Baza znanja

Održavanje kuhinjskih aparata: kako im produžiti vijek trajanja?

Datum: 24.10.2022.

Veliki i mali kućni aparati koje svakodnevno koristimo u kuhinji od velikog su značaja za normalno funkcionisanje domaćinstva. Upravo zbog toga jednako pažljivo i promišljeno biramo pravi frižider, mašinu za pranje posuđa, ali i toster, sokovnik i druge male kuhinjske uređaje. Međutim, kupiti novi uređaj koji odgovara našim potrebama, očekivanjima i budžetu nije uvijek garancija njegove dugotrajnosti. Da bi nas kućni aparati što duže služili vrlo je važno da ih na pravilan način koristimo i održavamo.


Činjenica je da savremeni električni aparati, bilo da su u pitanju veliki kuhinjski uređaji ili pak mali aparati za kuhinju, mogu imati različit vijek trajanja, a njihova dugovječnost može zavisiti od vrste aparata, kvaliteta izrade i njene složenosti, ali i od samog proizvođača, tj robne marke. Ipak, uz pravilnu upotrebu i održavanje možete izbjeći prijevremene kvarove i produžiti vijek svakom uređaju koji posjedujete.

 

Frižideri: redovno čišćenje spolja i iznutra

hrana u frizideruFrižideri spadaju u najskuplje i najneophodnije uređaje u domaćinstvu. Svi rashladni aparati, pa i frižideri, mogu efikasno raditi jednu do dvije decenije, s tim što uvijek možete produžiti njihovo trajanje.

 

Osnovni korak koji trebate preduzeti jeste, svakako, redovno čišćenje uređaja iznutra i spolja. Ovo podrazumijeva brisanje ladica i staklenih polica, ali i održavanje zavojnica kondenzatora čistim. Zavojnice se nalaze na zadnjoj strani uređaja i na njih se često potpuno zaboravlja, što je velika greška.


Može se reći da rashladne mogućnosti uređaja zavise od toga da li su zavojnice čiste ili prljave. Kada se na njima nakupi prašina, kondenzator mora raditi više, trošeći značajno veću količinu energije. Time se životni vijek frižidera drastično smanjuje, a račun za struju raste. Da biste to spriječili, dovoljno je da jednom ili dvaput godišnje izdvojite petnaestak minuta za čišćenje zavojnica. Postupak je jednostavan i možete ga obaviti četkicom ili usisivačem. Prije nego što počnete, obavezno isključite frižider.


Kada je riječ o kombinovanim frižiderima (frižider+zamrzivač), većina savremenih modela ima funkciju No Frost. Kod ovih rashladnih aparata ne morate brinuti o ručnom otapanju zamrzivača. Neki uređaji novije proizvodnje pored opcije samootapanja posjeduju i kompresor sa digitalnim inverterom te imaju potrošnju 280 kWh/godišnje.


Još jedan važan savjet tiče se kapaciteta frižidera i njegove popunjenosti. Preporučuje se da ne držite previše proizvoda na policama rashladnog aparata jer se na taj način može blokirati protok vazduha u cijelom sistemu. Zbog ovoga će kompresor takođe biti preopterećen. Odbacite hranu koja Vam nije potrebna.

 

Pravilno održavanje mašina za pranje posuđa

puna masina za sudjeUz pravilno održavanje i korištenje, kvalitetna mašina za pranje posuđa može Vas služiti u prosjeku od 10 do 13 godina. Da biste sudomašini osigurali da toliko dugo traje, neophodno je da redovno čistite filter i unutrašnje zidove uređaja. Najčešće problemi nastaju kada se u odvodu zaglave ostaci hrane. Osim toga, u sudomašini se mogu nakupiti i mineralne naslage (naročito tamo gdje je voda izuzetno tvrda), što dovodi do začepljenja i neprijatnih mirisa. Jedan od načina da detaljno očistite sudomašinu jeste pokretanje neopterećenog (praznog) uređaja. Takođe, neki savremeni modeli mašina za pranje posuđa imaju samočisteći filter pa je naš savjet da pri kupovini odaberete model sa ovim filterom, kao što je, na primjer, ugradbena mašina za pranje posuđa Gorenje GI641D60.

 

Izuzetno praktičan je i program za samočišćenje – ovaj ciklus očistiće sve nepristupačne otvore i uglove i poštedjeti Vas ručnog ribanja. Poslije toga se preporučuje da pažljivo pregledate i obrišete plastičnu zaptivku oko vrata, kao i sve gumirane dijelove sudomašine. U mnogim slučajevima do prijevremenog kvara dolazi ako se zaptivka istroši. Iako ovi elementi nisu skupi, troškovi zamjene mogu biti, ali u nekim slučajevima su ipak neophodni.

