Baza znanja

Vodič za kupovinu sjeckalice - umjetnost pripreme obroka

Datum: 08.07.2024.

Sjeckalica za hranu je jedan od onih praktičnih malih kuhinjskih aparata koji završavaju veliki posao. U sjeckalici možete sjeckati, gnječiti ili miješati više vrsta hrane i tako uštedjeti dragocjeno vrijeme u kuhinji.

Umjesto zamornog sjeckanja raznog voća, povrća i prvenstveno ljutog luka, možete se posvjetiti drugim obavezama i pritom mnogo brže pripremiti jelo za porodicu. Kako je riječ o malim aparatima koji ne zauzimaju mnogo mjesta, svoju sjeckalicu možete držati na radnoj površini ili odložiti bilo gdje u kuhinji kad je ne koristite.

U Top izbor online prodavnici nudimo najbolje modele sjeckalica iz Gorenje proizvodnog programa. Počitajte koje su prednosti sjeckalice za povrće i koje sve faktore treba imati na umu kada kupujete ovaj uređaj.

Prednosti sjeckalice za povrće i voće

Spremanje obroka postaje potpuno drugačije iskustvo kada u kuhinji raspolažete kvalitetnim uređajima. Prije nego što postavite šerpu na svoj vrhunski električni šporet ili ploču za kuvanje, veoma je važno da sve namirnice dobro pripremite. Korištenje sjeckalice za povrće poboljšava ovu pripremu na više načina.

Smanjeno vrijeme i trud

Benefiti korištenja sjeckalice za hranu su bezbrojne, ali primarnu prednost predstavlja ušteda vremena i truda. Oštrice ovog aparata su dovoljno oštre da lako režu velike komade voća i povrća. Dakle, više ih ne morate rezati na manje komade, jer sjeckalica može to pouzadno učiniti umjesto vas.

Rad bez nereda

sjeckalica-povrće

Sjetite se koliko posla ima samo oko sjeckanja povrća za supu, a gdje su druga jela i specijaliteti koji zahtijevaju sitno isitinjene manirnice? Koliko puta se desilo da na čišćenje radne površine potrošite skoro onoliko vremena koliko i na pripremu obroka? Sjeckalice za povrće i voće vam pomažu da se nosite sa svim sastojcima na istom mjestu i omogućuju vam da uspješno upravljate ostacima hrane. Ovo takođe ograničava količinu otpada, jer bi uređaj mogao lako rezati komade koje je teško rezati nožem.

Svestranost

Različiti nastavci sjeckalice za povrće pomažu da na zadovoljavajući način obavljate različite poslove kao što su sjeckanje, gnječenje, mućenje i razanje. Takva svestranost omogućuje vam da uspješno kreirate jela standardnih restorana iz udobnosti svog doma. Posebne benefite svaka domaćica ima od sjeckalice za luk - nema ljutine, suza, ni dugog sjeckanja nožem. Samo ubacite galvicu luka u posudu, pritisnete dugme i dobijete luk isjeckan na željenu debljinu.

Nema opasnosti od povreda

Kada povrće i voće režete ručno nožem uvijek postoji rizik da se povrijedite i posječete. Međutim, kad u iste svrhe koristite sjeckalicu, sigurniji ste i pritom brže završavate posao. Zapravo, ovaj koristan kuhinjski uređaj vam ne može naneti nikakvu štetu - kada sjeckate luk oči vam se neće napuniti suzama, nema straha od posjekotina, a uz sve to za kratko vrijeme dobijae ravnomjerno isjeckane i samljevene namirnice.

Lako čišćenje

Jedna od najvećih prednosti sjeckalica za hranu jeste njihovo lako održavanje. Većina modela može se rasklopiti na dijelove koji su perivi u mašini za pranje sudova, kao što je to slučaj sa sjeckalicom GORENJE S500LBW. Dakle, nema dugačkog i dosadnog čišćenja nožića i nastavaka, u sudomašini brzo i efikasno možete očistiti sve dijelove vaše sjeckalice. Ujedno, lako možete očistiti i sve ostatke hrane u teško dostupnim uglovima.

Stvari koje treba imati na umu prije kupovine sjeckalice 

Kada kupujete električnu sjeckalicu za povrće, važno je da znate koje karakteristike tražite. Da li vam je bitan kapacitet, odnosno zapremina posude, koliko često ćete koristiti uređaj, šta želite da pripremate u sjeckalici?

