Baza znanja

Vodič za kupovinu laptopa: kako odabrati pravi prenosni računar?

Datum: 26.10.2022.

Laptopi, odnosno prenosni računari, spadaju u najpopularnije uređaje današnjice koje mnogi od nas koriste svakodnevno. Iako sve više korisnika preferira pametne telefone koji dolaze sa brojnim korisnim aplikacijama i programima, laptopi su za neke ipak nezamjenljivi – prije svega kada su u pitanju studenti, preduzetnici, službenici u kancelarijama i, naravno, gejmeri.

Danas je ponuda prenosnih računara takva da može zadovoljiti potrebe i onih najrazmaženijih korisnika, a modeli raznih proizvođača pružaju gotovo neograničene mogućnosti. Sa tako širokim asortimanom, za mnoge potrošače koji su odlučili da kupe laptop, izbor uređaja koji će najviše odgovarati njihovim potrebama može biti prilično komplikovan i frustrirajući.

Određivanje prioriteta i jasno definisanje glavne svrhe i primarnih potreba za prenosnim računarom je dobar početni korak pri odabiru laptopa. Međutim, na tržištu se nude na stotine modela različitih proizvođača, koji dolaze sa različitim konfiguracijama, što može samo dodatno zbuniti potencijalnog korisnika, naročito ako prvi put kupuje prenosni računar.

U Top izbor online prodavnici možete pronaći odlične modele laptopa vodećih svjetskih proizvođača kao što su Asus, Dell, HP, Lenovo i Toshiba, ali prije nego što donesete odluku koji model želite kupiti, savjetujemo Vam da pročitate ovaj vodič za kupovinu laptopa od početka do kraja. Pronaći ćete puno korisnih informacija koje će Vam zasigurno olakšati izbor i pomoći da jasno definišete Vaše korisničke potrebe. Krenimo redom.

 

kupovina laptopa 1

 

Osnovna namjena Vašeg novog laptopa

Prije no što uopšte počnete pretraživati ponudu, potrebno je da utvrdite primarnu namjenu Vašeg prenosnog uređaja. Da li ste student elektronike ili imate svoju firmu i radite u kancelariji? Da li često idete na poslovna putovanja i sastanke gdje će Vam laptop biti neophodan da bi ste ugovarali nove poslove i saradnju? Ili ste pak ljubitelj video igara i želite gejmerski laptop? Ili jednostavno želite da Vam prenosni uređaj služi za surfovanje, korišćenje društvenih mreža i gledanje video zapisa? Kada date precizne odgovore na ova pitanja, već ste na dobrom putu da napravite pravi izbor pri kupovini.

Nakon ovog početnog koraka možete preći na proučavanje specifikacija, karakteristika i performansi pojedinačnih modela. Evo na koje karakteristike laptopa treba posebno obratiti pažnju.

 

Procesor – mozak računara

Najjednostavnije rečeno, procesor je „mozak“ Vašeg laptopa odnosno njegova glavna elektronska komponenta te ima ogroman uticaj na cjelokupne performanse uređaja. Zajedno sa sistemskom memorijom, snaga procesora određuje složenost softvera koji je moguće pokrenuti. Od nje zavisi koliko programa istovremeno možete koristiti, ali i brzina pokretanja i rada u tim programima. Drugim riječima, jači procesori u stanju su da obrađuju veću količinu podataka, većom brzinom.

Na našem tržištu su uglavnom zastupljeni Intel i AMD procesori, koji dolaze u različitim klasama i varijacijama. Kada je riječ konkretno o laptopima, zbog dužeg trajanja baterije, većina modela je opremljena ultra niskonaponskim verzijama navedenog procesora, što produžava vrijeme između dva punjenja baterije, a sa druge strane neznatno usporava rad na računaru. Ipak, treba naglasiti da je riječ o nijansama u brzini koje oni malo manje zahtjevni korisnici neće ni primjetiti.

