Baza znanja

Čišćenje frižidera: korak po korak do punog sjaja

Datum: 26.10.2022.

Da bi hrana koju čuvate u Vašim rashladnim uređajima mogla što duže da zadrži svježinu, veoma je važno da frižider i zamrzivač budu uvijek besprijekorno čisti. Zapravo, unutrašnjost rashladnih aparata treba da bude najčistije mjesto u Vašem domu.

Frižider je poznat kao veliki kućni aparat koji se lako čisti spolja, međutim, veoma je važno da se redovno čisti i njegova unutrašnjost. Tegle koje se lijepe za staklene police, neprijatan miris koji se osjeća kada otvorite vrata frižidera, mrvice od ostataka hrane u ćoškovima ladica – sve ovo nam ukazuje na potrebu povremenog detaljnog pospremanja i čišćenja rashladnih aparata.

Nastavljamo praksu objavljivanja korisnog sadržaja za posjetioce našeg sajta, a ovoga Vam dajemo savjete kako da na pravilan i jednostavan način održavate higijenu i čistoću u frižiderima. Isprobajte ovo uputstvo korak po korak i dobićete izuzetne rezultate!

 

ciscenje frizidera 1

 

Čime je najbolje očistiti unutrašnjost frižidera?

Nikada ne upotrebljavajte jaka abrazivna sredstva jer hrana može da povuče miris i postane kontaminirana hemijskim česticama. Za čišćenje unutrašnjosti frižidera preporučuje se upotreba tečnosti za pranje suđa rastvorene u mlakoj vodi. Takođe, unutrašnjost frižidera možete efikasno očistiti i uz pomoć prirodnih sredstava, prije svega sode bikarbone i sirćeta, o čemu ćemo govoriti dalje u tekstu.

 

A sada, zasučite rukave i krenite sa čišćenjem u 10 jednostavnih etapa:

#1 Ispraznite frižider i preuredite njegov sadržaj

Krenite od namirnica – prvo ispraznite unutrašnjost frižidera, pri čemu je potrebno preduzeti još nekoliko radnji:

  • detaljno pregledajte sve namirnice, pomirišite ih, provjerite datume na ambalaži. Izbacite sve što Vam je sumnjivo – ako osjetite da neka namirnica loše miriše, ukoliko ima neuobičajenu boju ili ako ima pakovanje sa isteklim rokom trajanja;
  • obrišite ponaosob svaku bocu i teglu sa donje strane jer su često ljepljive;
  • meso i mliječne proizvode odložite na neko hladno i tamno mjesto, najbolje u rashladnu torbu sa patronama za hlađenje, jer će se na sobnoj temperaturi bakterije veoma brzo razmnožavati.

Unaprijed isplanirano vrijeme čišćenja može Vam olakšati posao – planirajte čišćenje frižidera prije nego što odete u nabavku i kupovinu proizvoda koje želite čuvati u njemu. Ako imate kombinovani frižider sa zamrzivačem, najbolje je da zamrzivački dio odledite u vrijeme kada je poluprazan. Manje namirnica koje treba izvući, pregledati i ponovo vratiti u komoru istovremeno znači i manje posla, a samim tim i brži postupak čišćenja.

 

#2 Izvadite police i ladice ... i sačekajte

Materijali od kojih su izrađene police i ladice u frižideru, koliko god da je Vaš aparat kvalitetan i skup, neće reagovati dobro na nagle temperaturne promjene te tako rizikujete da ih oštetite ukoliko postupak zbrzate. Neophodan je, dakle, oprez, jer ako izvadite staklene ili plastične dijelove iz frižidera i odmah ih stavite u vruću vodu, može se dogoditi da puknu.

Umjesto toga, ostavite ih na sobnoj temperaturi i sačekajte da se adaptiraju na nju. U tom slučaju, plastika od koje su izrađene ladice neće biti toliko krta i znatno je smanjen rizik od njihovog oštećenja. Isto važi i za staklene police. Dok čekate, možete očistiti zidove frižidera. Nakon što ste se uvjerili da police i ladice više nisu zamagljene i hladne, potopite ih u toplu vodu sa rastvorenim sredstvom za pranje suđa i detaljno ih očistite.

 

ciscenje frizidera 3

 

#3 Čišćenje unutrašnjosti frižidera

Za čišćenje unutrašnjosti frižidera odlično će poslužiti soda bikarbona i sirće. Ova prirodna sredstva, iako potpuno bez hemikalija, daju nevjerovatno dobre rezultate u čišćenju i odstranjivanju neprijatnih mirisa.

Kako očistiti frižider pomoću sirćeta?

