Baza znanja

Vodič za kupovinu usisivača – kako da pojednostavite čišćenje doma?

Datum: 31.03.2022.

Sedmično usisavanje ili generalno čišćenje doma nezamislivo je bez kvalitetnog usisivača. Ako posebno brinete o urednosti u svom domaćinstvu, sasvim je izvjesno da želite da kupite usisivač velike usisne snage s dobrim filterima, koji pritom neće biti previše bučan.

S razvojem tehnologije i stalnim inovacijama u proizvodnji kućanskih aparata, može biti teško napraviti pravi izbor prilikom kupovine uređaja. Međutim, uz Top izbor vodič za kupovinu usisivača ovaj proces biće mnogo lakši, a vaš dom uvijek čist! Pročitajte!

Da li kupiti ležeći ili uspravni usisivač?

Prva stvar o kojoj treba da odlučite prije nego što posjetite prodavnicu bijele tehnike ili poručite željeni uređaj online jeste da li vam treba ležeći (klasični) ili uspravni usisivač.

Ležeći usisivači su definitivno najpopularniji i najtraženiji na našim prostorima. Jednostavni za upravljanje i održavanje, lako prenosivi i pritom sa velikim radnim dometom, ovi usisivači su idealni za velike stanove i kuće. Primjera radi, usisivač sa vrećicom GORENJE VC1821PSWBU ima kabl dužine 14m i gumirane točkove za brzo manevrisanje. Uz to posjeduje HEPA filtraciju, teleskopsku metalnu cijev, Soft Start paljenje motora i elektronsko regulisanje snage sa kliznim dugmetom.

S druge strane, uspravni usisivači su daleko praktičniji za manje stanove i za čišćenje bez saginjanja. U odnosu na ležeće usisivače bučniji su i teži.

Posebna vrsta uspravnih usisivača su tzv. štapni usisivači, koji su znatno lakši, ali i slabije usisne snage. Uglavnom rade na baterije i neophodno je da redovno budu na punjaču. Ipak, nisu najbolje rješenje ako ne usisavate često, jer nemaju snagu za dubinsko čišćenje. Postoje i modeli štapnih usisivača koji se mogu pretvoriti u ručni usisivač kao GORENJE SVC216FR. Vrijeme punjenja ovog modela je 6 sati, ima period rada do sat vremena i posudu zapremine 0,6l. Takođe treba napomenuti da ovaj bežični usisivač ima i HEPA filter, pa je odličan za održavanje prostorija u kojima borave osobe sklone alergijama.

Naravno, postoje i ručni usisivači, koji kako im naziv govori, služe za brzo i ručno usisavanje manjih površina. U pitanju su praktični uređaji manjeg kapaciteta koji se ne mogu koristiti kao zamjena za velike usisivače. Tako je ručni usisivač GORENJE MVC148FW sjajan za efikasno usisavanje mrva nakon obroka, čišćenje fotelje ili automobila. Posjeduje četiri nastavka, perivi mikrofilter i zamjenljivu litijum-jonsku bateriju.

Karakteristike usisivača na koje treba obratiti pažnju

Postoji nekoliko važnih karakteristika koje treba proučiti prilikom kupovine usisivača. Pored toga da li vam treba uspravni, ležeći ili pak ručni usisivač, bitno je da procijenite snagu uređaja, vrstu filtracije, nivo buke i još neke faktore.

Izabrati usisivač sa kesom ili posudom?

Jedna od najvećih dilema kupaca usisivača jeste da li da izaberu usisivač za posudom ili vrećicom. Što se tiče efikasnosti u čišćenju, razlike skoro i da nema. Prema tome, što se ove karakteristike tiče odabir je stvar ličnih afiniteta i procjene.

Za naročito osjetljive osobe koje su sklone alergijama pametniji izbor je usisivač sa kesom, jer ima manje kontakta sa prljavštinom i česticama prašine. Takođe postoje modeli koji imaju indikator pune vrećice kao usisivač sa vrećicom GORENJE VC1411CXW, koji ima platnenu kesu za prašinu koja se pere.

Neki ljudi ne žele usisivač sa kesom, jer je potrebno redovno ih mijenjati i kupovati. Ako često usisavate, to može biti dodatni trošak. Svaki proizvođač ima u ponudi i vrećice koje su kompatibilne sa njihovim modelima usisivača (kao npr. tekstilna kesa GORENJE GB1570742, koja je periva i namenjena za višekratnu upotrebu ili papirne kese – set GORENJE GB2).

Ipak, čak i da se opredijelite za usisivač bez vrećice, tj. sa posudom, na određeno vrijeme morat ćete mijenjati filter. U tom slučaju dobro je izabrati neki od modela sa perivim filterom, jer se on ne mora mijenjati ukoliko se redovno čisti.

