Baza znanja

Koliko struje troše električni uređaji koje imate u vašem domu?

Datum: 22.06.2022.

Električni aparati bez sumnje olakšavaju našu svakodnevicu i čine naš život jednostavnijim i ljepšim. No, kada nam stigne račun za struju, postaje jasno da komfor u kom uživamo ima svoju cijenu. Koliko električne energije troše veliki i mali uređaji i da li ih možemo racionalnije koristiti u našem domu?
Koliko puta ste čuli da su veš mašina ili štednjak veliki potrošači? Da li imate dilemu – stalno uključen bojler ili samo po potrebi? Možda već pratite korisne i praktične savjete kako da vaši uređaji postanu energetski efikasniji? U Top izbor blogu dajemo vam pregled potrošnje struje i još par preporuka za pametnu upotrebu električnih aparata u kući.

Koji su veliki potrošači električne energije?

Bez obzira da li ste laik ili već neko vrijeme proučavate kućanske aparate u svom domu i pokušavate da smanjite potrošnju struje, sigurno je da znate da su veliki potrošači upravo oni veliki uređaji koje često koristite. Ukoliko ste prije kupovine velikih kuhinjskih uređaja i rashladnih aparata razmišljali o energetskoj efikasnosti – sasvim je izvesno da ste napravili pametan potez i kupili uređaje A energetske klase, jer takvi uređaji spadaju u grupu s najmanjom potrošnjom električne energije.

U Top izbor prodavnici bijele tehnike svi električni uređaji i kućanski aparati imaju naljepnice s oznakom energetske klase i prosječnom potrošnjom energije pri korištenju. Skala energetskih razreda može se izraziti slovom A, B, C, D, E, F ili G. Energetski najefikasniji uređaji i uređaji sa najmanjom prosječnom potrošnjom električne energije imaju oznaku A, dok oni sa oznakom G imaju najveću potrošnju.

Vrijedi imati ovo na umu kada sljedeći put kupujete frižider ili šporet. Poređenja radi, samostojeći frižider GORENJE R6192LX, sa A++ oznakom ima procijenjenu godišnju potrošnju električne energije 114 kWh. Njegova zapremina je 368 litara i uz to se odlikuje IonAir i AdaptTech tehnologijom, posjeduje Crisp Zone i Fresh ladicu. Pored navedenog, frižider ima LED displej i digitalni prikaz temperature. 

Sa druge strane, samostojeći frižider iste robne marke, pritom manje zapremine (285 l), koji ima energetsku oznaku A dolazi sa većom procijenjenom godišnjom potrošnjom električne energije – 178 kWh. Ali je njegova cijena je skoro upola manja od prethodno pomenutog modela.

Premda je za kupovinu energetski efikasnijeg frižidera potrebno više novca, kada se uzmu u obzir sve karakteristike i u prvom redu energetska ušteda, očigledno je da se ulaganje u frižider A++ klase i te kako isplati.

No, krenimo redom.

Rashladni aparati i potrošnja struje 

Frižider i zamrzivač su jedini kuhinjski uređaji koji su stalno povezani na struju – rade za nas svakodnevno, iz dana u dan, iz godine u godinu. Prema tome, nijedan drugi kućanski aparat ne može se uporediti s njima u pogledu potrošnje struje. Zapravo, frižider troši najmanje 30% električne energije od ukupne potrošnje svih električnih aparati u vašem domu.

Frižider srednjeg kapaciteta troši 300 kWh godišnje, bilo da je pun ili prazan. Što se mjesečne potrošnje tiče, ona raste između 10 i 20 kWh na svakih 100 litara dodatnog kapaciteta. Preporučeni kapacitet frižidera za jednu osobu je od 100 do 150 litara, a frižider od 220 do 280 litara zadovoljiće potrebe dvije do četiri osobe. Veće porodice, sa 5 i više članova trebalo bi da imaju frižider zapremine oko 300 litara. Važno je znati i to da se kupovinom prevelikog frižidera, nepotrebno troši energija.

Kao što je već bilo riječi, najefikasniji su frižideri sa energetskom oznakom A+++. Modeli ovog energetskog razreda troše i do 80% manje struje u odnosu na frižidere D klase. Nećete pogriješiti ni ako se odlučite za frižidere A++ klase. Zapravo, većina ovih energetski efikasnih modela ima razne pametne funkcije i vrhunsku tehnologiju hlađenja (NoFrost i NeoFrost) kao što je samostojeći frižider sa zamrzivačem - NoFrost LG GBP31DSLZN. Ovaj Total Frost kombinovani frižider sa ukupnom zapreminom od 341 litra (frižider 234 litara, zamrzivač 107 litara), posjeduje digitalni senzor, LED displej, Express Cooling i Eco Friendly funkciju. Procijenjena potrošnja električne energije ovog modela je 254 kWh na godišnjem nivou.

