Baza znanja

Korisni savjeti kako da Vaši kućni aparati rade ekonomičnije

Datum: 10.11.2022.

Ušteda energije i niski računi – djeluje kao glavna misija svakog domaćinstva. Ukoliko razmišljate o tome kako da uštedite u kući, krenite od kuhinje i kuhinjskih aparata. Da li ste znali da se upravo u kuhinji potroši najviše struje i vode u cijelom domaćinstvu?

Srećom, moguće je naučiti kako štedjeti dok koristite šporet, frižider, pa čak i velike potrošače kao što je zamrzivač. U nekim slučajevima će biti dovoljno samo da promijenite navike i način na koji koristite kućne uređaje. Međutim, izuzetno je važno provjeriti sve aparate: koliko su stari te koju energetsku klasu imaju. Velike su šanse da ako niste kupili nove uređaje u proteklih deset godina, trošite više nego što treba.

U ovom Top izbor vodiču pročitajte nekoliko korisnih savjeta o tome kako možete ostvariti maksimalnu energetsku efikasnost i učiniti da Vaši kućni aparati rade ekonomičnije.

 

kalkulator ustede

 

Kupujte uređaje energetskog A razreda

Ako razmišljate o kupovini novog uređaja, potražite modele sa oznakom A, A+, A++, A+++. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji i dizajnu, uređaji visokog energetskog razreda nadmašuju standardne uređaje tako što rade uz smanjenu potrošnju energije i ujedno štede Vaš novac.

Uzmimo za primjer najveće potrošače u domaćinstvu koji rade 24h svakog dana, poput zamrzivača ili frižidera. Modeli energetske klase A++, kao što je Gorenje ugradbeni frižider sa zamrzivačem NRKI4182E1, prave značajne uštede u potrošnji struje. Potrošnja struje na dnevnom nivou je svega 0,63 kWh. Poređenja radi, frižideri B klase imaju dnevnu potrošnju struje i do 1.2 kWh, što je duplo više. Uz to, ovaj model rashladnog aparata ima štedljivi program EcoMode, brzo hlađenje SuperCool, kao i digitalni prikaz temperature u frižideru, a vrijeme čuvanja optimalne temperature u slučaju nestanka električne energije je 12h.

 

Kada je riječ o drugim velikim kuhinjskim aparatima, kao što su štednjaci, ugradbene rerne i ploče za kuvanje, većina renomiranih brendova danas proizvodi uređaje A energetskog razreda. Iz našeg bogatog asortimana proizvoda izdvajamo inovativne modele ugradbenih rerni A+ klase kao što je Beko BIM 24400 BCS. Ovaj model ima multifunkcionalnu-ventilatorsku pećnicu i 13 funkcija, među kojima su i Eco ventilatorsko zagrijavanje i 3D kuhanje.

Energetska kategorija je važna i kada kupujete mašinu za pranje veša. Razlike u potrošnji struje i vode postoje čak i između modela A+++ i A klase. Primjera radi, Beko mašina za pranje veša WUE 6511 XWW sa oznakom A+++ imaće godišnju potrošnju struje 152 kWh i vode 8799 l. Sa druge strane, procijenjeni godišnji utrošak električne energije kod modela A+ klase može biti i za 40 kWh veći, dok potrošnja vode može dostići 9.000 l.

 

energetske klase

Pored kupovine uređaja visokog energetskog razreda postoje još neki koraci koje možete preduzeti da uštedite energiju u svom domaćinstvu:

 

Pametno koristite rashladne aparate

Podesite temperaturu rashladnih aparata. Idealna temperatura za frižider je između 3 i 5 stepeni Celzijusovih, dok je za zamrzivač -18 stepeni. Na domaćem tržištu dostupni su moderni frižideri sa pametnim funkcijama, koji imaju elektronsko upravljanje na dodir. Neki inovativni modeli imaju funkciju HolidayMode – u pitanju je ekonomičan režim rada pogodan za sve one prilike kada ste na odmoru.

Poželjno je da Vaš frižider i zamrzivač budu puni najmanje tri četvrtine, ali vodite računa o tome da ih ne prepunite jer bi ovo moglo zaustaviti cirkulaciju vazduha, što će takođe potrošiti više energije. Nemojte skladištiti toplu hranu u frižider jer će, sasvim očekivano, trošiti puno više energije da je ohladi. Najbolje je da topla i vruća jela držite na sobnoj temperaturi dok se potpuno ne ohlade, a potom da ih stavite u frižider.

Da biste osigurali da Vaši rashladni aparati efikasno rade, odmrzavajte ih na najmanje 6 mjeseci. Ako Vam čišćenje frižidera i zamrzivača nije na listi omiljenih kućnih poslova, potražite modele sa No Frost i Neo Frost tehnologijom kojima nije potrebno otapanje. LG GSJ760PZXV Side by side frižider ima Total No Frost tehnologiju hlađenja, Eco Friendly funkciju i procijenjenu potrošnju struje 376 kWh/godišnje.

Veliku razliku u povećanju energetske efikasnosti možete napraviti i tako što ćete očistiti zavojnice na zadnjem dijelu frižidera. Zapravo, održavanjem čistoće zavojnica smanjuje se potrošnja energije za čak 30%.

Izbjegavajte postavljanje hladnjaka pored pećnice jer će tako raditi više da bi održao optimalnu unutrašnju temperaturu. Iz istih razloga držite vrata zamrzivača i hladnjaka zatvorena što je više moguće.

