Baza znanja

Savjeti i trikovi za Smart TV koji će poboljšati Vaše korisničko iskustvo

Datum: 18.10.2022.

Razvoj savremenih tehnologija omogućio je korisnicima da čak i preko najvećeg ekrana u svojoj kući, preko televizijskog ekrana, imaju pristup svim internet sadržajima. Tako su najrazličitije online medijske forme danas lako dostupne ne samo na računaru, pametnom telefonu ili tabletu, već i na Smart TV-u.

Kada su u pitanju televizori, osnovna razlika između pametnih i standardnih TV uređaja je, u stvari, u tome što smart televizori imaju mogućnost povezivanja na internet. Na potpuno isti način koji je putem pametnih telefona “smjestio internet u vaš džep” – zahvaljujući instaliranom operativnom sistemu – pametni televizori Vam omogućavaju pristup svim web sadržajima iz udobnosti Vaše fotelje ili kauča.

Drugim riječima, korisnici televizora koji imaju oznaku SMART, osim uživanja u praćenju televizijskih kanala, sa lakoćom mogu da pristupaju strimovanim filmovima sa Netflix-a i drugih sličnih servisa, da gledaju video klipove ili slušaju muziku na YouTube-u, prate najnovije vijesti sa internet portala ili da igraju svoje omiljene video igre online.

Izbor sadržaja je gotovo neograničen i sve što Vam je dostupno na internetu preko drugih uređaja, dostupno Vam je i preko pametnih televizora. Međutim, treba imati na umu da među velikim brojem modela Smart televizora različitih proizvođača kao što su LG, Samsung ili Hisense, nemaju svi iste funkcije. Zato, prije nego što kupite određeni model, obratite pažnju koje sve mogućnosti su Vam na njemu dostupne.

Ako još uvijek niste sigurni šta sve može Vaš pametni televizor, pročitajte ovaj tekst do kraja. Kako bismo Vam pomogli da maksimalno unaprijedite svoje korisničko iskustvo, daćemo Vam nekoliko korisnih savjeta i trikova i ukazati na neke od funkcija koje Vaš Smart TV podržava, a za koje možda niste znali.

 

 

Koristite pametni telefon umjesto daljinskog upravljača

Dobro ste pročitali, Vaš pametni telefon može imati istu funkciju kao i daljinski upravljač Vašeg pametnog televizora. Sve što treba da uradite jeste da skinete odgovarajuću aplikaciju koja pametnom telefonu daje funkcije daljinskog TV upravljača, a zatim da povežete Vaš smart TV i Vaš telefon preko Bluetooth-a i Wi-Fi konekcije.

 

Postavite omiljeni web pretraživač na Vaš Smart TV

Internet pretraživače možete koristiti na Vašem pametnom telefonu, konzoli za video igre, pa čak i na Vašem pametnom satu. Zašto onda ne biste mogli da surfujete internetom i preko Vašeg smart TV-a?

Većina novijih modela pametnih televizora dolazi sa fabrički instaliranim web pretraživačem i to funkcioniše slično kao i na Vašem pametnom telefonu. Međutim, možda pretraživač koji je po difoltu instaliran na televizoru nije Vaš omiljeni pa to možete riješiti preuzimanjem pretraživača koji koristite i na drugim uređajima.

Preuzmite aplikaciju na računaru, prebacite je na USB fleš karticu, ubacite USB u Vaš TV i jednostavno instalirajte pretraživač koji želite.

 

Edukujte se

Postoji li bolji način da opravdate investiranje u kupovinu novog pametnog televizora nego taj da ga koristite kako biste unaprijedili svoje znanje? I na pametnim televizorima možete koristiti brojne edukativne aplikacije, od kurseva stranih jezika preko internet učionica, pa do raznih predavanja. Naravno, dostupni su Vam i razni webinari, kao i najrazličitiji tutorijali na YouTube kanalima.

 

 

Koristite Google Assistant i glasovnu pretragu za lakše upravljanje uređajem

Svaki put kada upravljate aplikacijama i fajlovima, to može da Vam oduzme dosta vremena. Međutim, na kvalitetnijim uređajima, kao što je recimo Hisense 58A7100F Smart TV, korisnicima je dostupna glasovna pretraga ili Google Assistant. To Vam omogućava da zadate govornu komandu televizoru uz čiju pomoć možete pustiti željenu muziku, video ili bilo koji drugi sadržaj sa interneta, a da ne gubite vrijeme pokušavajući da taj isti sadržaj pronađete preko daljinskog upravljača.

 

Proučite audio i video podešavanja

Mnogi korisnici se uglavnom služe osnovnim funkcijama pametnog televizora, zanemarujući razna dodatna podešavanja koja mogu višestruko poboljšati korisničko iskustvo. Umjesto da gledate sadržaj po podrazumijevanim podešavanjima (default settings), istražite koje su sve opcije dostupne, podesite osvjetljenje, kontrast, boje, zvuk i poboljšajte Vaše korisničko iskustvo.

 

Koristite laptop ili desktop računar za upravljanje pametnim televizorom

Pametnim televizorom možete upravljati i preko Vašeg laptop ili desktop računara, pomoću Google Chrome-a. Dok ste u Google Chrome-u, kliknite na tri tačkice u gornjem desnom uglu, a zatim na opciju „Cast“ (Prebaci) i odaberite Smart TV uređaj za prebacivanje.

