Baza znanja

Pametne funkcije modernih frižidera koje život čine lakšim

Datum: 10.11.2022.

Frižider je možda najvažniji uređaj u našim kuhinjama, koji omogućuje bezbjedno čuvanje hrane i održavanje namirnica svježim. Međutim, zahvaljujući inovativnoj tehnologiji, moderni frižideri mogu pružiti mnogo više od toga.

Digitalni senzori, precizno upravljanje na dodir, NoFrost tehnologija hlađenja, automatsko stvaranje kockica leda u ledomatu - ovo su samo neke od pametnih funkcija koje posjeduju rashladni aparati posljednje generacije. Predstavljamo Vam vodeće smart karakteristike frižidera koje nam olakšavaju život. Pročitajte.

 

lijepo opremljena kuhinja

 

Elektronsko upravljanje na dodir

Digitalni ekrani i upravljanje na dodir polako postaju uobičajena karakteristika rashladnih aparata na domaćem tržištu bijele tehnike. Moderni kombinovani frižideri imaju jasno čitljive i velike LED ekrane koji omogućuju laku kontrolu i krajnje jednostavno podešavanje temperature.

Na spoljašnjem LED displeju moguće je jednostavnim dodirom izabrati opcije kao što su FastFreeze ili štedljiva Eco friendly funkcija. Neki digitalni sistemi mogu čak planirati obroke, kreirati listu namirnica i poslužiti kao kalendar, knjiga recepata ili muzički plejer.

 

No Frost i NeoFrost tehnologija hlađenja

Vjerovatno najznačajniji napredak u industriji rashladnih uređaja ostvaren je kroz razvoj NoFrost i NeoFrost tehnologije hlađenja. Riječ je o tehnologijama koje održavaju strujanje i vlažnost vazduha u frižideru na optimalnom nivou, zbog čega namirnice duže ostaju svježe. Idealnu mikroklimu u svakom odjeljku i polici omogućuje takozvani MultiFlow 360° sistem ventilacije. Ravnomjerno kruženje jonizovanog vazduha spriječava isušivanje hrane, pa tako namirnice u frižideru ne mijenjaju svoju teksturu.

Rashladni aparati sa NoFrost tehnologijom održavaju se lakše od standardnih frižidera, jer imaju nezamrzavajući sistem. To znači da nema stvaranja leda u rashladnoj komori zamrzivačkog dijela, pa samim tim nije potrebno ni otapanje prilikom čišćenja frižidera.

Osnovna prednost frižidera sa NoFrost tehnologijom je upravo ta što ne stvara led i na taj način značajno štedi električnu energiju. Ovakvi modeli imaju oznaku najvišeg energetskog razreda: A, A+, A++ i A+++. Primjera radi, Gorenje frižider sa zamrzivačem NRK6191PW4 A+ klase ima dnevnu potrošnju 0,84 kWh.

Sveobuhvatno hlađenje i Multiflow 360° protok vazduha su još neke od bitnijih karakteristika ovog modela.

Kod kombinovanih frižidera sa NeoFrost tehnologijom postoje dva odvojena sistema za hlađenje. Kako se jedan nalazi u frižideru, a drugi u zamrzivaču, ne dolazi do miješanja vazduha pa samim tim nema ni miješanja mirisa. Inovativni modeli frižidera, kao što je Beko RCNA 320 E20PT, dolaze sa Active Dual Cooling sistemom. Osim toga, ovaj model posjeduje i odjeljak za brzo zamrzavanje, kao i Ice bank sa kutijom za led.

NeoFrost tehnologija pruža i duplo brže hlađenje, što je naročito pogodno tokom toplog ljeta kada želimo da se naši napici što prije ohlade.

 

Precizna kontrola temperature

Jedna od pametnih funkcija koju posjeduju savremeni frižideri, a koja sasvim izvjesno olakšava svakodnevicu, jeste opcija jednostavnog automatskog regulisanja temperature u frižideru. Zahvaljujući SensoTech elektronskom upravljanju u svakom trenutku možete jednim dodirom uključiti funkcije kao što su HolidayMode ili FastFreeze na modelu frižidera Gorenje NRS9181VX Side by side.

Opcija HolidayMode garantuje uštedu električne energije. U pitanju je ekonomičan režim rada koji prilagođava temperaturu u zamrzivaču i frižideru kada se vrata ne otvaraju na duži period – kao, na primjer, kada ste na godišnjem odmoru. Ovaj model rashladnog aparata ima i integrisani alarm koji upozorava ukoliko dođe do iznenadnog povećanja temperature unutar frižidera.

