Baza znanja

Kućni aparati koji su nam promijenili život

Datum: 18.10.2022.

Možete li zamisliti dan bez omiljene kafe, ukusno pripremljenog obroka, čiste i opeglane odjeće i prijatne i tople atmosfere u domu? Za sve ovo potrebni su Vam ispravni kućni uređaji: štednjak, frižider, zamrzivač, mašina za pranje i sušenje veša te peći i kamini, brojni mali kuhinjski aparati: mikseri, rezalice, mikrovalne pećnice... Spisak je zaista dugačak.

Razvoj tehnologije unio je u život savremenog čovjeka mnoge olakšice. Počev od električne energije koja se podrazumijeva, sastavni dio mnogih domaćinstava danas su brojni pametni kućni uređaji.

U zavisnosti od broja članova u domaćinstvu, njihovih potreba i svakodnevnih zahtjeva, u svakom porodičnom domu naći ćete različite kućne aparate. Međutim, postoje oni uređaji bez kojih nijedna kuća jednostavno ne može. U ovom tekstu pripremili smo listu kućnih aparata koji su nam promijenili život i učinili svakodnevicu ljepšom i jednostavnijom. 

 

 

Frižider i zamrzivač

Može se reći da je pojava frižidera i razvoj tehnologije rashladnih aparata u velikoj mjeri uticao na način čuvanja namirnica. Tokom većeg dijela istorije hrana se čuvala u rupama ispunjenim ledom ili pak prostorijama obloženim drvetom i izolovanim slamom. Preteču današnjih frižidera nalazimo još u 18. vijeku u Škotskoj, ali taj eksperiment vještačkog hlađenja profesora Vilijama Kulena nije odmah lijepo prihvaćen.

No, uz višedecenijske napore naučnika, konačno su napravljeni prvi modeli ove „magične rashladne kutije“. Nevjerovatna tehnologija i naučne inovacije u 20. vijeku učinili su frižidere pristupačnijim, energetski efikasnijim, sigurnijim i ekološki prihvatljivijim.

Danas je kuhinja nezamisliva bez frižidera – bilo da je riječ o privatnoj kući, studio apartmanu ili velikom restoranu. Proizvode se u različitim modelima, dimenzijama i kapacitetima. Primjera radi, potrebe samaca ili manjih porodica zadovoljiće samostojeći frižider sa oko 100 litara zapremine, sa posudom za povrće i tri staklene police, kao što je, recimo, Gorenje frižider R391PW4. Većina savremenih modela danas dolazi sa bar jednom komorom zamrzivača.

Postoje i kombinovani frižideri (frižider+zamrzivač), kao i side-by-side frižideri za velika domaćinstva. Veliki broj polica i ladica, držač za boce, automat za pravljenje leda, antibakterijski filter za mirise, sklopive police – ovo su samo neke od karakteristika velikih frižidera posljednje generacije.

Najznačajniji izum 21. vijeka su, svakako, pametni frižideri. Osim glavnih karakteristika, ovi modeli su opremljeni i LED displejom, imaju LED osvjetljenje, alarm za otvorena vrata i razne korisne programe i funkcije, kao što su brzo hlađenje SuperCool, štedljivi program EcoMode i No Frost mogućnost samootapanja. U našoj Top izbor prodavnici postoji široka ponuda smart frižidera, kao što je, na primjer, model LG side-by-side GSJ760PZXV. Napravljeni tako da zadovoljavaju visoke estetske i funkcionalne standarde, ovi frižideri olakšavaju život i uljepšavaju enterijer svake kuhinje.

Proizvođači rashladnih aparata mislili su i na male kuhinje pa tako danas postoje i ugradbeni modeli frižidera i zamrzivača. Ovi aparati se lako uklapaju u svaki dizajn, ispunjavajući sve kriterijume kvaliteta i energetske efikasnosti.

Velike porodice koje raspolažu sa dovoljno prostora, pored frižidera, mogu obezbijediti i zamrzivač. Zamrzivači se, poput frižidera, proizvode u različitim modelima, dimenzijama i zapreminama. Mogu biti uspravni i vodoravni (tzv. škrinje). Ako razmišljate koji model bi se najbolje uklopio u Vaš dom, pogledajte naš detaljan vodič za kupovinu zamrzivača.

 

 

Kuhinjski aparati

Veliki ili mali, kuhinjski aparati su nedvosmisleno promijenili i olakšali naše živote. Počev od štednjaka, preko ugradbenih ploča za kuvanje i ugradbenih rerni, do mikrovalnih pećnica i tostera – svi ovi uređaji su unaprijedili kuvanje i pripremu obroka. Zahvaljujući tehnološkom napretku, danas je moguće birati između nekoliko efikasnih načina za pripremanje hrane. Električni šporeti sa dvije ili četiri ringle, kombinovani šporeti (struja+plin) koji nude mogućnost veće kontrole temperature, uređaji sa elektronskim podešavanjima i komandama na dodir – opcije su brojne.

Pored klasičnih električnih šporeta sa ringlama, posljednjih godina na tržištu su se pojavili i šporeti sa ravnom pločom. Ovi uređaji umjesto ringli imaju zone za kuvanje, rerne sa gornjim i donjim grijačem, a neki napredni modeli imaju i mogućnost čišćenja s AquaClean funkcijom, kao što je, primjera radi, Gorenje električni šporet EC6111SG.

Renomirani proizvođači velikih kuhinjskih aparata nude i veliki broj ugradbenih ploča za kuvanje – električnih, indukcijskih, kao i onih koje rade na plin. U našoj bazi znanja možete pročitati i praktičan vodič za kupovinu i upotrebu ugradbenih ploča za kuvanje, a kompletnu ponudu ovih kuhinjskih uređaja možete pogledati na ovom linku.