 

Podesite ekran u stanju mirovanja

Obično je po difoltu podešeno da se pojavi crni ekran kada se Vaš pametni TV nalazi u stanju mirovanja. Ovo možete na jednostavan način promijeniti i podesiti da se na ekranu prikazuju korisne informacije kao što su vrijeme i datum ili vremenska prognoza.

 

 

Uživajte u omiljenim video igrama

Ako je Vaša strast gaming, vjerovatno ćete poželjeti da što prije priključite igračku konzolu na Vaš novi Smart TV, ali šta ako ne posjedujete konzolu i niste planirali da izdvojite nekoliko stotina maraka za novi PS4 ili Xbox One? Bez brige, rješenje je jednostavno.

Mnoge popularne aplikacije sa igricama, koje su dostupne na pametnim telefonima, prilagođene su da funkcionišu i na modernim pametnim televizorima. Da biste počeli sa igranjem željene igre na Vašem pametnom TV-u, jednostavno posjetitie TV prodavnicu aplikacija, pronađite odjeljak Games (Igrice) i preuzmite Vašu omiljenu gaming aplikaciju. Igricu možete pokrenuti na potpuno isti način kao i bilo koju drugu aplikaciju na Vašem TV-u.

 

Uživajte u Vašoj omiljenoj muzici

Iako novi modeli televizora imaju tanji dizajn nego ikada prije, u njima su često ugrađeni iznenađujuće moćni zvučnici. Ovo možda nije tako očigledno dok gledate utakmicu, vijesti ili omiljenu seriju, ali Vaš Smart TV može da posluži i kao prilično dostojna zamjena za kućni stereo sistem. Sa aplikacijama kao što su Spotify, Apple Music, Google Play Music i mnogi drugi striming servisi, možete uživati u Vašem omiljenom muzičkom žanru, bilo da su u pitanju domaći hitovi, heavy metal ili jazz klasici.

Iako za prave muzičke sladokusce ni kvalitetni stereo zvučnici novih Smart televizora vjerovatno neće biti dovoljni, čak i tu postoji jednostavno rješenje. Riječ je o opciji nadogradnje koja može biti prilično pristupačna i jednostavna. Dovoljno je da Vaš pametni TV povežete na odgovarajući surround sistem ili soundbar zvučnik i dobićete vrhunski kvalitet zvuka.

 

Pratite najnovije vijesti iz svih oblasti

Praćenje najnovijih vijesti iz svih oblasti svakodnevnog života nikada nije bilo lakše nego danas zahvaljujući upravo pametnim uređajima. Bukvalno sve velike informativne kuće, domaće i svjetske, imaju razvijene sopstvene aplikacije koje su kompatibilne sa Smart televizorima. Mnoge od njih pružiće Vam vrhunsko korisničko iskustvo sa najsvježijim tekstualnim i video vijestima.

Bez obzira da li Vas zanimaju sport, politika, ekonomija, najnovije informacije iz svijeta auto industrije, tehnologije, umjetnosti, nauke ili bilo koje druge oblasti – zahvaljujući news aplikacijama za pametne uređaje lako ćete doći do željene informacije. Tako ćete biti nezavisni od programskih šema kablovskih televizijskih kanala i moći ćete da na krajnje jednostavan način budete u toku sa svim događajima kada god to poželite.

 

Ostanite aktivni na društvenim mrežama

Ljudi su danas postali prilično vezani za društvene mreže, a mnogi korisnici vole da satima budu aktivni na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu ili nekom drugom društvenom mediju. U stvari, statistika pokazuje da većina korisnika više voli tvitovanje od gledanja televizije.

Na njihovu sreću, sve popularne društvene mreže imaju aplikacije za Smart televizore, za postavljanje i ažuriranje statusa, kao i dijeljenje omiljenih uspomena preko velikog ekrana. Tu ne spadaju samo Fejsbuk, Tviter i Instagram. Tako ćete, na primjer, moći da kontaktirate Vašeg prijatelja ili rođaka koji živi daleko i da komunicirate sa njim putem Skype aplikacije ili da pratite omiljene strimove na gejmerskoj aplikaciji Twitch. I sve to preko velikog televizijskog ekrana!

 

 

Pratite svoje omiljene sportove i timove uživo

Ako uživate u tome da se zavalite na kauču i gledate sportske mečeve na velikom ekranu, imate sreće. Pametni televizori imaju puno opcija za ljubitelje sportova, uključujući aplikacije kao što su Optus Sport, AFL Live, UFC.TV i NHL.TV.

Ove aplikacije ne nude samo uživo prijenose sportskih događaja iz cijelog svijeta, već sadrže i veoma detaljnu i bogatu statistiku, intervjue sa sportistima, kao i mogućnost pristupa mečevima koji su već odigrani, a koje ste možda propustili da pogledate. Međutim, treba napomenuti da većina ovih aplikacija traži da se pretplatite kako biste uživali u svim opcijama koje one nude.

Na kraju, ukoliko još uvijek nemate Smart televizor u svom domu, a planirate da nabavite jedan, pogledajte naš Top izbor Smart TV uređaja po najpovoljnijim cijenama, pronađite model koji Vam najviše odgovara i priuštite sebi vrhunsko uživanje uz omiljene televizijske i internetske sadržaje.

Ostali tekstovi