Baza znanja

Kako do čistijeg vazduha u stanu – vodič za kupovinu prečišćivača i ovlaživača

Datum: 06.05.2022.

Čist vazduh u porodičnom domu je važna tema u savremenom društvu. Modernog čovjeka sve više brinu zagađenja i sasvim je izvjesno da želi osigurati da vazduh u stanu bude zdrav i optimalne vlažnosti. Bez obzira na to da li je ljeto ili zima, činjenica je da su prečišćivači vazduha postali neophodni uređaji u domaćinstvu.

Ako ste skloni alergijama, želite se riješiti neugodnih mirisa u stanu, dima i virusa i bakterija – kupovina prečišćivača vazduha je pametan potez. Uz korištenje ovog aparata vazduh koji udišete može biti dobrog kvaliteta, bez prašine, raznih isparenja ili dlaka i peruti, ako imate ljubimce.

Pročitajte Top izbor vodič za kupovinu prečišćivača i obezbjedite idealan uređaj za svoj prostor.

Kako odabrati pročišćivač zraka odgovarajućeg kapaciteta?

Postoji nekoliko faktora o kojima morate razmisliti prilikom kupovine prečišćivača. Prije svega, morate voditi računa o tome da li će aparat biti dovoljan za površinu stambenog prostora. Pritom je potrebno da provjerite koja je kvadratura sobe u kojoj će se uređaj nalaziti. U skladu sa dimenzijama prostorije birajte i prečišćivač. Premda će uređaji velikog kapaciteta imati višu cijenu, ako ga postavljate u veću sobu nećete pogrešiti ako kupite veliki uređaj. Zapravo, kupovina slabijeg prečišćivača u ovom slučaju bila bi neekonomična odluka – vazduh u sobi bi i dalje bio zagađen, a novac uludo potrošen.

Uz kapacitet prečišćivača treba utvrditi i kvalitet filtera i sposobnost pravilnog protoka vazduha. Kvalitetni modeli mogu da eleminišu skoro 99% svih zagađivača vazduha, a sve u skladu sa vrstama filtera koje posjeduje. Primjera radi, prečišćivač vazduha GORENJE OPTIAIR203M posjeduje True HEPA filter, koji uklanja čestice prašine, dlake kućnih ljubimaca, spore pljesni, polena i drugih mikroba do 0,3 mikrona. Takođe ima i filter sa aktivnim ugljem koji elimiše formaldehid, toksične supstance i neprijatne mirise.

Prema tome, kada pronađete model koji vam se dopada, prije kupovine se detaljno informišite o njegovim karakteristikama. Parametri koji će vam pokazati da li je prečišćivač vazduha odgovarajući za vaš dom su:

  • Površina prostorije na kojoj je potrebno pročistiti vazduh
  • Kapacitet prečišćavanja (m3/min) i (m3/h)
  • Brzina prečišćavanja vazduha (CADR) m3/h

Provjerite oznaku CADR

Na većini modernih prečišćivača vazduha pronaći ćete oznaku CADR – Clean Air Delivery Rate. U pitanju je brzina prečišćavanja vazduha koja se mjeri u m3/h, koja nam pokazuje koliko konkretni model uređaja može pročistiti vazduh u prostoriji određene veličine. Može se dogoditi, na primjer, da aparat ima veoma visoku efikasnost filtera, a nizak protok vazduha. U tom slučaju CADR pomaže da se uspostavi željena ravnoteža ova dva faktora.

Oznaka ACH je takođe važna

Ako vas zanima odnos između kvadrature sobe i CADR-a, potrebno je da provjerite ACH oznaku (Air Changes Per Hour). Ova oznaka je zapravo direktno povezana s površinom prostorije u koju želite staviti pročišćivač i pokazuje koliko puta uređaj može pročistiti vazduh u sobi za jedan čas. Na naljepnici obično bude oznaka 4x, 5x, 6x. Ako piše 4x to znači da se  ustajali vazduh filtrira 4 puta u jednom satu. Logično, što je veći ovaj broj to je veća i efikasnost prečišćivača.

Koje veličine prečišćivača postoje?

Da biste osigurali pouzdano i efikasno pročišćavanje vazduha u domu, potrebno je da izaberete uređaj odgovarajuće veličine. Mali prečišćivači su zgodni za manje sobe od 20m2 do 22 m2. Dobar primjer je model GORENJE OPTIAIR203M, koji se odlikuje jonskom tehnologijom, 3u1 sistemom filtriranja i LED indikatorom. Tehnologija jona otpušta negativno naelektrisane jone u vazduh, a efikasan sistem filtriranja odstranjuje polen, mirise, dim i prašinu, obezbjeđujući uvijek svjež i čist vazduh u zatvorenoj prostoriji.

