Baza znanja

Vodič za kupovinu mikrovalne pećnice

Datum: 04.06.2022.

Mikrovalne peći možda nisu najvažniji tehnološki izum našeg doba, ali je sasvim izvjesno da nam rad u kuhinji značajno olakšavaju. Priprema obroka, podgrijevanje gotovih jela ili brzinsko odmrzavanje hrane – mikrovalne pećnice imaju toliko mogućnosti da nam uštede dragocjeno vrijeme svakog dana!

Međutim, na tržištu bijele tehnike i malih kuhinjskih aparata postoji mnogo različitih modela mikrovalnih pećnica, pa može biti pravi izazov pronaći onaj koji odgovara vašem životnom stilu i navikama.

Uz Top izbor vodič za kupovinu mikrovalnih peći možete mnogo brže i jednostavnije izabrati ovaj koristan kuhinjski aparat. Na šta treba obratiti pažnju kad kupujete mikrovalnu peć i kako da napravite idealan izbor za svoju porodicu. Pročitajte.

Koje vrste mikrovalnih pećnica postoje?

Prije nego krenete u kupovinu, važno je znati da postoje samostojeće i ugradbene mikrovalne peći. Ugradbeni modeli su pogodni za male kuhinje, kao i za sve kojima je naročito važan estetski dojam, jer se uklapaju sa ostalim kuhinjskim elementima.

Naravno, važno je da prije kupovine napravite sva potrebna mjerenja i utvrdite unaprijed koje su minimalne, a koja maksimalne dimenzije niše za ugradnju, odnosno koje su ugradne mjere. Neki od preporučenih ugradbenih modela mikrovalnih peći u Top izbor prodavnici su ugradbena mikrovalna peć GORENJE BM235SYB i ugradbena mikrovalna peć BOSCH BFL523MS0.

Premda je riječ o aparatima dva različita proizvođača, zajednički im je kvalitet, a sličnih su dimenzija (Boschov model ima manju dubinu za 4 cm). Sa pećnicom od nehrđajućeg čelika, nekoliko pametnih funkcija i programa, svaki od ova dva modela važi za idealan izbor za savremenu kuhinju.

Pored ugradbenih postoje i samostojeći modeli, koji ne zaostaju ni po funkcionalnosti, ni po dizajnu. Pravi primjer moderne mikrovalne pećnice je samostojeća mikrovalna peć BEKO MOC20100S, sa snagom mikrovalova 700W,  zapreminom 20l i mehaničkim tajmerom.

Koje faktore treba razmotriti pri odabiru mikrovalne peći?

Kada je u pitanju kupovina mikrovalne pećnice, neki od faktora koje trebate imati na umu odnose se na kuhinjski prostor kojim raspolažete, lične afinitete, kao i potrebe svih članova porodice.

Birajte mikrovalnu peć prema svojoj kuhinji

Mikrovalna pećnica treba da se uklopi u kuhinju čiji će dio postati. Ako vam je važna estetika, onda morate razmisliti o tome kako će uređaj izgledati kada ga smjestite na radnu površinu ili ugradite u kuhinjski ormar. Ako su drugi uređaji u vašoj kuhinji od nehrđajućeg čelika, onda ćete vjerovatno željeti da pronađete mikrovalne peći od istog materijala. Na sličan način, uskladićete boje sa svim kuhinjskim aparatima (ako već imate frižider, šporet ili perilicu posuđa u bijeloj boji, sigurno nećete kupiti mikrovalnu peć u crnim tonovima).

Poznati brendovi bijele tehnike stalno rade na inovacijama u proizvodnji, mareći pritom i na dizajn. Tako su današnjim kupcima dostupne mikrovalne peći sa različitim završnim obradama i u raznim bojama. Ugradbena mikrovalna peć - Ora Ito GORENJE BM235ORAW sa dizajnerskim potpisom je top izbor za moderne kuhinje. Dostupna je u crnoj i bijeloj boji, ima upravljanje na dodir (Touch control) i standardnu tehnologiju (HVT). Moguće je kombinovano zagrijavanje (mikrovalovi i gril), posjeduje čak 8 prednamještenih programa, a uz pomenuto ima zaštitu za djecu i sigurnosni prekidač.
U manjim kuhinjama bolje je opredijeliti se za ugradbene modele, a tamo gdje ima više prostora (i ne “žrtvujete” radnu ploču) i samostojeće mikrovalne pećnice mogu se lijepo uklopiti.

Dimenzije mikrovalne peći

Bez obzira koju vrstu mikrovalne pećnice na kraju odaberete, veličina će biti bitna. Kao što je već spomenuto, morate uzeti u obzir prostor koji vam je na raspolaganju u vašoj kuhinji. Ne želite da kupite mikrovalnu peć koja vam se mnogo dopada i onda shvatite da ne može stati na mjesto koje ste joj odredili.