Intelovi procesori

Najnoviji procesori iz Intela pripadaju generacijama 10 i 11. Riječ je o Core serijama i3, i5, i7, i9, a ako se pitate kako da znate kojoj generaciji pripada određeni procesor – pogledajte samo oznaku koja stoji iza broja serije. Na primjer – laptop Acer Nitro AN515-56-52DM dolazi sa procesorom Intel Core i5-10300H, koji pripada desetoj generaciji, što se lako može uočiti jer poslije oznake i5 stoji broj 10, koji označava generaciju procesora. U slučaju da nakon oznake serije stoji, recimo, broj 11 – riječ je o procesoru najnovije, jedanaeste generacije.

Kada govorimo o serijama, Core i3 predstavlja osnovni nivo procesora, više nego zadovoljavajuće brzine za uobičajen, jednostavniji rad na računaru – slanje e-pošte, surfovanje internetom, slušanje muzike i rad u MS Office programima.

Core i5 je procesor srednjeg nivoa, dovoljno snažan za obavljanje većine kompjuterskih zadataka, čak i za rad u više programa odjednom, tako da bez smetnji istovremeno možete, na primjer, gledati omiljenu seriju i slati mejlove. Zbog najboljeg odnosa cijene i performansi, procesor Intel Core i5 zasluženo je svrstan u mainstream. Posjeduje ga model Laptopa ASUS ExpertBookP2451FA-EB1528R, koji uz to ima 8GB memorije, SSD disk i instaliran Windows 10 Pro operativni sistem.

Stepenik iznad nalazi se Core i7, namijenjen naprednim korisnicima, gejmerima, grafičkim dizajnerima, videografima, fotografima... Procesori iz ove serije osiguravaju odlično korisničko iskustvo za multitasking i multimedijalne kreacije, 3D i UHD projekte.

Intel Core i9 je profesionalna serija procesora vrhunskih performansi, namijenjena najzahtjevnijim gejmerima, kao i korisnicima koji se bave kreiranjem i uređivanjem složenih sadržaja, uključujući 4K i 360o video zapise, fotografije visoke rezolucije i zvučne zapise visokog kvaliteta.

S obzirom na to da su na tržištu zastupljene i starije verzije Intel procesora, prije svih Pentium i Celenor, moramo napomenuti da oni mogu podmiriti uglavnom osnovni rad na računaru. Sa druge strane, za one korisnike kojima ništa od ovoga nije dovoljno, Intel je nedavno izbacio najnovije Tiger Lake procesore sa 10-nanometarskim čipom i grafikom nevjerovatne brzine od 4,8GHz, koji će se, za sada, naći samo u najskupljim prenosnim računarima.

AMD procesori

Novi AMD procesori sa integrisanom Radeon Vega grafikom nimalo ne zaostaju za svojim glavnim konkurentom Intelom, a u nekim segmentima i u nekim kombinacijama ga čak i nadmašuju. Pojedine novije verzije Ryzen 4000 i Ryzen 5000 su rame uz rame sa Intel Core-om i ne samo da pružaju vrhunske performanse i izdržljivost baterije, već i nižu cijenu laptopova koji ih nose u odnosu na modele sličnih performansi sa Intelovim Core procesorom. Tako na primjer, laptop HP 255G8 R5 sa procesorom AMD Ryzen 5 3500U, nudi puno toga sličnog kao i model Acer Nitro AN515-56-53DM, koji pokreće Intelov Core i5- 11300H, a cijena je niža za gotovo 900 KM.

Kada je riječ o serijama, slično kao i kod Intela, AMD procesori dolaze sa oznakama od Ryzen 3, za najmanje zahtjevne korisnike, do Ryzen 9 premium varijanti za elitno korisničko iskustvo. Iz našeg asortimana izdvajamo Laptop HP 255 G8 R3-3250U 15/8GB/256 sa Ryzen 3 tipom procesora, koji dolazi sa integrisanom grafičkom karticom i standardnim tipom panela.

