Baza znanja

Vodič za kupovinu šporeta: koji štednjak je najbolji izbor za vas?

Datum: 22.06.2022.

Štednjak zauzima centralno mjesto u svakoj modernoj kuhinji – na njemu pripremamo obroke, omiljena jela i poslastice i bitno nam je da bude funkcionalan i jednostavan za korištenje. Zbog toga je izuzetno važno da odaberete model šporeta koji odgovara potrebama i navikama cijele porodice. 

Da li kuvate svakodnevno, često koristite pećnicu ili pak volite da pripremate specifična jela na preciznoj temperaturi? Da li se opredijeliti za klasičan električni štednjak s ringlama ili ravnom pločom? Je li bolje rješenje za vašu kuhinju plinski ili kombinovani šporet? Za koja domaćinstva su štednjaci na drva primjer pametne kupovine?

Uz Top izbor vrijedne savjete i korisne preporuke lakše odaberite štednjak po mjeri vaše kuhinje, a u skladu sa budžetom i očekivanjima ukućana.
 

Klasični električni šporeti – sa ringlama ili ravnom pločom

Kada biraju štednjak za svoju kuhinju, potrošači se većinom na kraju odluče za električan šporet. Bilo da je riječ o štednjacima sa ringlama ili staklo-keramičkom pločom, ovi kuhinjski uređaji su se pokazali kao dragocjeni asistenti u svakoj kuhinji.

Šporeti sa ringlama – praktično rješenje

Klasični električni šporeti posjeduju četiri ringle, i to dvije manje (promjera 145 mm) i dvije veće (180mm) i proizvode se u različitim dimenzijama. Postoje širi i uži modeli (50 cm i 60 cm), te je neophodno prije kupovine obavezno napraviti sva mjerenja i utvrditi koji se bolje uklapa u vašoj kuhinji.

Gorenje električni šporeti su među popularnijim robnim markama na domaćem tržištu, zbog svog modernog dizajna, praktičnih karakteristika i povoljne cijene. Modeli ovog renomiranog brenda izdvajaju se po svojoj energetskoj efikasnosti i specifičnim funkcijama. 

Primjera radi, električni šporet GORENJE E5121SH posjeduje dvije standardne ringle, jednu ekspresnu i još jednu standardnu električnu ploču sa temperaturnim ograničenjem. Uz to ima ergonomsku dugmad i HomeMADE® oblik rerne, po uzoru na tradicionalne peći na drva. Vrata pećnice su dvostruko zastakljena i imaju jednostruku temperaturnu refleksiju (CompactDoor). Još jedna prednost je i olakšano čišćenje pećnice AquaClean funkcijom. 

Sporet

Održavanje klasičnih modela šporeta ponekad može biti teži zadatak, jer ringle zahtijevaju više truda oko čišćenja. Sa druge strane, ukoliko dođe do kvara, ringle se lako mogu skinuti i zamijeniti novim. Uz praćenje preporuka proizvođača i nekoliko korisnih savjeta za održavanje, kvalitetan šporet može raditi kao novi 15 godina pa i duže.

Moderni šporeti sa ravnom keramičkom pločom

Električni šporeti sa staklokeramičkom pločom su veoma brzo pronašli svoje mjesto i kupce na tržištu, zahvaljujući inovativnoj tehnologiji i vrhunskom dizajnu. Glavna razlika u odnosu na klasične šporete na struju ogleda se upravo u ravnoj i glatkoj ploči sa četiri zone grijanja, koje se brzo zagrijavaju i vrlo lako čiste. Zapravo, zone grijanja koje imitiraju ringle postižu željenu temperaturu znatno brže u odnosu na klasične modele sa ringlama. Ploča uglavnom na sredini ima tzv.“vruću” zonu koja služi za održavanje hrane toplom.

Ukoliko provodite puno vremena u kuhinji i tražite štednjak na kome ćete brže i lakše pripremati obroke, dobar izbor može biti Beko FSS 67000 električni šporet sa ravnom pločom koji ima nekoliko funkcija pečenja. Pored standardnog gornjeg i donjeg zagrijavanja rerne, za većinu Beko modela je tipičan rad sa ventilatorom, 3D funkcija koja podrazumijeva kombinaciju gornjeg i donjeg grijača i ventilator, kao i Full Grill funkcija. Neke od korisnih karakteristika su svakako displej, tajmer, te signal za kraj vremena kuvanja.

Da bi privukli što veći broj potrošača i ispunili očekivanja svojih kupaca, lideri u proizvodnji bijele tehnike utrkuju se na tržištu za poziciju najboljeg i konstantno rade na usavršavanju modela šporeta. Pored unapređenja funkcionalnosti štednjaka, poboljšavaju i dizajn, što za rezultat ima široku ponudu šporeta u raznim dimenzijama i bojama. Prema tome, bez obzira na veličinu i stil kuhinje, vrlo lako možete pronaći model štednjaka koji se savršeno uklapa u enterijer.

Kada je riječ o cijenama, u Top izbor prodavnici možete izabrati električni štednjak već za 375,00 KM ili uložiti više od 700 - 800 KM u nove modele sa raznim inovativnim funkcijama, energetski štedljive i vrhunskog dizajna. 

Plinski šporeti – za precizne kuvare

Ako tražite ekonomično rješenje za svoju kuhinju i pritom volite da pripremate jela na temperaturi koju sami kontrolišete, izaberite šporet na plin. Umesto ringli, plinski šporeti imaju gorionike, i to uglavnom dva standardne veličine, jedan veliki i jedan pomoćni. 

