Baza znanja

Vodič za kupovinu pekača hljeba

Datum: 05.10.2022.

Nema ništa ljepše od mirisa i ukusa svježe pečenog hljeba. Ako poranite do omiljene pekare u kraju, možda ćete biti te sreće da kupite ukusnu i vruću veknu, odmah iz pećnice. Međutim, uz pekač hljeba u svojoj kuhinji uživanje u ukusnim obrocima postaje mnogo praktičnije. Ne morate znati da mijesite tijesto da biste poslužili svojoj porodici domaći hljeb.

U Top izbor prodavnici pronađite najbolje modele mini pekara iz proizvodnog programa Gorenje i svakog jutra ćete imati na svom stolu vruć komad omiljenog peciva i hljeba. Kako da izaberete pekač hljeba koji vam odgovara i koje sve funkcije imate na raspolaganju? Pročitajte.

Zašto vam treba mini pekara u kuhinji?

Pravljenje hljeba kod kuće mnogo je više od prolaznog trenda, to je nevjerovatno korisno iskustvo. Svjesni smo da nam užurbana svakodnevica ne ostavlja mnogo prostora da pripremamo obroke ili mijesimo sami hljeb. Mali kuhinjski aparati nam dolaze kao spas, a pekači hljeba su u tom slučaju višestruko praktični. Vaša kuhinja će biti ispunjena mirisom svježe ispečenog hljeba koji impresionira i vašu porodicu i goste.

Pročitajte i: 10 malih aparata koje svaka kuhinja treba da ima

Ako već volite da pečete hljeb, ali jednostavno ne možete pronaći vremena, ovi korisni uređaji obavit će većinu posla umjesto vas. Sa mini pekarom jednostavno dobijate domaći hljeb bez dugog i napornog rada. Pekač hljeba mijesi tijesto, pušta ga da naraste taman koliko je potrebno, a zatim ga peče u savršenu veknu. Na ovaj način možete uživati ​​u ukusnom hljebu, a da ne potrošite cijelo jutro na njegovu pripremu.

vekna-hljeba

Ušteda vremena je pogodnost koju će većina domaćica iskoristiti – možete praviti jaja i slaninu za doručak dok se hljeb peče u mašini. Svježe pečen hljeb nije samo ukusniji, već je i zdraviji, jer tačno znate koje sastojke koristite – nema rafiniranih šećera i aditiva.

Takođe, ako vi ili neko iz vaše porodice ima ograničenja u ishrani poput intolerancije na gluten, možete osigurati da ni ovi potencijalno štetni sastojci ne završe u vašoj hrani. Ne zaboravimo i to da je pravljenje domaćeg hljeba dugoročno ekonomičnije od kupovine onog iz pekare.

Kako da izaberete pekač hljeba za svoje domaćinstvo?

Jedna od prvih stvari na koju biste trebali obratiti pažnju pri odabiru mini pekare je veličina hljeba. Ako živite sami i pečete hljeb samo za sebe, ne treba vam najveći pekač na tržištu. S druge strane, ako planirate da nahranite porodicu, vekna od 1kg vjerovatno neće biti dovoljna.

U Top izbor prodavnici dostupni su pekači hljeba različitih kapaciteta – za manje vekne od 750 do 900 grama, srednje od 900 gr do 1.200 gr, kao i za veće hljebove koji teže i do 1.600 gr. Mini pekare kao što je GORENJE BM910WII idealni su za manje porodice ili ako živite sami (veličina hljeba je od 750 d0 900 gr). Posjeduje čak 15 programa, uključujući program za pečenje hljeba bez glutena. Ovaj model ima jednu posudu za pečenje, program za dizanje tijesta, te funkciju održavanja toplote. U slučaju nestanka struje, nastaviće da peče, a zapečenost hljeba možete kontrolisati elektronski. Zanimljivo je da u ovom uređaju pored tijesta možete pripremiti i džem i domaći jogurt.

Kada birate mini pekaru prema kapacitetu, od koristi vam može biti informacija da se od vekne od 750 g dobija 12 kriški hljeba, a od vekne od 1 kg 16. Ako smatrate da je to malo za vašu porodicu ili često okupljate prijatelje, onda treba da izaberete pekač hljeba većeg kapaciteta poput GORENJE BM1210BK. Ovaj model ima 12 programa, a svaki program podrazumijeva tačno isplaniran raspored zadataka i funkcija. Tako vam se pruža mogućnost da uživate u nekoliko različitih vrsta hljebova, peciva ili čak – džema.

Pored veličine vekne, možete odabrati koliko teksturu hljeba i zapečenost korice.

Različiti hljebovi u mini pekari

Drugi faktor pri kupovini pekača za hljeb su vrste hljeba i peciva koje može da napravi. Ako volite kiselo tijesto, morate kupiti uređaj koji ima program za pravljenje hljeba od kiselog tijesta. Ako imate celijakiju ili ste intolerantni na gluten, mini pekara sa programom za pečenje hljeba bez gluten treba da bude vaš izbor.

dvije-vekne-hljeba

Postoje aparati koji pored hljeba mogu napraviti mnoštvo drugih namirnica. Birajte između mini pekara koje mogu napraviti savršeno tijesto za pizzu i tjesteninu, kolače, džem, domaći jogurt ili kiselo tijesto. Ove višenamjenske mašine poboljšat će vaše kulinarsko iskustvo. Prema tome, ako želite da koristite uređaj za pravljenje širokog spektra pečenih proizvoda, mudro je da uložite u vrhunski model koji omogućava mnogo eksperimentiranja.

Specifične karakteristike mini pekare

Ostale korisne karakteristike koje treba tražiti su automatski dozatori voća/orašastih plodova/začinskog bilja koji lako dodaju dodatne sastojke dok mijesite. Neki modeli nemaju dozatore, ali će se zato oglasiti zvučnim signalom kada je vrijeme da ubacite svoje dodatke. Od pomoći će biti i indikator rada koji vam govori u kojoj fazi pripreme je vaš hljeb, kao i providni prozor za pregled koji vam omogućava da vidite šta se dešava u mini pekari.

Funkcija odloženog starta pečenja je jedna od najkorisnijih koje treba tražiti kada kupujete pekač hljeba. Zahvaljujući ovoj opciji možete da dodate sastojke u pekaru prije spavanja, podesite tajmer i probudite se uz neodoljiv miris svježe pečenog tijesta. 

pekač-hljeba

Mini pekare takođe imaju funkciju “održavanje topline” (Keep Warm), koja omogućava da uživate u toplom hljebu mnogo kasnije pošto je ispečen. Naravno, treba imati na umu da hljeb može da omekša ili pokisne ako predugo ostane u pekaču, pa je najbolje ako možete da ga odmah izvadite iz mašine.

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir je broj lopatica. Ako želite horizontalne hljebove, pekač mora imati dvije lopatice (dvije lopatice su takođe pogodnije za miješenje težeg tijesta). Takav je, primjera radi, pekač hljeba GORENJE BM1600WG, koji ima 16 programa i peče vekne od 1.125 gr do 1.600 gr.

Mini pekare su odličan način da uživate u svježe pečenim proizvodima bez gubljenja vremena. Uz toliko opcija koje možete izabrati, možete napraviti upravo ono što želite, od laganog hljeba za francuski tost do vekne sa hrskavom koricom premazanom maslinovim uljem.

Slijedite uputstvo za upotrebu i knjižicu sa receptima i sjetite se da je pekač hljeba odličnog kvaliteta provjerenog brenda uvijek pametan i siguran potez.

Ostali tekstovi