Pored kupovine energetski efikasnih rashladnih uređaja, značajnu uštedu možete osigurati i izvjesnim navikama i načinom korištenja aparata. Izbjegavajte nepotrebno otvaranje vrata (kao i da predugo držite otvorena vrata). Nemojte odlagati vruću ili toplu hranu u frižider, jer tada uređaj troši više energije da ohladi jelo. Umjesto toga, sačekajte da se hrana ohladi na sobnoj temperaturi, pa je onda odložite u hladnjak. 

Obavezno provjerite termostat. Frižider radi najefikasnije ako je temperatura podešena između 3 do 5°C. Optimalna temperatura zamrzavanja je -18°C, a podešavanjem samo jednog stepena niže može se povećati potrošnja struje za čitavih 5%.
Ne postavljajte frižider pored peći, radijatora, šporeta i drugih izvora toplote – uređaju će u tom slučaju trebati mnogo više vremena da postigne radnu temperaturu.

Kuhinjski uređaji – koliko troše šporeti, rerne i ploče za kuvanje?

Na tržištu bijele tehnike danas su uglavnom dostupni šporeti A i B energetskog razreda. S obzirom da se u većini domaćinstava štednjaci koriste svakodnevno, sasvim je očekivano da veliki dio potrošnje struje otpadne na njih. U zavisnosti od broja članova porodice, električni šporet mjesečno može potrošiti između 120 i 240 kW. Prevedeno na godišnji nivo, govorimo o potrošnji struje i do čak 1.500 kW.

Premda su grijači rerne zbog svoje jačine izuzetno veliki potrošači (rerna električnog šporeta mjesečno potroši 70-90 kW), češće koristimo ringle i ploče za kuvanje no što pečemo. Smatra se da se oko 80% struje potroši na kuvanje.

Ako birate električni šporet za svoju kuhinju, top izbor može biti elegantan bijeli šporet sa ravnom staklokeramičkom pločom i 4 grejne zone, kao što je model BEKO FSS 67000 GW. Sa rernom zapremine 71 litar i energetskom oznakom A, ovaj šporet ima ukupnu električnu snagu 8100 W i potrošnju energije od 0,81 kWh po ciklusu pečenja. Rerna pored električnog grila i donjeg grijača posjeduje i mali gril. Takođe, staklokeramička ploča vrlo precizno usmjerava energiju na samo dno posude, pa se smatra efikasnijom od klasičnih ringli

Iz ovog razloga je pametna kupovina bilo kog modela ugradbene ploče za kuvanje. Top izbor prijedlog je ugradbena staklokeramička ploča za kuvanje GORENJE ECT643BX, sa upravljanjem na dodir, tajmerom i Child Lock funkcijom.

Ukoliko imate malu kuhinju ili vas posebno interesuju ugradbeni kuhinjski uređaji, onda potražite multifunkcionalne rerne. Ventilatorske pećnice poput ugradbene parne rerne GORENJE BCS598S24X, posebno su efikasne pri pečenju i mogu uštedjeti 10 do 15% energije. Ovaj model ugradbene rerne A+ energetskog razreda ima zapreminu od 50 litara, infra grijače i specifičan ventilacijski sistem MultiFlow 360˚, koji omogućuje pečenje na 5 nivoa. To znači da možete pripremati čak 5 različitih jela u isto vrijeme bez bojazni da će se ukusi i mirisi pomiješati. Zamislite tu uštedu struje!

Ukoliko želite da ekonomičnije trošite električnu energiju, prilikom kuvanja se postarajte da sve posude na šporetu budu poklopljene. Na ovaj način se toplota zadržava u posudi, pa kuvanje jela kraće traje. Ne otvarajte vrata pećnice ako to nije neophodno, jer se sa svakim otvaranjem snižava temperatura i izgubi oko 20% toplote.

Perilice za pranje suđa: štede vaše ruke i električnu energiju

Kada su u pitanju kuhinjski aparati ne treba zaboraviti ni na perilice za suđe. Smatra se da je pranje u sudomašini energetski efikasnije od ručnog pranja posuđa i samim tim finansijski isplativija opcija za domaćinstvo. U prosjeku mjesečna potrošnja struje sudomašine je oko 50 kWh u četvoročlanoj porodici.  O razlozima za kupovinu mašine za posuđe čitajte više na ovom našem blogu

Ovdje ćemo napomenuti da je odabir perilice za suđe visokog energetskog razreda i te kako pametan, s obzirom da sudomašine A i B energetskog razreda troše od 0,7 kW do 1,5 kW, a da neki stariji modeli D energetske klase mogu imati potrošnju preko 2 kW (zavisno od ciklusa pranja). Osim toga, postoje i izuzetno učinkoviti modeli sa  A+++ oznakom, kao na primjer samostojeća mašina za pranje suđa - inverter GORENJE GS671C60X koja troši 0.76 kWh po normalnom ciklusu.

Ako težite tome da uštedite struju i vodu u kuhinji i tako smanjite mjesečne troškove, onda svakako treba da izaberete neki od modela A+++, A++ ili A+ oznakom, poput GORENJE GS62040S perilice.

