Baza znanja

Perilice za suđe: Vodič za kupovinu mašine za pranje posuđa

Datum: 01.11.2022.

Mašina za pranje sudova je saveznica svake domaćice i jedan od onih uređaja bez kojih se jedno moderno domaćinstvo ne može zamisliti. Ne samo da čini boravak u kuhinji kraćim, već garantuje uvijek besprijekorno čisto posuđe uz minimalnu potrošnju vode i električne energije. 

Brojni su razlozi zašto prestati sa ručnim pranjem suđa i kupiti sudomašinu. Ako ste riješili da pojednostavite svoju svakodnevicu i uživate u blistavom posuđu, pročitajte Top izbor vodič za kupovinu perilice posuđa. Otkrivamo vam koji su to najvažniji kriterijumi koje morate razmotriti ako želite biti zadovoljni modelom sudomašine u svom domu. Pročitajte! 

Koje vrste mašina za pranje posuđa postoje? 

Kada je riječ o perilicama posuđa za domaćinstvo, na tržištu su dostupni samostojeći i ugradbeni modeli

Samostojeće perilice se proizvode u nekoliko različitih dimenzija, obično imaju širinu od 44 i 60 cm, visinu 45-85 cm i dubinu 50-60 cm. Ovaj tip sudomašina koristi crijevo za dovod vode povezano sa slavinom za sudoperu i odvodno crijevo koje ispušta prljavu vodu. Uglavnom se radi o većim uređajima, pa ako nemate dovoljno mjesta u kuhinji, možda su ugradbene perilice bolje rješenje za vaše domaćinstvo. 

Ugradbene sudomašine se u cijelosti smještaju u kuhinjske elemente, tako da su "sakrivene" iza vrata ormarića. Ne zauzimaju puno mjesta, zbog čega su pravi izbor za manje enterijere. Pritom, kuhinja održava kompaktan i elegantan izgled. Nedostatak ugradbenih modela u odnosu na samostojeće jeste cijena, jer su za nijansu skuplji. 

sudomašina-korpe

U pogledu kapaciteta, izbora programa i performansi čišćenja, gotovo da nema većih razlika između ove dvije vrste uređaja. Glavna razlika je zapravo u načinu postavljanja u kuhinjskom enterijeru. Samostojeći modeli su fleksibilniji - mogu se postaviti ispod radne površine i kuhinjskih elemenata, dok se ugradbeni, kao što im i sam naziv kaže, uvijek ugrađuju u kuhinju. 

Faktori o kojima treba razmisliti pri kupovini sudomašine

Na tržištu postoji mnogo opcija i različitih modela perilica za posuđe. Ako još niste sigurni šta vam je potrebno, izdvajamo nekoliko stvari koje treba imati na umu pri izboru mašine za pranje sudova, kako biste na kraju kupili model koji najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu

Veličina i kapacitet perilice

Da biste odredili koliko velika sudomašina vam je potrebna, najprije treba da odgovorite na pitanja: koliko često ćete koristiti uređaj i koliko članova broji vaše domaćinstvo? Ako imate malu porodicu, primjera radi - do tri člana, i planirate da uključujete perilicu svakoga dana, onda vam je dovoljna mašina od 9 kompleta. Jedan komplet čine duboki i plitki tanjir, tanjir za dezert, čaša, šolja i tanjirić, pribor za jelo i kafena kašičica. Da biste osigurali uštjedu vremena, vode i struje, u ovom slučaju mogli biste sačekati da se nakupi prljavo posuđe i da ciklus uključite na kraju dana.  

U zavisnosti od dimenzija, odnosno veličine uređaja, u mašinu za pranje posuđa može stati od 4 do 18 kompleta. Niski modeli perilica (visine do 50 cm) uglavnom mogu da prime 4 do 5 kompleta, i ovo su sjajne sudomašine za samce ili bračni par bez djece. 

Ako ste ograničeni prostorom i možete da smjestite u kuhinju samo uske sudomašine, širine do 50 cm, onda računajte da ovi modeli mogu oprati do 11 kompleta. Odličan primjer je samostojeća mašina za pranje suđa - inverter GORENJE GS541D10X, dimenzija 44,8 cm širine x 84,5 cm visine x 60 cm dubine. U nju stane 11 kompleta, a posjeduje i funkciju pranja polovičnog punjenja. 

komplet-posuđe-sudomašina

Uređaji velikih dimenzija čija je standardna širina 60, a visina 85 cm, pogodni su za pranje do 18 kompleta i savršeni su za velike porodice. Samostojeća mašina za pranje suđa - inverter GORENJE GS671C60X ima kapacitet od 16 setova, kao i tri korpe sa pokretnim i jednostavnim sistemom podješavanja, koji omogućuje smještanje i velikih tanjira i posuda.