 

kupovina laptopa 2

 

Grafika (integrisane i zasebne grafičke kartice)

Integrisana grafika će zadovoljiti potrebe velike većine korisnika. Međutim, ako se bavite grafičkim dizajnom, koristite laptop za 3D prezentacije ili ako kupujete laptop zbog gejminga, za optimalan rad odaberite model sa zasebnom, namjenskom grafičkom karticom. Zasebna grafika omogućuje bržu obradu podataka i bolje korisničko iskustvo kod gledanja video sadržaja ultra visoke rezolucije, 3D prezentacija, igranja zahtjevnih igrica i multitaskinga.

U svim ostalim varijantama, integrisana grafika će zadovoljiti sve Vaše potrebe jer novi modeli prenosnih računara po pravilu dolaze sa procesorima u koje je integrisana grafička kartica odličnog kvaliteta. Još jedan važan podatak jeste da zasebna grafička kartica više opterećuje mašinu, što za posljedicu ima pregrijavanje laptopa i brže pražnjenje baterije.

No, ukoliko ipak želite zasebnu grafiku onda su Nvidia i AMD dvije najčešće opcije. U našem online shopu neki laptopi dolaze sa AMD Radeon RX Vega 3, 6 ili 8. Takođe, postoje prenosni računari sa NVIDIA GeForce GTX 1650 grafikom koju, na primjer, posjeduje model Asus TUF FX506LH-HN002.  

Kada je riječ o najboljim rješenjima, Nvidia grafičke kartice najnovije RTX serije (2060, 2070, 2080) daju maksimum, ali ćete morati znatno dublje da zavučete ruku u džep, dok je budžetski prihvatljivija varijanta GTX16 ili starija GTX10 serija. Što se tiče AMD grafike, u najbolje nove grafičke kartice ubrajaju se AMD Radeon VII, AMD Radeon RX Vega 56 8GB, AMD Radeon RX 580 i druge.

 

RAM memorija i Hard disk (prostor za skladištenje)

RAM (radna memorija) računara je veoma važna za brzinu rada jer pomaže procesoru da se lakše nosi sa većim brojem zadataka odjednom. Današnji laptopi uglavnom dolaze sa najmanje 4GB RAM-a, a za napredne korisnike preporučujemo varijante od 8 ili 16GB.

Što se prostora za skladištenje podataka na neodređeno vrijeme tiče, korisnici danas imaju mogućnost izbora između jeftinije HDD varijante, koja za istu količinu novca obezbjeđuje veći prostor za skladištenje, i skupljeg SSD tvrdog diska koji osigurava daleko veću brzinu pri radu i značajno poboljšanje performansi u odnosu na HDD.

Za veliku većinu korisnika optimalno rješenje može biti kupovina laptopa koji ima mogućnost nadogradnje, tako da možete kombinovati HDD i SSD diskove, čime ćete na najekonomičniji način obezbijediti puno prostora za čuvanje fajlova, a u isto vrijeme i veliku brzinu rada. U ovom slučaju, HDD disk od 1TB i SSD disk od 128 GB zadovoljiće potrebe većine zahtjevnijih korisnika. Ipak, za vrhunski užitak u radu na laptopu SSD diskovi velikog kapaciteta (512GB-1TB) biće najbolji izbor.

 

kupovina laptopa 5

 

Ekran: dijagonala

Dijagonale ekrana najčešće dolaze u rasponu od 11 do 18 inča.

Kada je o težini riječ, laptopi dijagonale 11-12 inča su, zavisno od modela, teški od 1-1,5 kg, najtanji su i, naravno, najbolja opcija za one koji žele laptop uvijek kraj sebe.