Zahvaljujući tehničkim inovacijama u proizvodnji plinskih štednjaka, ne morate brinuti o bezbednosti u kuhinji i domu. Naime, većina dostupnih modela ovakvih šporeta posjeduje termoelektrični osigurač za automatsko isključivanje i sistem za kontrolu plina. Takav je i plinski šporet GORENJE G6111WJ, sa specijalno osmišljenim dizajnom gorionika plinske ploče koji omogućuje brže kuvanje i efikasno korištenje plina. Ovaj model šporeta na plin karakterističan je i po zaobljenom obliku rerne, koji osigurava optimalnu cirkulaciju zraka i profesionalno kuvanje na jednoj ili više rešetki u isto vrijeme.

Plinski sporet

Premjerite svoju kuhinju i na osnovu raspoloživog prostora izaberite uži ili širi model plinskog štednjaka - dostupni su šporeti širine 40 sm, 50 cm i 60 cm. Cijene šporeta na plin kreću se od 450 do 680 KM i zavise od funkcija kojima određeni model raspolaže.

Kombinovani šporeti – optimalno kuvanje na struju i plin

Kao što im sam naziv govori, kombinovani šporeti kombinuju tehnologiju električnih i plinskih šporeta. Uglavnom dolaze sa dvije električne ringle i dvije plinske ploče za kuvanje, pa tako pružaju više mogućnosti i kompletnije iskustvo kada je priprema hrane u pitanju. Pećnice kombinovanih šporeta su u najvećem broju slučajeva električne, jer omogućuju veću sigurnost i ravnomjernije pečenje. 

Pametan izbor prilikom kupovine su modeli sa električnim paljenjem, jer se njima lakše upravlja i ne postoji mogućnost curenja plina. Međutim, i kombinovani šporeti koji nemaju električno paljenje su sigurni za upotrebu, jer su opremljeni posebnim prekidačem za plin.

Mnogi izbjegavaju kupovinu štednjaka koji kombinuju plin i struju zbog toga što vjeruju da se teško održavaju. Međutim, ove sumnje su neosnovane. Ringle na kombinovanim modelima čiste se isto kao i na klasičnom električnom šporetu, dok se plameni gorionici lako mogu odvojiti od štednjaka i očistiti. Pored toga, neki modeli kao što je Gorenje K6351WF kombinovani šporet imaju izdržljiva vrata rerne koja se lako čiste. Takođe, postoje i štednjaci koji posjeduju tehnologiju lakog čišćenja pećnice, čime se održavanje značajno pojednostavljuje.  

Kvalitetan šporet na struju i plin u našoj internet prodavnici moguće je kupiti već za 420 KM. Kombinovani štednjaci iz Beko i Gorenje proizvodnog programa su skuplji. Primjera radi, kombinovani šporet GORENJE KC6355XT košta skoro 1.300 KM, ali ima upravljačku ploču od nehrđajućeg čelika, kaminski oblik pećnice, kao i napredne karakteristike i funkcije: TouchFree Inox, Aqua Clean, SilverMatte.

Štednjaci na drva – idealni za pripremu hrane i grijanje

Za tradicionaliste koji vole da spoje lijepo i praktično, nepogrešiv izbor su štednjaci na drva. Čuveni smederavac, peć koja vraća u prošlost i djetinjstvo podsjetiće vas na bakinu kuhinju i inspirisati da pripremite izvrsna jela. Pored toga što će cijela kuća mirisati na hljeb i delikatese koje pečete ili kuvate, ovi šporeti na drva imaju i odličan kapacitet grijanja. Smederevac može grijati prostor od 50 do čak 130 kvadratnih metara, pa može biti i te kako ekonomična opcija za grijanje uz dobar odabir drva za ogrev.

Kada su u pitanju štednjaci na drva i ugalj, naš asortiman obuhvata modele vodećih proizvođača kao što su Milan Blagojević Smederevo, Alfa plam i Plamen. U zavisnosti od potreba i očekivanja cijele porodice mogu se kupiti peći s većim kapacitetom grijanja, kao što je štednjak za etažno grijanje, desni ALFA PLAM Term 20. Ovaj model koristi drvo i ugalj kao gorivo, grije površinu od 88-147 m2 i posjeduje čelične ploče za kuvanje koje se skidaju radi temeljnog čišćenja. Pored toga, peć ima i specijalni ključ za otvaranje vrata ložišta u slučaju pregrijavanja. 

U zavisnosti od snage i kapaciteta, u Top izbor online shop-u možete poručiti štednjak na drva po cijeni od 350 KM do 2.380 KM.

Na kraju, ne treba zaboraviti na jedan od vodećih trendova posljednjih godina, a to su ugradbene rerne i ploče za kuvanje. Dizajnirani tako da se uklapaju u enterijer malih (i velikih!) kuhinja, ugradbeni kuhinjski aparati su istovremeno praktično i stilsko rješenje za savremeni dom. Ukoliko vas interesuje kupovina ugradbenih ploča za kuvanje, pogledajte naš vodič u kom se detaljno opisuju sve prednosti ovih kuhinjskih uređaja.

Idealan model štednjaka za svoje domaćinstvo potražite u Top izbor online prodavnici po povoljnoj cijeni. Sretna kupovina!
 

Ostali tekstovi