Nakon što izvadite police i ladice iz frižidera, napravite rastvor sirćeta i vode u srazmjeri 1:10, sipajte ga u bocu sa raspršivačem i isprskajte detaljno unutrašnje zidove i dno frižidera. Za mjesta koja su vidno zaprljana i ljepljiva koristite duplo više rastvora. Ostavite rastvor da odstoji na površinama barem desetak minuta. Za to vrijeme možete oprati police i ladice koje ste sklonili van frižidera. Zatim se vratite na unutrašnjost i temeljno obrišite čitavu površinu mekom, vlažnom krpom (redovno je ispirajte i cijedite).

Sirće i voda imaju nevjerovatnu učinkovitost kod uklanjanja ne samo ljepljivih mrlja i bakterija, već i kod neutralisanja neprijatnih mirisa.

Prije nego što hranu vratite nazad u frižider i zatvorite vrata, uvjerite se da su sve očišćene i oprane površine potpuno suve.

Kako da očistite frižider sodom bikarbonom?

Kao što smo već spomenuli, hemijska sredstva za čišćenje ostaviće miris u frižideru koga se teško riješiti i koji će hrana kasnije upiti, zbog čega je čišćenje fižidera prirodnim sredstvima, poput sode bikarbone, mnogo bolje rješenje. Istovremeno, sodom bikarbonom ćete odstraniti i sve neprijatne mirise iz Vašeg frižidera.

Mekom vlažnom krpom nanesite pastu napravljenu od sode bikarbone i vruće vode, a zatim ostavite da odstoji 10-15 minuta. Na kraju sve obrišite čistom krpom i osušite sve površine prije nego što vratite namirnice i police u frižider.

 

#4 Čišćenje odvodnog kanala i otvora

Iako mnogima ovaj detalj promakne, veoma je važno da odvodni kanal za kondenzaciju, koji se nalazi na zadnjem zidu uređaja, bude uvijek čist kako se ne bi zapušio. Stoga je neophodno da svaki put očistite i njega. Za detaljno čišćenje kanala možete iskoristiti plastične cjevčice, štapiće za koktele ili pamučne štapiće za uši.

Odvodni otvor takođe treba redovno održavati. Ukoliko primjetite zadržavanje vode na dnu frižidera, vrlo je moguće je da je odvodni otvor zapušen. Tada je potrebno uz pomoć alata ili uređaja za odgušenje mehanički očistiti talog koji je doveo do zagušenja. Zapušen odvod za posljedicu ima i nakupljane plijesni na zadnjoj strani frižidera. Da biste uklonili buđ, ponovo možete koristiti rastvor sirćeta i vode koji, radi lakše upotrebe, možete sipati u plastični špric i natopiti mjesta gdje je plijesan vidljiva. Nakon toga detaljno očistite cijeli otvor.

Kada je otvor otpušen, iskoristite sirće i vodu te rastvorom prebrišite dno frižidera. Alat za odgušenje odvoda koristite na svakih nekoliko mjeseci da bi rad Vašeg frižidera bio optimalan.

 

ciscenje frizidera 4#5 Čišćenje ladica frižidera

Kada je riječ o ladicama frižidera, nije moguće očistiti ih pravilno sve dok ih ne izvadite van. Ako ih izvučete i samo obrišete, nećete moći da očistite svu prljavštinu i bakterije koje su se sakupile u ćoškovima, posebno u ladici u kojoj skladištite povrće koje nije upakovano.

Izvadite fioke i ispraznite ih, sačekajte da se adaptiraju na sobnu temperaturu, a zatim ih potopite u toplu vodu u kojoj je rastvoreno sredstvo za pranje sudova. Izribajte unutrašnjost posuda četkom za flaše ili starom četkicom za zube. Isperite, osušite i vratite ladice. Ako frižider ima nekoliko jednakih ladica i brinete da ćete zaboraviti na koje mjesto treba vratiti svaku ladicu – što se lako može dogoditi – onda uzimajte, perite, sušite i vraćajte u frižider jednu po jednu.

 

#6 Čišćenje polica

Sljedeći korak je čišćenje polica. Izvadite ih iz frižidera i ostavite da se prilagode sobnoj temperaturi prije nego ih stavite u toplu vodu u kojoj je rastvoreno sredstvo za pranje sudova. Detaljno ih operite. U slučaju da ne možete dovoljno dobro očistiti prljavštinu koja se nakupila između staklene površine i metalnog okvira police iskoristite običnu drvenu čačkalicu. Jednostavno pređite duž linije spojeva, a zatim odstranite prljavštinu koju je čačkalica izbacila iz uglova. Za čišćenje žljebova i držača polica na zidovima frižidera možete iskorititi tupfer ili staru četkicu za zube.