Laptopi sa ekranom 13-14 inča pružaju najbolji odnos mobilnosti i upotrebljivosti, naročito ako kupite model koji je težak manje od 2 kg poput Laptop DELL 13.3FHD/i7/16GB/512GB/HD/W10H. Ovaj DELL prenosni PC notebook težak je svega 1,16kg, ima ekran 13.3 inča, a uz to i neke sjajne karakteristike kao što su osvijetljena tastatura i čitač otisaka prstiju.

Ako je dijagonala ekrana 15-16 inča, Vaš uređaj imaće između 2 i 2,5 kg težine pa je to najbolje rješenje za korisnike koji ne nose laptop svuda sa sobom. 

I dok su laptopi sa većim ekranom (17 ili više inča) idealni za igre, gledanje filmova, uređivanje fotografija i video zapisa, kao i za rad u Office-u i drugim poslovnim programima, njihov nedostatak je što brže troše bateriju, kao i veća težina, pa nisu baš najbolja opcija za korisnike koji su stalno u pokretu.
 

Rezolucija ekrana

Manji prenosni računari najčešće imaju rezoluciju ekrana HD Ready (1368x768), koja predstavlja standard kada su u pitanju mainstream laptopi. Ova rezolucija je sasvim dovoljna za surfovanje internetom, dopisivanje i ostale osnovne funkcije na računaru.

Ako želite da igrate ne toliko zahtjevne igre ili da gledate HD filmove, možete odabrati laptop HD+ rezolucije ekrana (1600x900), dok je zlatni standard Full HD rezolucija (1920x1080), koja obezbjeđuje gledanje filmova i igranje igrica bez gubitka bilo kakvih detalja. Tako Laptop ACER Aspire 5 A515-44-R2X2, koji dolazi sa Full HD rezolucijom i ComfyView tipom ekrana, može biti odličan izbor.

Postoje i laptopi  rezolucije 2560x1600 i 3072x1920 (tzv. Retina Display) koje za sada imaju samo MacBook računari. Za vrhunsko korisničko iskustvo, tu su laptopi sa ekranom 4K rezolucije (3840x2560 i 3840x2160).

Osim rezolucije, važan faktor su i tehnologije panela. Korisnicima su na raspolaganju laptopi sa ekranima različitih tehnologija panela – OLED ekrani kao odlična varijanta za gledanje videa, za grafičke dizajnere LCD IPS paneli, za gejmere LCD VA ekrani itd.
 

Laptopi sa touch screen ekranima

Prenosni računari sa ekranima osjetljivim na dodir čine navigaciju na uređaju intuitivnijom, baš kao što je to slučaj sa Vašim pametnim telefonom ili tabletom. Iako često premašuju budžet koji je prosječan korisnik spreman da izdvoji, najzahtjevniji korisnici će bez ikakve dileme uživati „za sve pare“.

 

kupovina laptopa 4

 

Tastatura na laptopu

Korisnicima koji žele laptop koji će koristiti za rad, pisanje, kucanje ili unos podataka – tastatura može biti jedan od najvažnijih faktora pri odabiru odgovarajućeg modela. Iako je mišljenje mnogih korisnika da laptopi uglavnom imaju lošije tastature u poređenju sa desktop računarima, to ne mora da bude tako.

 

Portovi i priključci

Prije nego se odlučite za neki model laptopa, pokušajte unaprijed da definišete koji Vam sve priključci trebaju. Obavezno provjerite da li laptop ima USB 3.0 ili 3.1 portove. Ako imate namjeru da povežete Vaš prenosni računar sa većim ekranom, monitorom ili televizorom, izaberite model koji posjeduje HDMI priključak.

Većina novijih modela dolazi sa priključcima za slušalice i mikrofon, ali možda će Vam praktičnije rješenje biti univerzalni port. Takođe, provjerite da li postoji čitač kartica, a za veću bezbjednost Vaših podataka tu je i čitač otiska prsta.