Srednji prečišćivači zadovoljavaju standarde filtriranja u prostorijama od 22 do 60 kvadratnih metara. U slučaju da imate veliku prostoriju do 120 m2 biće vam neophodan veliki uređaj.

Koja su najbolja mjesta u stanu za prečišćivač vazduha?

Savjetuje se da prečišćivač vazduha namijenite i postavite u prostoriju u kojoj i sami najviše boravite – uglavnom je to dnevni boravak. Ako je glavni razlog kupovine ovog uređaja to što vam smetaju jaki kuhinjski mirisi, logično je da ga postavite u kuhinji. Za one koji posebno brinu o čistoći vazduha dok spavaju, idealan položaj je spavaća soba. Na kraju, mnogi roditelji se odlučuju da kupe prečišćivač za dječju sobu i tako osiguraju zdravo okruženje za normalan rast i razvoj svog djeteta.

Izbjegavajte da postavljate uređaj u ćoškovima gdje je protok vazduha ograničen. Takođe, nemojte stavljati prečišivač iza ili ispod namještaja, jer će imati minimalan ili nikakav učinak.

Da li vam pored prečišćivača treba ovlaživač vazduha?

Posljednjih godina pored prečišćivača se sve više govori o ovlaživačima vazduha kao aparatima za moderne domove. Većina ljudi kupuje ovlaživače s namjerom da održi optimalnu vlažnost vazduha u svom životnom prostoru (treba da bude između 40% i 60%). Ipak, korištenje ovih uređaja pruža mnogo više zdravstvenih benefita. Mogu djelovati preventivno i sačuvati vašu kožu, nos, usne i grlo do isušivanja, te ublažiti simptome prehlada i gripa.

Tokom sezone grijanja vlažnost vazduha u domovima naglo opada, pa se bez obzira na vrstu grijanja spusti na čak 20%. Suh vazduh utiče na pojavu raznih respiratornih i drugih infekcija. U tom slučaju, kupovina ovlaživača se nameće kao pametna odluka.

Postoje ovlaživači sa hladnom i toplom izmaglicom. Uređaji sa hladnim ispravanjem tzv. Cool Mist su dobri za osobe koje pate od astme, jer emituju svježiji, vlažniji i hladniji vazduh. Takav je model GORENJE H50W, koji posjeduje ultrazvučnu tehnologiju, panel za upravljanje na dodir i noćni režim rada (tihi rad bez svjetla). Ovaj uređaj ima na dnu i posudu za mirise u koju možete sipati eterična ulja i uživati u blagotvornoj aromaterapiji.

Imajte na umu da su ovlaživači u koje se sipa demineralizovana voda mnogo pogodniji su za dečije sobe. Posebno obratite pažnju na količinu magle koju ovlaživač emituje. Svjetlosni indikator će Vam u svakom trenutku pokazati koliki je postotak vlage u sobi!

Dizajnirani s ciljem da održe optimalnu vlažnost, ovi uređaji mogu da doprinesu kvalitetu vazduha. Naime, mnogi modeli dolaze sa filterima koji eliminišu krupnije čestice prašine, dlaka ljubimaca, polena. Primjera radi, ovlaživač vazduha GORENJE H50B posjeduje antibakterijski filter, a uz to se odlikuje savremenim dizajnom, ima LED displej, tajmer i opciju SmartControl za pametno upravljanje.

Kako kontrolisati pretjeranu vlažnost vazduha?

Dok je u nekim domovima suh vazduh glavni problem, postoje i ona domaćinstva gdje vlažnost vazduha premašuje optimalne granice. Poznato je da je vlažna sredina idealna za razmnožavanje mikroba, te da podstiče razvoj plijesni i povećanu pojavu grinja i spora.

Da biste spriječili ovu vrstu kontaminacije svog životnog prostora koristite odvlaživač vazduha kao što je model D20M marke Gorenje. Jednim pritiskom na dugme možete izabrati željeni stepen vlažnosti (od 35% do 85%), podesiti tajmer ili se opredjeliti za jedan od tri režima rada – SmartDry, kontinuirano odvlaživanje i SmartDehumidifying. Uz sve dostupne opcije kao što su LED displej, turbo djelovanje i funkcija sušenja, možete biti sigurni da je relativna vlažnost vazduha u stanu na zadovoljavajućem nivou.

Umjesto zaključka

Ako već neko vrijeme razmišljate o tome da unaprijedite svoj životni standard i ne udišete zagađen vazduh u svom stanu, u Top izbor prodavnici ćete naći vrijednu ponudu prečišćivača i ovlaživača vazduha po povoljnim cijenama. Provjerite koliko veliki uređaj odgovara potrebama vašeg domaćinstva i poručite online uz besplatnu dostavu na kućnu adresu.

Pročitajte još i koje strategije poboljšavaju kvalitet vazduha u domu i osigurajte zdravo okruženje za sebe i svoju porodicu.

Ostali tekstovi