Ako želite izbjeći čišćenje polica, ladica i korpi za frižider u rastvoru vode i sredstva za pranje sudova, možete rastvoriti nekoliko kašičica sode bikarbone u toploj vodi i ponoviti isti postupak. Ako Vam to nekada padne na pamet – nemojte nikako prati ove dijelove u sudomašini jer ona za pranje koristi isuviše vruću vodu koja može izazvati pucanje polica i ladica, naročito onih od plastike.

 

#7 Očistite zaptivne gume na vratima frižidera

Na zaptivnim gumama frižidera nakupljaju se mrvice, masnoća i druge nečistoće pa obavezno očistite i njih. Najprije pomoću ručnog usisivača pokupite sve krupnije komadiće, a potom izribajte sunđerom ili zubnom četkicom, pazeći da svaki kanal na zaptivku bude dobro očišćen. Koristite rastvor sudomila i vode. Na kraju, prebrišite suvom, čistom krpom.

 

#8 Čišćenje zamrzivača na kombinovanim frižiderima

Postupak koji slijedi jeste čišćenje komore za zamrzavanje hrane. Nakon što isključite zamrzivački dio i ispraznite ga, stavite peškir na dno zamrzivača kako bi upio svu vodu od istopljenog leda.

Zaleđenu hranu odložite na hladno mjesto kako bi se što manje odmrzla za vrijeme čišćenja. Ponavljamo još jednom, da biste izbjegli oštećenje i pucanje ladica i korpi, prije nego ih potopite u toplu vodu ostavite ih na sobnoj temperaturi dok se ne adaptiraju na nju.

Ostavite otvorena vrata nekoliko minuta kako bi led počeo da se topi. Zatim pomoću lopatice za uklanjanje leda iz zamrzivača pažljivo odstranite najveće komade.

Kada se sav led otopi, rastvorom sirćeta i vode napunite bocu sa raspršivačem i poprskajte zidove zamrzivača. Koristite mekanu krpu da prebrišite zidove komore za zamrzavanje, a zatim ih temeljno osušite.

Pravilnom funkcionisanju zamrzivača možete doprinijeti najviše tako što ga nećete preopterećivati; skladištite hranu ravnomjerno po fiokama za zamrzavanje, tako da vazduh može pravilno i lako da cirkuliše; hranu za zamrzavanje odlažite u hermetički zatvorenim posudama ili kesama koje su za to namijenjene.

Današnji modeli kombinovanih frižidera često dolaze sa naprednim funkcijama, a jedna koja je jako korisna i direktno povezana sa čišćenjem zamrzivača jeste funkcija FrostLess za manje nakupljanje leda u komori. Ovakvu funkciju imaju brojni Gorenje modeli iz našeg asortimana, poput kombinovanog frižidera LG GBP31DSLZN No Frost.

Ukoliko Vam je potreban nov zamrzivač, našu ponudu pogledajte ovdje. Biće Vam od koristi i da pročitate naš detaljan vodič za kupovinu zamrzivača.

 

ciscenje frizidera 5#9 Uključite frižider da se ohladi i vratite hranu

Kada su unutrašnjost frižidera i svi njeni elementi temeljno obrisani i osušeni, zatvorite vrata (ako je potrebno ponovo uključite regulator temperature) i sačekajte da temperatura u frižideru padne na 4°C ili niže prije nego što unutra vratite ili ostavite novu hranu. Provjerite da li je temperatura u zamrzivaču pala na -18°C prije nego što u komoru vratite hranu koju treba zamrznuti.

Ako posjedujete frižider sa funkcijom brzog hlađenja, uključite je. Ukoliko pak razmišljate da kupite ugradbeni frižider sa zamrzivačem, koji ima ovu naprednu i praktičnu opciju, predlažemo Vam da na našem web shopu pogledate modele kao što su Gorenje NRKI4182E1 ili Gorenje NRKI5182A1.

#10 Očistite frižider spolja

Kao što ste za čišćenje unutrašnjosti frižidera koristili rastovor vode i sredstva za pranje posuđa, sode bikarbone ili sirćeta, na isti način možete očistiti i spoljašnju stranu frižidera u bijeloj boji. Jednostavno natopite krpu ovim rastvorom i izribajte čitav frižider. Ne zaboravite da očistite vrata frižidera odozgo (što se u praksi često događa), jer ona mogu ostati ljepljiva ako ih zaboravimo.

Na vratima posebno obratite pažnju i na mjesta oko rukohvata, jer su ona najviše zaprljana zbog čestog direktnog kontakta sa našim rukama kojima smo dirali hranu.

 


 

ciscenje frizidera 2

 

Nadamo se da Vam je ovaj vodič bio od koristi. Ukoliko Vam je potreban novi rashladni uređaj, bilo da je to zamrzivač, običan, kombinovani ili side by side frižider, predlažemo Vam da posjetite Top izbor prodavnicu. Cjelokupna ponuda velikih rashladnih aparata nalazi se na ovom linku.

Ostali tekstovi