Što se konekcije tiče, ako često koristite laptop dok ste u pokretu, razmislite o modelu koji ima podršku za 4G LTE ili 5G konekciju. Za stabilnu Wi-Fi vezu, odaberite laptop sa 802.11ac protokolom (WiFi 5. i 6. generacije). Za Bluetooth podršku sasvim zadovoljavajuće će biti verzije sa podrškom za Bluetooth 4.2 do 5.0.

 

Baterija laptopa

Ako kupujete veliki laptop i dodatnu opremu namijenjenu gejmingu, onda će Vaš uređaj vjerovatno većinu vremena biti direktno povezan sa strujnim priključkom pa Vam dužina trajanja baterije neće biti od velikog značaja prilikom izbora. Međutim, ako laptop nosite često sa sobom, onda ovo može biti jedan od odlučujućih faktora.

Trajanje baterije od 7-8 sati zadovoljiće potrebe većine korisnika. Ovdje moramo dodati jednu važnu napomenu: nemojte uvijek vjerovati specifikaciji proizvođača, već se informišite iz nezavisnih izvora kao što su forumi, recenzije, blogovi i sl. Obratite pažnju i na punjač – ako laptop često nosite sa sobom odaberite model koji ima mali, kompaktni punjač, a izbjegavajte glomazne punjače sa debelim kablom.

Imajte na umu da će jači procesori, veća rezolucija i dijagonala ekrana, SSD hard disk i još neke druge poboljšane performanse uticati na kraće trajanje baterije!

 

kupovina laptopa 3

 

Operativni sistem

Za sam kraj, osvrnimo se i na odabir operativnog sistema koji ćete koristiti za rad na Vašem laptopu. Operativni sistem je „srce“ vašeg laptopa jer preko njega upravljate svim softverima i hardverima, uključujući datoteke, memoriju i druge uređaje povezane na laptop. Ovdje imate nekoliko opcija: Windows, MacOS i ChromeOS su tri sistema koja se najčešće koriste.

Windows 10, koga mnogi smatraju najfleksibilnijim operativnim sistemom, je najzastupljeniji u laptopima. Iz naše ponude prenosnih računara sa ovim operativnim sistemom izdvajamo Laptop TOSHIBA Toshiba Dynabook Satellite Pro sa Intel Core i3 procesorom i integrisanom grafikom, kao i model HP 470 G8 i7-1165G7/16/512 i laptop DELL Inspiron15 3501 i3/4/256/w10.
Važno je reći: Windows laptopi dolaze sa najvećim rasponom cijena i nude širok spektar korisnih funkcija, od ekrana osjetljivih na dodir, preko čitača otiska prstiju pa do dualnih grafičkih kartica. Sistem je prepoznatljiv po intuitivnom interfejsu, Cortana digitalnom asistentu i integrisanoj funkciji Windows Hello koja omogućuje brzu prijavu pomoću izgleda korisnika ili dodira, umjesto ukucavanja šifre, što značajno podiže nivo bezbjednosti.

MacOS je operativni sistem dizajniran od strane Apple-a i koriste ga svi MacBook računari. Sistem nudi sličnu funkcionalnost kao i Windows, uz primjetne razlike u nekim segmentima. Tako, primjera radi, umjeto Cortana digitalnog asistenta, MacOS koristi Siri. Ono što se smatra najvećim nedostacima ovog operativnog sistema jesu dvije činjenice: MacBook laptopi su skuplji od ostalih i niti jedan Apple prenosni računar još uvijek ne dolazi sa ekranom osjetljivim na dodir.

ChromeOS je jednostavan i bezbjedan operativni sistem kompanije Google. Kao takav, korisnicima obezbjeđuje lak pristup Google Play prodavnici, što omogućuje instaliranje na hiljade aplikacija, uključujući video igre, aplikacije za unos teksta i podataka, kao i aplikacije za uređivanje fotografija.


U našoj ponudi možete pronaći preko 50 različitih modela laptopa. Kompletnu ponudu možete pogledati ovdje.

Želimo Vam srećnu kupovinu!

Ostali tekstovi