Usisivači sa vodenim i HEPA filterom

Usisivači sa vodenim filterom su izuzetni za domaćinstva u kojima ima djece, kućnih ljubimaca i osoba koje pate od alergija. Odličan su izbor ako vam treba dubinsko čišćenje podova i tepiha i želite da izbjegnete širenje prašine i neprijatnih mirisa. Usisivač sa vodenom filtracijom GORENJE VCEB01GAWWF, na primjer, ima univerzalnu četku, tri nastavka i dvostruku HEPA filtraciju. Takođe posjeduje posudu zapremine 3l, usisnu snagu 92 W i protok vazduha 20,2 L/s.

Što se tiče HEPA filtera, oni su posebno važni, jer efikasno uklanjaju buđ, grinje, prašinu i sve štetne čestice koje obični i klasični filteri vraćaju nazad u prostoriju prilikom usisavanja. HEPA filtracija (High Efficiency Particulate Air) ima i svoju klasifikaciju – rangira se od 10 do 17 i što je veći broj, to znači da je i veći stepen uklonjenih alergena.

Snaga motora i usisna snaga

Kada je riječ o snazi usisivača, razlikujemo snagu motora i usisnu snagu. Veća snaga motora znači veću potrošnju struje, a da pritom nije garancija za efikasnije čišćenje. Zapravo, istu usisnu snagu može da ima usisivač sa snagom motora 1600W i 1000W. Ukoliko redovno usisavate, možete izabrati i usisivač sa manjom usisnom snagom i tako osigurati čist dom uz štednju električne energije.

S druge strane, ako povremeno uključujete usisivač, možda je bolje kupiti snažan uređaj koji temeljno čisti kao što je usisivač sa vrećicom GORENJE VC2321GPLW. Ovaj model ima motor jačine 2300W i čak 430W usisnu snagu.

Nivo buke

Za neke potrošače veliku ulogu u izboru usisivača igra nivo buke. Ukoliko živite u stambenoj zgradi, gdje i najmanja buka ometa susjede, možda ćete željeti tiši model, ispod 70 decibela. Obično ležeći usisivači imaju niži nivo buke od uspravnih.

Nastavci za usisivač

Pored univerzalne četke, većina usisivača dolazi sa nastavcima. Birajte uređaj prema svojim potrebama. Primjera radi, ako imate laminat ili osjetljiv pod od drveta, ne želite da ga ogrebete – kupite usisivač koji ima dodatak sa prirodnim ili sintetičkim vlaknima. Neki modeli dolaze sa nastavcima za usisavanje namještaja, neki posjeduju i četku za dubinsko čišćenje. Detaljno pregledajte sve opcije i postarajte se da kupite usisivač sa gumiranim točkićima, kako biste spriječili oštećenje poda.

Koji brend usisivača izabrati?

Najveći dio Top izbor asortimana usisivača čine uređaji iz Gorenje proizvodnog programa, koje odlikuje visok kvalitet i odlične performanse. Potražite ležeće, uspravne ili štapne usisivače po najpovoljnijim cijenama ili pratite stalnu Top akciju i ostvarite popust prilikom kupovine sjajnih kućanskih aparata.

Savjeti za kraj

Nema sumnje, usisivač je jedan od onih aparata koji su nam promijenili život i u velikoj mjeri olakšali svakodnevicu. Kupovinom kvalitetnog uređaja i redovnim usisavanjem poboljšavamo uvjete stanovanja i osiguravamo zdravo okruženje za sebe i svoju porodicu.

Nema boljeg načina od usisavanja da se sa podova, namještaja i drugih površina u stanu ukloni prašina i sve nečistoće. Takođe, korištenjem usisivača sa vodenom ili HEPA filtracijom iz tepiha, jastuka i meblova uklanjamo grinje, koje su najčešći alergeni, ali i mikročestice poput polena ili peruti. Kvalitetan usisivač smanjuje neprijatne mirise, pa čak i talog od duvanskog dima.

Na kraju, da sumiramo najvažnije:

  • najpraktičniji za različite površine su ležeći usisivači
  • osobe sklone alergijama treba da izaberu usisivače sa vrećicom
  • usisna snaga usisivača je važnija od snage motora
  • usisivači sa HEPA filterom uklanjaju i do 99,9% alergena i neprijatnih mirisa
  • ručni i štapni usisivači su praktični za brzo čišćenje, ali su slabijeg kapaciteta

Uz detaljno pregledanje svih važnijih karakteristika uređaja, sasvim izvjesno možete izabrati idealan model za svoje domaćinstvo i tako osigurati uvijek čist i uredan stan.

Sretna kupovina!

Ostali tekstovi