Pored velikih kuhinjskih aparata, ne treba zaboraviti važnost malih uređaja kao što su razne sjeckalice, tosteri, rezalice, mikseri, blenderi i sokovnici. Njihovom upotrebom značajno je skraćeno vrijeme pripreme svakog jela – od jednostavnih palačinki do pravih kulinarskih majstorija.

 

 

Mašina za pranje i sušenje veša

Danas je teško povjerovati da se prije samo nekoliko decenija svaki komad odjeće i tkanine prao ručno. Nesumnjivo je da su najprije mašina za pranje, a onda i mašina za sušenje veša olakšali svakodnevno funkcionisanje svakog domaćinstva. Danas je dovoljno smjestiti prljavu odjeću u bubanj mašine, izabrati željenu temperaturu i program pranja i za par sati (ili čak nekoliko desetina minuta) dobijate je čistu i svježe opranu.

U Top izbor ponudi veš mašina nalazi se veliki broj modela renomiranih proizvođača bijele tehnike, kao što su Beko, Gorenje, Tesla, LG i VOX. U zavisnosti od afiniteta, potreba, ali i prostora u kući, birajte veš mašinu sa prednjim ili gornjim punjenjem.

Veš mašine sa frontalnim punjenjem su uglavnom jeftinije, imaju veću energetsku efikasnost i broj programa, a manju potrošnju vode i deterdženta. Još jedna prednost je to što se na njih može smjestiti i mašina za sušenje veša, što je očigledno nemoguće kod uređaja sa gornjim punjenjem.

Međutim, bez obzira na višu prodajnu cijenu, mašine sa gornjim punjenjem važe za pouzdanije, imaju kraće cikluse pranja i bolji učinak ispiranja. Ovi modeli su uglavnom uži pa su pogodni za manja kupatila.

Dobar izbor za manje stanove su i kombinovane mašine za veš koje, kao što im sam naziv kaže, predstavljaju kombinaciju programa za pranje i sušenje rublja. Osim osnovih funkcija, kao što su pranje i sušenje pamučnih i osjetljivih tkanina, postoje i opcije za podešavanje temperature, brzi programi, odloženi start, zvučni signal i slično. Kod inovativnih modela posljednje generacije, upravljačke kontrole nalaze se na digitalnom displeju.

Naravno, ako već imate dobru veš mašinu, uvijek postoji mogućnost da pored nje kupite mašinu za sušenje, umjesto kombinovane veš mašine. U našem vodiču za kupovinu mašine za sušenje pogledajte kako da odaberete pravi model za Vašu porodicu.

 

 

Mašina za pranje suđa

Zbog zablude da je sudomašina veliki potrošač vode i električne energije, u mnogim domaćinstvima i danas se sudovi peru ručno. No, u savremenim domovima čiji su vlasnici prepoznali energetsku efikasnost i ekološku isplativost, kao i veliku uštedu vremena koja dolazi sa mašinom za pranje posuđa – ovaj uređaj je važan element u kuhinji.

Perilice posuđa proizvode se u vidu samostojećih i ugradbenih modela. Za male kuhinje i ograničen prostor idealni su uži, ugradbeni modeli, premda i samostojeće perilice ne zauzimaju mnogo mjesta. Neke od osnovnih funkcija sudomašina su programi intenzivnog i brzog pranja, Eco program, TotalDry – automatsko otvaranje vrata, kao i funkcija polovičnog punjenja.

Što se tiče potrošnje električne energije, većina modela je nosilac energetske klase A. Neki modeli imaju oznaku A++ i garantuju veću uštedu struje, kao što je, recimo, Gorenje sudomašina GS62040S, koja troši 0,91 kWh po ciklusu pranja. Za veću ekološku isplativost, odnosno štednju i vode i struje, vrijedi uložiti i u one modele energetskog razreda A+++, poput Beko ugradbene perilice DIN 28435.

Osim toga što ćete uštedjeti svoje vrijeme i novac, neki od razloga za kupovinu sudomašine svakako su i efikasno uništavanje bakterija prilikom pranja, kao i to što ćete sačuvati svoje ruke.

 

Usisivač i parni čistač

Održavanje kuće čistom nikad nije bilo lakše nego danas, a za to trebamo zahvaliti – usisivačima i paročistačima! Sa kesom ili posudom, bežični ili ne, različite snage i od raznih proizvođača, ponuda ovih praktičnih uređaja na domaćem tržištu je izuzetno široka. Namijenjeni za suho ili čišćenje na pari, razni modeli usisivača nude funkcije kao što su elektronsko regulisanje snage sa kliznim dugmetom, HEPA filtracija, Soft start paljenje motora te indikator napunjenosti vrećice.

Pored univerzalne četke, neki modeli imaju dodatke u vidu mlaznice za pod ili teleskopske mlaznice za fuge kao, na primjer, Karcher VC2 usisivač. Ako razmišljate o kupovini usisivača, pogledajte top izbor ovih aparata po pristupačnoj cijeni i sa brojnim opcijama.

Živimo u eri u kojoj tehnologija ide uzlaznom putanjom, kućni aparati postaju sve napredniji i pametniji. Svojim specifičnim programima i raznovrsnim funkcijama olakšavaju i unapređuju svakodnevicu i omogućavaju uštedu vremena i novca.

Šta biste Vi dodali na listu kućnih aparata koji su promijenili Vaš život i funkcionisanje Vašeg domaćinstva?

Ostali tekstovi