 

Šporeti - čišćenje nakon svake upotrebe 

Šporeti su glavni aparati u većini kuhinja. Svakodnevna priprema obroka nerijetko znači i prolivanje i prosipanje različitih sastojaka, slučajne udarce posuđa o ringlu ili staklokeramičku površinu. Sve to može značajno uticati na njihov rad i trajanje. Kao što je to slučaj sa rashladnim aparatima i mašinama za pranje posuđa, i kvalitetan šporet može odlično raditi 12 do 15 godina pod uslovom da poštujete sve preporuke pravilnog održavanja.

sporet na plin


Način korištenja i čišćenja zavisiće od vrste uređaja. Primjera radi, električni šporeti imaju karakteristične grijne elemente koji se tokom vremena mogu pokvariti. Tako je i kod plinskih šporeta, gdje je neophodno redovno čišćenje gorionika. Ako je plamen plave boje to znači da šporet radi kako treba. (Žuti i narandžasti plamen su prvi signal da je hitno potrebno očistiti gorionik.)


Za početak, uvijek kada završite sa kuvanjem, a ploča, tj. ringle se ohlade, obrišite sve fleke vlažnom krpom, toplom vodom i sapunicom. Da ne biste nanijeli nepopravljivu štetu osjetljivoj elektronici modernih modela šporeta, izbjegavajte da sredstvom za čišćenje direktno prskate kontrolnu tablu. Ovo se naročito odnosi na pećnice sa IconLED funkcijom kao što je Gorenje ugradbena rerna BO737ORAB, koja pored ugrađenog inteligentnog sistema ima i dugmad na uvlačenje.


Mnogi šporeti posljednje tehnologije imaju i funkciju automatskog čišćenja rerne što pojednostavljuje održavanje i pomaže u namjerama da produžite vijek ovih velikih kuhinjskih aparata.

 

I mali kućni aparati zahtijevaju redovno održavanje

Vijek trajanja malih kućnih aparata određuju uglavnom isti faktori. Prije svega, to je kvalitet uređaja, potom način upotrebe i održavanja, kao i to koliko često se uređaj koristi.


Očekivano je da tosteri u prosjeku traju šest do osam godina. Ovi mali kuhinjski aparati razlikuju se u cijeni, stilu, karakteristikama i pouzdanosti, stoga pri kupovini obavezno uzmite u obzir dužinu i pokriće garancije.


Nešto duži očekivani vijek trajanja imaju aparati za kafu (od šest do deset godina). Strastvene kafopije posebnu pažnju trebaju posvetiti održavanju ovoga aparata. Da bi aparat što duže pravio ukusnu kafu, važno je sa svih elemenata ukloniti masne ostatke koji se talože. Čišćenje će mnogo lakše ići ako se koristi smjesa vode i sirćeta (u razmjeri 2:1). Ovaj rastvor se ulije u rezervoar za kafu i ostavi da odstoji nekoliko minuta. Potom se uređaj uključi na jedan cijeli ciklus pripreme. Pošto se voda akumulira u staklenoj posudi, treba da ostane u njoj do 20 minuta. Spoljna strana mašine čisti se mekom i vlažnom krpom.

moderni kucanski aparati


Savremeni modeli aparata za kafu imaju i program za odstranjivanje kamenca čime je njihovo održavanje značajno olakšano. Takav je slučaj sa automatskim aparatom za kafu Gorenje CMA9200UX, koji ima kućište od nerđajućeg čelika i upravljanje na dodir.

 

Većina savremenih korisnika tvrdi da kuhinja ne može biti kompletna bez ispravne i pouzdane mikrovalne peći. Premda je posječni vijek ovog uređaja između 9 i 10 godina, ako ga stalno održavate čistim može potrajati i duže. Posebno su osjetljiva vrata mikrovalnih peći pa se savjetuje što nježnije otvaranje/zatvaranje. Jedan koristan trik u održavanju ovih aparata jeste čišćenje parom. Potrebno je samo sipati jednu šolju vode u posudu i zagrijati je u mikrovalnoj pećnici dok potpuno ne proključa. Nakon toga sve mrlje sa unutrašnjih zidova lako je ukloniti krpom.

 

Premda je neizbježno da se poslije nekog vremena svaki aparat zamijeni novim, pažljivo rukovanje i održavanje svih komponenti može pomoći u produžavanju njegovog životnog vijeka. Kada Vam primjena pravih strategija korištenja i čuvanja uređaja postane navika, vrlo vjerovatno ćete izbjeći nepotrebne kvarove i poprilično skupe popravke.


I za kraj, ono što je svakako važno istaći - dug vijek trajanja svih električnih uređaja započnite kvalitetnom kupovinom! Ako ste u potrazi za malim i velikim kuhinjskim uređajima, ali i svim drugim aparatima bijele tehnike koji će pouzdano i dugoročno služiti Vašem domaćinstvu, pogledajte ponudu u našoj online prodavnici.

Ostali tekstovi