Spoljni izgled

Mašine za pranje posuđa u Top izbor prodavnici dostupne su u bijeloj i sivoj boji. Neke završne obrade, poput one od nehrđajućeg čelika, otpornije su na otiske prstiju. Idealno bi bilo da izaberete model u boji koja je u skladu sa postojećim kuhinjskim uređajima. Premda je dizajn isključivo pitanje estetike i ličnog ukusa, i nema uticaja na performanse perilice za posuđe, ipak pomaže u ujednačavanju izgleda vašeg kuhinjskog enterijera. 

Nivo buke

Nivo buke za mašine za pranje sudova mjeri se i označava u decibelima. Ocjena od 45 decibela (ili niže) pokazuje da kupujete gotovo nečujnu perilicu. Ako želite posebno tiho okruženje, možete izabrati i neki od modela sa specifičnim Silence programom, kao što je samostojeća mašina za pranje suđa - Inverter BOSCH SMs4HVI33E. Ova perilica iz proizvodnog programa kompanije Bosch posjeduje motor EcoSilence, odnosno energetski efikasni motor bez četkica koji smanjuje nivo buke i garantuje značajno tiši rad bez smetnji. Pored toga, možete u svakom trenutku putem aplikacije Home Connect aktivirati funkciju Silence on demand, koja smanjuje nivo buke na minimum i do 30 minuta. Za to vrijeme perilica je u fazi aktivne pauze - i dalje radi, ali u izuzetno tihom režimu. 

Nivo od 50 decibela ili veći je ekvivalentan nivou normalnog razgovora. Prema tome, ako vam ne smeta, možete izabrati i neki od "glasnijih" modela, jer su oni jeftiniji. 

Potrošnja vode i struje - energetska efikasnost sudomašina

Zabluda da su perilice posuđa veliki potrošači vode i električne energije dugo je opstala zbog starijih energetski neeefikasnih modela. Međutim, razvoj inovativnih tehnologija doneo je značajne promjene na tržištu bijele tehnike, pa i mašina za pranje posuđa. Svaki model danas posjeduje Energy Star ocjenu, odnosno podatke o energetskoj efikasnosti na godišnjem nivou. 

Najviše se isplati kupovina modela A+++ energetske klase, kao što je ugradbena mašina za pranje suđa GORENJE GI641D60. Procijenjena potrošnja energije u normalnom režimu rada je 0.77 kWh, a vode 9.9 l. Kada se uzme u obzir da se za ručno pranje posuđa u prosjeku potroši oko 49.2 l, uštjeda je skoro petostruka. Takođe, treba imati u vidu da je utrošenih 0.77 kWh gotovo zanemarljivo u odnosu na enormnu potrošnju struje koja je potrebna za zagrijavanje 50l vode u bojleru. 

Programi pranja

Izbor ciklusa pranja varira od mašine do mašine, a što je više programa i raspoloživih opcija, to će cijena uređaja biti veća. Premda napredniji modeli sa raznim funkcijama koštaju više, mogu biti isplativiija varijanta na duže staze, pogotovo kad obezbjeđuju uštjedu struje ili vode. 

perilica-programi-funkcije

Primjera radi, samostojeća mašina za pranje suđa TESLA WD461M posjeduje 7 programa - Intenzivni, Normalni, Ekološki, Za čaše, 90-minutni, Brzi i Program natapanja. Kada se uzme u obzir da možete birati između osam različitih temperatura, sasvim je izvjesno da ćete naći efikasno rješenje i za najtvrdokornije mrlje na posuđu. 

Specifične funkcije

Može se reći da su dodatne i specifične funkcije faktor koji izdvaja jednu perilicu za posuđe od drugih modela. Ako ste spremni platiti višu cijenu, potražite model mašine za pranje posuđa sa inovativnim i pametnim funkcijama. Neke od uobičajenih dodatnih karakteristika koje sudomašine mogu posjedovati su podesive korpe i stalci, koji omogućuju lakše i prilagođeno ređanje posuđa, potom razni senzori i indikatori (za sjaj, završetak programa, odložen start pranja). Samostojeća mašina za pranje suđa VOX LC20E je model koji ima pomenute funkcije i opciju za pola pranja, na primjer. 

Postoji ciklus ispiranja koji omogućuje da isperete prljavo posuđe kako biste smanjili neprijatne mirise. Većina modela ima Aqua Stop sistem zaštite od curenja vode, kao i sistem za automatsko čišćenje filtera koji spriječava začepljenja i ispira ostatke hrane.

Na kraju, kao posljednja riječ tehnologije, tu je i opcija Wi-Fi povezivanja uređaja sa pametnim telefonom i računarom uz pomoć koje možete da programirate svoj raspored pranja. 

Koji koraci vode ka mudroj kupovini i Top izboru perilice za pranje suđa? Razmislite o navikama svoje porodice i veličini kuhinje pa prema ovim parametrima birajte mašinu za sudove. Koje funkcije bi vam najviše koristile? Procijenite kako se željeni modeli uklapaju u vaš budžet. Ukoliko pažljivo i detaljno razmotrite sve opcije, sasvim je izvjesno da ćete pronaći perilicu za sudove koja vam potpuno odgovara. 

Sretna kupovina!

Ostali tekstovi