 

Koristite ECO ciklus pranja na mašini za pranje veša

Uključujte mašinu za pranje veša samo s punim opterećenjem. Jednostavnim pomijeranjem programatora na mašini za pranje rublja možete ostvariti ogromne uštede energije. Pranje odjeće na 30°C uštediće Vam 40% potrošene energije u odnosu na pranje na višim temperaturama. U današnje vrijeme proizvode se deterdženti sa inovativnom formulom koji mogu postići jednako dobre rezultate i prilikom pranja u hladnoj vodi.

Neki modeli, poput Gorenje veš mašine WA94CS, posjeduju program hladnog pranja na 15 °C te 14 pametnih funkcija, među kojima i opciju EcoEye. Ova funkcija prikazuje potrošnju vode i energije u zavisnosti od izabranog programa, kao i koje su regulacije pranja ekonomične, a koje ne.

 

bijela kuhinja inox elementi

 

Uložite u inverter klima uređaj

Savremene domove je teško zamisliti bez klima uređaja. Ukoliko razmišljate o tome da instalirate novi aparat koji će rashladiti Vaš stan ljeti i zagrijati ga u zimskim mjesecima, onda investirajte u inverter klima uređaj. Inverter tehnologija garantuje dugoročnu uštedu jer, za razliku od on-off klima uređaja, omogućava promjenjljiv režim rada. To znači da aparat funkcioniše tako što se prilagođava vremenskim uslovima te nema ekstra troškova oko stalnog uključivanja i isključivanja uređaja.

Klima uređaji visoke energetske efikasnosti, kao što je LG S24EQ, imaju DUAL inverter tehnologiju i energetsku klasu A++ za režim hlađenja, a A+ za režim grijanja. Godišnja potrošnja energije za hlađenje je 335 kWh, a za grijanje 1.628 kWh. Pored toga, ovaj model posjeduje ugrađen jonizator, tajmer i funkciju samočišćenja.

Osim energetskog razreda, prilikom odabira klima uređaja za stan treba pažljivo procijeniti njegovu veličinu, tj. kupiti uređaj koji nije preveliki ili koji ne troši mnogo struje. Možete sprovesti neke mjere da prepolovite mjesečne račune. Zaštitite spoljnu jedinicu klima uređaja od sunca i postavite roletne ili tamne zavjese na prozore kako biste ljeti smanjili temperaturu u kući za par stepeni.

U svakoj prilici iskoristite mogućnost da uštedite tako što ćete koristiti tajmer i termostat. Usklađivanjem temperature sa godišnjim dobom takođe možete uštedjeti. U ljetnim mjesecima podesite termostat na 24-26°C, a zimi održavajte toplotu između 20-22°C.

Kada se spoljašnja temperatura spusti, nema potrebe da klima uređaj radi. Isključite ga i otvorite prozore da ohladite i osvježite stan.

 

Još nekoliko korisnih savjeta za smanjenje potrošnje energije u kuhinji

Isključite sve uređaje iz struje kada ih ne koristite. Uređaji poput tostera i aparata za kafu i dalje troše energiju kad su uključeni, čak i u stand by mod-u. Koristite mikrovalnu pećnicu što je više moguće jer troši manje energije od štednjaka. Mikrovalne pećnice kao što je Gorenje MO20E1S mikrovalna peć imaju potrošnju od 0,5W u režimu mirovanja.

Kada kuvate, obavezno prilagodite veličinu posude elementu na kojem kuvate. Mala šerpa na velikoj ringli bespotrebno troši dragocjenu energiju. Neka lonci i tave budu pokriveni tako da voda u njima brže proključa. Tokom pečenja hrane, ne otvarajte vrata pećnice više nego što je potrebno jer se na taj način gubi toplota. Umjesto toga provjerite kako je jelo ispečeno pogledom kroz staklena vrata.

 

rerna

 

Na perilici posuđa koristite programe sa nižim temperaturama

Prije uključivanja mašine za pranje posuđa osigurajte da je uvijek puna. Ako Vam je električna energija jeftinija noću, pokušajte pustiti uređaj preko noći kako biste dodatno uštedjeli. Ako možete, isključite perilicu posuđa prije ciklusa sušenja i pustite da se posuđe osuši na zraku.

Birajte sudomašine A+++ energetske klase. Modeli sa visokim stepenom štedljivosti struje i vode mogu prepoloviti Vaše mjesečne račune. Primjera radi, Beko perilica DFN 28422 W ima potrošnju vode oko 9,5 litara i 0,92 kWh struje po normalnom ciklusu i može duplo uštedjeti vodu i električnu energiju u odnosu na ručno pranje suđa. Koristite funkciju "štedljivost" ili Eco ciklus pranja u svakoj prilici.

Slijedite ove jednostavne i praktične savjete i vidjećete kako Vaši kućni aparati s mnogo manje potrošnje rade podjednako efikasno. Ukoliko primjetite da mjesečni troškovi rastu, provjerite da li su sva podešavanja na uređajima u redu i da li je možda vrijeme da neki stari kućni aparat zamijenite novim, većeg energetskog razreda.

Pregledajte akcijsku ponudu kvalitetnih i energetski efikasnih uređaja u Top izbor prodavnici i napravite svoju porudžbinu!

Srećna kupovina!

Ostali tekstovi