Potrošnja mašina za pranje i sušenje veša

Moderno domaćinstvo nemoguće je zamisliti bez mašine za pranje veša, a procjene su da oko 10% mjesečnog računa za struju odlazi upravo na ovaj uređaj. Kao i u slučaju kuhinjskih aparata, prilikom kupovine mašina za pranje i sušenje rublja uvijek je pametnije izabrati one uređaje koji imaju visoku energetsku oznaku.

Mašina za veš prosječne snage 2 kW troši 3 kW struje po jednom pranju. Ukoliko se uključuje tri puta nedjeljno, to će značiti mjesečnu potrošnju od 36 kWh.

Imajući na umu potrebe savremenih potrošača, renomirani proizvođači bijele tehnike konstantno rade na unapređenju tehnologija koje u fokusu imaju energetsku efikasnost. Tako postoje modeli mašina za pranje veša sa EcoEye funkcijom, koja omogućuje potrošnju energije pod stalnim nadozorom. U pitanju je indikator koji daje povratne informacije u realnom vremenu o tome koliko je efikasan odabrani program, te vam tako pomaže da štedite vodu i energiju. 

Jedan od modela iz Top izbor asortimana koji posjeduje ovu opciju jeste mašina za pranje veša - Inverter GORENJE WA744. Energetski razred modela je A+++, a procijenjena godišnja potrošnja električne energije 154 kWh. S druge strane, procijenjeni godišnji utrošak struje kod modela A+ klase može biti veći i za 40 kWh.

Izbor energetski efikasne perilice rublja nije jedini način da uštedite struju, vodu i vaš novac. Značajne uštede mogu se ostvariti ako se mašina koristi samo kada je napunjena, te ako se koriste kraći ciklusi pranja i niske temperature.

Prilikom pranja grupišite veš prema boji i stepenu zaprljanosti i koristite program od 20°C i 30°C kad god je to moguće. Za one koji žele da saznaju više o racionalnoj potrošnje struje u domaćinstvu imamo još nekoliko korisnih savjeta kako da vaši kućanski aparati rade ekonomičnije.

Bojler - jedan od većih potrošača struje 

Udio potrošnje koju napravi bojler je čak 10% do 15% ukupne električne energije koja se potroši u domaćinstvu. Bojler snage 2 kW koji je uključen 3 časa potroši 6 kWh električne energije. Da biste ga koristili na najefikasniji način, podesite ga na temperature između 50°C i 55°C. Najbolje je da kupite bojler A energetskog razreda, koji ima energetsku učinkovitost zagrijavanja vode i do 36%.

Kada je riječ o bojlerima velikih zapremina, neki modeli imaju jednako visoku energetsku efikasnost a niži razred (C), kao što je kombinovani bojler 80l GORENJE TGRK80DNG. Procijenjena dnevna potrošnja ovog modela je 6,7 kWh.

Dodatni savjeti za uštedu: Izbegavajte kupanje u kadi napunjenoj vodom. Mnogo manje vode ćete potrošiti ako se tuširate. Procjenjuje se da je za tuširanje potrebno između 30 i 50 litara tople vode, dok za jedno kupanje u kadi treba između 120 i 150 litara – količina vode dovoljna za tuširanje cijele četvoročlane porodice.

Ako napuštate stan na duže od jednog dana, isključite bojler.

Klima uređaji - uz pravilnu upotrebu do manjih računa 

Klima uređaji su postali neizostavan dio savremenih domova. Ukoliko razmišljate o klimatizaciji svog stana ili kuće, koja vas pritom neće koštati bogatstvo – instalirajte klima uređaj sa inverter tehnologijom. Riječ je o inovativnom načinu grijanja i hlađenja, gdje uređaj ima režim rada koji se prilagođava vremenskim uslovima. Prema tome, ne morate brinuti oko dodatnih troškova ako stalno uključujte ili isključujete uređaj kao što je to slučaj sa on-off modelima. 

Klima uređaj će raditi u punoj snazi dok ne postigne željenu temperaturu, a onda će prilagoditi svoj učinak, tj. smanjiti potrošnju da bi isti stepen temperature održao u prostoriji. Primjera radi, ako inverter klima ima snagu 3,5 kW, onda će u punoj snazi maksimalno potrošiti oko 1,2kW električne struje. Potom prelazi na “slabiji režim” rada, odnosno smanjuje potrošnju struje na čak 350W. 

Klima uređaji visoke energetske efikasnosti kao što je HISENSE 12K-QE35XV0E su inverterski modeli koji imaju energetsku klasu A+++ za režim grijanja, a A+ za režim hlađenja. 

Na kraju, nije teško donijeti zaključak da je za energetski efikasan dom najbitnije izabrati inovativne modele kućanskih aparata visoke A klase. U Top izbor prodavnici pronađite električne uređaje koji vam najviše odgovaraju i pritom garantuju uštedu energije. Neka svaka kupovina kućanskih uređaja postane vrijedna investicija!

Ostali tekstovi