Novi modeli rashladnih aparata omogućavaju da prilagodite temperaturu svakog odjeljka. Pored specijalne Fresh zone koja je optimalna za čuvanje mesa i ribe, postoje i ladice u kojima možete produžiti svježinu povrća i voća, kao i mliječnih proizvoda koji se čuvaju u frižideru.

 

otvoren frizider

 

Automatski ledomat i dispenzer za vodu

Neki novi modeli frižidera uključuju automatske dispenzere za vodu i ledomate. Ova inovacija garantuje da uvijek imate spremnu hladnu i svježu vodu i ledene kockice ili lomljeni led. Sve što treba da uradite jeste da na kontrolnoj tabli označite da želite automatsko punjenje vodom. Savršeno uklopljen u dizajn rashladnog aparata, ledomat, tj. dispenzer ne zauzma previše mjesta unutar frižidera.

Jedan od modela iz naše ponude sa ovom opcijom je Beko ugradbeni frižider sa zamrzivačem BDSA 250 K2S, koji posjeduje mašinu za pravljenje leda u vidu kutije sa dnevnim kapacitetom od 1 kilograma.

 

Klizne police i reverzibilna vrata

Klizne police su jedna od novijih karakteristika frižidera koja pokazuje da razvijanje rashladnih aparata modernog dizajna ne uključuje samo tehnološko unapređenje i smart opcije, već i praktična mehanička rješenja za bolju organizaciju namirnica unutar frižidera.

Tako pojedini modeli posjeduju sklopive police koje klize ka unutra i spolja i mogu se saviti po potrebi. To omogućuje maksimalno fleksibilan i pametno iskorišten prostor u frižideru, bez obzira na veličinu ili oblik namirnica. Ako Vam treba više prostora između jedinica, samo izvršite podešavanja. Na sličan način, ako želite manje polica na svojim vratima, samo uklonite jednu.

Reverzibilna vrata su još jedna inovacija koju vrijedi pomenuti. Kod modela sa reverzibilnim vratima možete izabrati smjer u kojem će se frižider otvarati i tako maksimalno prilagoditi uređaj svojoj kuhinji. Jednostavna zamjena šarki omogućuje da se sva vrata na rashladnom aparatu otvaraju u pravcu koji Vam odgovara. Iz širokog asortimana Top izbor prodavnice izdvajamo Vox KS1100 Samostojeći frižider sa komorom, koji pored reverzibilnih vrata posjeduje dvije staklene police, jednu fioku i tri police na vratima. Sa godišnjom potrošnjom od svega 113kWh, ovaj model Vox frižidera se naročito ističe po svojoj veoma povoljnoj cijeni.

 

kuhinja sa inox aparatima

 

Pametna dijagnostika za brzo rješavanje problema

Na tržištu bijele tehnike postoji na desetine modela frižidera sa oznakom Smart Diagnosis. Kupovina rashladnog aparata koji posjeduje samodijagnostiku na mnogo načina predstavlja dobru investiciju. Ukoliko imate bilo kakvih problema sa radom frižidera možete ih riješiti mnogo brže zahvaljujući ovoj funkciji.

Naime, modeli sa pametnom samodijagnostikom, kao što je LG GBP31DSLZN Samostojeći frižider sa zamrzivačem, nude mogućnost prijenosa podataka putem telefona direktno odgovornom servisu. Cijeli proces traje nekoliko sekundi – koliko je potrebno da se zaključa kontrolna tabla, snime informacije sa mjesta označenog na unutrašnjoj strani frižidera i obavi razgovor sa specijalistom iz servisa. Na osnovu prikupljenih podataka specijalista može obaviti analizu problema te pružiti brzu i efikasnu dijagnozu. Važno je napomenuti da ovaj model posjeduje i Smart Inverterni kompresor koji je dugotrajniji i energetski efikasniji u odnosu na konvencionalne kompresore.

Još jedna odlika frižidera sa digitalnim inverter kompresorom jeste manja buka, ali i bolja prilagođenost na promjenu temperature. Naime, prilikom otvaranja vrata neće doći do većih oscilacija u temperaturi unutar rashladnog uređaja, čime se održavaju najbolji mogući uslovi za čuvanje hrane.

Pitate se da li se isplati investirati u pametan frižider za svoj dom? Opisane prednosti pametnog frižidera i te kako mogu uštedjeti vrijeme i novac i dugoročno olakšati život Vaše porodice. Razmislite o tome šta je Vašem domaćinstvu zaista potrebno i pregledajte kompletnu Top izbor ponudu rashladnih aparata.

Srećna kupovina!

Ostali tekstovi