Kada kupujete ugradbenu mikrovalnu naročito morate precizno izvršiti mjerenja i prilagoditi se dostupnim dimenzijama. Ako se odlučite za samostojeći imate malo više fleksibilnosti kada su u pitanju dimenzije uređaja. Ipak, i ovdje morate biti pažljivi da ne prevelika mikrovalna pećnica ne zauzme previše mjesta na radnoj ploči.

Standardne širine uređaja kreću se u rasponu od 43 cm do skoro 60cm. Postoje visoki i niski modeli (od 25 cm do 39 cm), a uz to aparati se mogu razlikovati i po dubini. Od užih i manjih uređaja izdvajamo samostojeću mikrovalnu peć TESLA MW2060MW, koja ima širinu 44 cm, visinu 25,9 cm i dubinu 35,6 cm. Što se zapremine pećnice tiče iznosi 20l, a rotirajući tanjir ima prečnik 25,5 cm.

Pored spoljnih dimenzija, razmislite o tome šta ćete kuvati u mirkovalnoj pećnici, koliko veliki tanjir planirate da koristite i slično. Za brojnije porodice sa većim prohtjevima možda će bolje odgovarati širi i veći model kao što je samostojeća mikrovalna peć GORENJE MO235SYB, koja ima zapreminu 23l.

Veća snaga mirkovalne peći – za kraće vrijeme kuvanja

Pored veličine mikrovalne peći, potrebno je da obratite pažnju i na njenu snagu. Što je veća snaga to je vrijeme kuvanja brže. Takođe, možete očekivati da se hrana zagrije ravnomjernije. Obavezno pogledajte kolika je snaga grila, koliko mikrotalasna snaga i za pouzdane rezultate izaberite jači uređaj.

Karakteristike i funkcije mikrovalne peći za lakšu pripremu obroka

Ako vam mikrotalasna treba da povremeno podgrijete obrok ili skuvate vodu za čaj, odgovarajući izbor će biti i neki od jednostavnijih modela sa osnovnim postavkama i programima. Međutim, za svakodnevno i učestalo korištenje, te pripremu jela i odmrzavanje hrane, pametnije je kupiti mikrovalnu pećnicu sa više pametnih funkcija.

Neki vrhunski modeli imaju opcije za kuvanje, pečenje krompira, te podgrijavanje pice. Primjera radi, ugradbena mikrovalna peć GORENJE BM201AG1X posjeduje automatske programe koji omogućuju jednostavnije kuvanje nekih vrsta hrane (tjestenina, pica, kokice itd.). Uz to ima sigurnosni prekidač (SafetySwich), Child lock funkciju, kao i SmartStart i SmartDisplay – opcije koje pružaju brzo podgrijavanje hrane i pregled procesa na LED ekranu.

Ako imate djecu i ne želite da brinete da će se petljati s mikrovalnom pećnicom, Child lock funkcija vam može biti naročito korisna. Većina novih modela ih danas ima, ali za svaki slučaj prije kupovine provjerite da li mikrovalna koja vam se dopada ima tu opciju. Na ovaj način smanjujete rizik da se neko povrijedi ili da dođe do požara uslijed nepravilnog rukovanja uređajem.

Brendovi mikrovalnih peći u Top izbor ponudi

Top izbor prodavnica ima širok asortiman mikrovalnih pećnica renomiranih brendova bijele tehnike. Možete pogledati najbolje iz Gorenje proizvodnog programa i birati između samostojećih i ugradbenih modela mikrovalnih peći. Pored inovativnih uređaja modernog dizajna, za tradicionalno uređene kuhinje može biti zanimljiv model Classico GORENJE MO4250CLB, koji ima retro izgled.

Kao jedan od dominantnih brendova na tržištu, Bosch se takođe ističe vrhunskim modelima mikrovalnih rerni, a najbolje možete pogledati na Top izbor sajtu.

Kvalitetne BEKO i Tesla modele možete pronaći u stalnoj ponudi, ali i u odjeljku Top akcija, gdje vas čekaju sniženja i do 30%.

Razmislite dobro o tome koliko velika mikrovalna peć vam je potrebna i u kojoj mjeri ćete je koristiti u svojoj kuhinji. Obavite obavezna mjerenja i potražite idealan model u Top izbor prodavnici. Provjerite da li je garancija na izabrani uređaj dvije ili pet godina, poručite u nekoliko jednostavnih koraka i očekujte na vašoj adresi u roku od dva dana.

Sretna kupovina!

Ostali tekstovi