Zapremina posude

Kapacitet posude za sjeckanje hrane je važan, jer od zapremine zavisi koju količinu povrća može aparat isjeckati. Standardne sjeckalice imaju zapreminu posude od 1l, kao što je model GORENJE S501GW, koji je multifunkcionalan jer garantuje brzo sjeckanje voća i povrća na veće komade, ali i pravljenje pirea i mljevenje orašastih plodova. Trebaju vam mljeveni orasi i lješnjaci za tortu ili možda pravite pire od karfiola? Jednostavno ubacite u staklenu posudu sastojke i za koji minut dobićete željenu teksturu namirnica.

sjeckalica-posuda

Naravno, postoje i sjeckalice za voće i ostalu hranu manjeg i većeg kapaciteta od 1l. Prema tome, razmislite koja veličina vam odgovara i koliko često planirate da koristite aparat, prije nego kupite uređaj.

Snaga motora 

Najvažniji faktor koji treba uzeti u obzir prije kupovine sjeckalice je snaga motora. Kvalitet i snaga motora koji se koristi u električnoj sjeckalici određuju kako uređaj radi. Motor lošeg kvaliteta nikada ne bi radio tako glatko i trebalo bi mu mnogo duže da postigne rezultate. Primjera radi, sjeckalica GORENJE S500BK ima maksimalnu snagu 500 W, ali je njena posebna prednost što posjeduje tzv. DC motor za ekonomičnu i dugotrajnu upotrebu.

Funkcije i namjena uređaja

Sjeckalice su poprilično jednostavni uređaji koji ne dolaze sa mnogo funkcija. Većina modela omogućuje jednostavno upravljanje - dovoljno je da pritisnete osnovnu jedinicu uređaja i da započnete proces sjeckanja. Ipak, neke sjeckalice za povrće imaju pulsnu funkciju koja nudi mogućnsot sjeckanja u intervalima. Prema tome, sve vrijeme vi kontrolišete proces sjeckanja.

Premda se ovaj mali kuhinjski aparat uglavnom koristi za sjeckanje voća i povrća, u njemu možete da napravite i pire, smoothie ili čak humus.

Kako koristiti sjeckalicu za povrće?

Sjeckalice za povrće i voće su vrlo jednostavne za korištenje. Naravno, uvijek je najbolje da pratite uputstvo za upotrebu proizvođača, koje možete naći u kutiji zajedno sa proizvodom (ili preuzeti u opisu uređaja na našem sajtu).

Prije nego što počnete, obavezno sastavite sve dijelove i tek onda priključite uređaj na struju. Pošto sve podesite, otvorite posudu i stavite povrće, voće ili orašaste plodove unutra. Pošto poklopite posudu, spremni ste da koristite aparat - kao sjeckalicu, mikser ili mlin, odnosno za ono što vam treba. Samo pririsnite dugme i uređaj će početi da radi. Kada završite, jednostavno isključite pritiskom na isto dugme.

sjeckalica-prazna

Gorenje sjeckalice u Top izbor ponudi su uređaji vrhunskog dizajna, pa imate mogućnost i da staklenu dekorativnu posudu koristite i za posluženje u slučajevima kad sjeckate povrće za salatu, na primjer. Za direktno serviranje je odlična posuda modela GORENJE S450E, jer ima zapreminu od 1,25l. Možete je koristit i u mikrovalnoj pećnici ili poslužiti sos, krem ili salatu koja se u njoj priprema.

Održavanje sjeckalice

Kako biste održali efikasnost rada i produžili vijek sjeckalice, važno je da je čistite i održavate na pravilan način. Najbolje je da slijedite uputstvo proizvođača i posebnu pažnju obratite na oštrice. Očistite ih čim završite sa upotrebom uređaja. Sok od kiselih proizvoda kao što je, primjera radi, paradajz može nagristi rubove oštrica ako se odmah ne ispere.

Kod nekih modela sjeckalica posuda se može prati u mašini za pranje suđa, kod nekih ne. Stoga se preporučuje da provjerite u priručniku da li je sigurno mašinsko pranje za vašu sjeckalicu. Takođe, pod dejstvom visoke temperature i hemikalija za pranje posuđa, okvir sjeckalice može potamniti ako je izrađen od livenog aluminijuma.

Važno je da na početku svake sesije sjeckanja uključite uređaj bez povrća i drugih namirnica u posudi kako biste bili sigurni da je sve dobro podešeno i spremno za rad.

Umjesto zaključka

Na kraju, sasvim je izvjesno da su sjeckalice za povrće jedan od onih malih aparata koje svaka kuhinja treba da ima. Pogledajte Top izbor akcijske cijene kako biste obezbjedili vrhunski uređaj za svoje domaćinstvo, i to na popustu. Imajte na umu da su ovi kuhinjski asistenti i odličan poklon za useljenje s kojim ne možete pogriješiti.

Sretna kupovina!

 

Ostali tekstovi