedan od načina da se uštedi jeste kupovina na veliko, i to prije početka sezone grijanja.

 


 

Neki od najboljih proizvođača peći na drva i pelet, dostupnih na domaćem tržištu, su Alfa plam, MBS, Plamen, Prity. Modeli posljednje generacije ovih kompanija nalaze se i u našoj ponudi koju možete vidjeti na ovom linku. Posjetite našu stranicu za detaljnije informacije, pretražite i dobro razmislite o tome koja peć je najbolja za Vaš dom. Pored toga, možete pozvati naš besplatan broj 0800 310 01 i konsultovati se sa našim stručnjacima koji model je najbolji za Vaše potrebe.

Ostali tekstovi