Baza znanja

Savjeti za kupovinu peći na pelete

Datum: 07.06.2021.

S obzirom da trškovi grijanja često predstavljaju značajan udar na budžet vlasnika kuća, sasvim je razumljivo zašto smo u stalnoj potrazi za alternativnim i isplativijim načinima grijanja. Peći i kamini na pelet se posljednjih godina izdvajaju kao jedno od najekonomičnijih i najpraktičnijih rješenja.

Iako peći na pelet izgledaju slično kao i grijna tijela na čvrsta goriva, način funkcionisanja ovih uređaja je prilično drugačiji. Grijanje na pelet podrazumijeva znatno sofisticiraniji i kompleksniji sistem čiji su krajnji rezultati manja potrošnja goriva i veća toplotna energija. Drugim riječima – jeftinije, jednostavnije i čistije grijanje.

Kao i pri kupovini bilo kojeg uređaja za grijanje, bilo na struju ili na čvrsto gorivo, isto tako i odabir grijnog tijela koje radi na pelet zahtijeva prethodno istraživanje tržišta, gdje se vodeći proizvođači, kao što su kod nas Alfa plam ili MBS, nadmeću izbacivanjem sve naprednijih modela. Nekoliko je ključnih faktora koje morate uzeti u razmatranje pri kupovini odgovarajuće peći na pelet, i o njima će biti riječi u novom Top izbor vodiču. Nastavite sa čitanjem.

 

 

Zašto kupiti peć na pelet?

Nekoliko je argumenata koji idu u prilog kupovini grijnog tijela koje radi na pelet.

Jedan od najvažnijih svakako je ekonomičnost, odnosno smanjeni troškovi grijanja. S obzirom na konstantan rast ovih troškova, sve veći broj vlasnika kuća bira peći na pelete kao isplativije rješenje na duge staze. Peći i kamini na pelet jesu skuplja opcija u odnosu na uređaje koji koriste druga goriva, ali se investicija na duže vrijeme isplati.

Nisu troškovi jedini faktor na koji kupci obraćaju pažnju pri kupovini uređaja za grijanje. Sve više potrošača postaju ekološki svjesniji, te izbjegavaju grijna tijela koja ispuštaju previše štetnih materija u životnu sredinu i zagađuju vazduh koji udišemo. Pelet koji koriste ove peći izrađen je od kondenzovanog, zbijenog drveta sa izuzetno niskim sadržajem vlage, zbog čega se manje štetnih gasova ispušta u vazduh. Osim toga, pelet pretvara drveni otpad koji se inače baca u energiju! Izrađuje se od rekcikliranog drvenog otpada (piljevine, strugotine, opiljaka i sl.), tako da za proces proizvodnje nije potrebno seći šumu.

Još jedan bitan aspekt jeste pratičnost peći na pelet. Korisnici koji se odluče za ovu vrstu grijanja neće morati da pripremaju drva ili ugalj za ogrev, što znači da će uštedjeti puno vremena i truda, a za skladištenje peleta trebaće im znatno manje prostora. Sagorijevanje peleta je znatno efikasnije, stvara se znatno manje pepela, te nećete morati da tako često praznite pepeljaru kad kod peći, kamina i štednjaka na drva, a takođe i providna stakla na vratima nećete morati toliko često da čistite, jer pelet osobađa znatno manje kreozota od drveta koji farba staklo. Još jedan važan praktičan detalje je to što se peć na pelet pali na dugme, a za regulisanje rada većine modela možete koristiti i aplikaciju na pametnom telefonu.

Pelet je višestruko efikasnije gorivo od drveta. Intenzivna kompresija koja se primjenjuje pri proizvodnji peleta za krajnji rezultat ima samo 8% vlage, dok obično drvo koje koristimo za grijanje, čak i potpuno osušeno, ima u prosjeku oko 30% vlage. Što je gorivo suvlje, to je veća toplotna energija koju proizvodi. Procenat iskorišćenja goriva kod peći na pelet kreće se od preko 80%, dok kod boljih modela efikasnost sagorijevanja prelazi čak i 90%. To je znatno više u odnosu na peći na drva ili ugalj koje imaju najviše do 75% efikasnosti.

 

Tipovi peći na pelet

Postoje tri osnovna tipa peći na pelet – automatski modeli sa elektronskom kontrolom, klasične peći na pelet sa ručnom kontrolom i etažne peći i kotlovi na pelet.
 

Automatske peći na pelet

Kod automatskih peći, kao što im i samo ime kaže, sistem grijanja je automatizovan – pelet se iz rezervoara automatski dodaje u prostor za sagorijevanje. Kod ovakvih peći je regulacija temperature znatno preciznija i efikasnija nego kod ručnih.

Rad peći se može programirati tako šte se unaprijed zadaju vrijednosti za temperaturu koju želite u kući, ili određenoj prostoriji. Mnogi modeli imaju i opciju automatskog starta, podešavanja dužine procesa sagorijevanja, kao i automatsko zaustavljanje rada. Automatske peći na pelete se razlikuju od klasičnih po tome što posjeduju ventilator uz čiju pomoć se lako optimizuje postupak sagorijevanja peleta i distribucije toplote. Najprodavaniji model ovakve peći je trenutno MBS peć na pelet od 10kW.

Glavne prednosti automatske peći na pelete su: ekološko grijanje, automatizacija u doziranju peleta, opcija podešavanja temperature i vremena rada peći do čak 7 dana unaprijed, automatizacija u održavanju i regulisanju temperature. Jedini nedostatak je u tome što su automatske peći na pelet u najvišem cjenovnom rangu, tako da treba računati na značajan novčani izdatak, ali je investicija dugoročno isplativija.

 

Peći i kotlovi na pelet za etažno grijanje

One su najbolje rješenje za vlasnike velikih stambenih objekata jer je njihova osnovna namjena grijanje svih prostorija u kući. Na ovaj način umanjuju se troškovi na duge staze i najmanje štete nanosimo životnom okruženju. Etažne peći i kotlovi na pelet su skuplja opcija, a osim troškova kupovine peći podrazumijevaju i troškove za radijatore, cijevi i izvođače radova. Međutim, vlasnici čije kuće već imaju ugrađen sistem etažnog grijanja, mogu samo zamijeniti postojeću etažnu peć ili kotao na drva, novom koja radi na pelet.

Benefiti etažnog grijanja na pelet su višestruki, a ono što je najvažnije – biće vam podjednako toplo u bilo kojoj prostoriji u kući. Paletne peći i kotlovi za etažno grijanje takođe nude niz korisnih opcija: automatsko doziranje peleta, mogućnost programiranja temperature i vremena rada do 7 dana unaprijed, automatska regulacija temperature.

Bolji modeli etažnih peći ili kotlova, kao što je na primjer MBS Thermo pellet 20 kW, pružaju korisnicima mogućnost upravljanja radom preko mobilne aplikacije.

 

Klasične peći na pelet sa ručnim doziranjem

Ove peći ne posjeduju funkciju automatskog punjenja peleta, pa samim tim je kod njih regulacija temperature teža. Proces sagorijevanja ne može se kao kod automatskih peći zaustaviti jednostavnim pritiskom na prekidač i ne postoji opcija za modulaciju. Cijena ovakvih peći znatno je niža, ali je rad sa njima komplikovaniji s obzirom da se regulacija temperature i doziranje peleta obavljaju ručno od strane korisnika.

 

 

Šta još treba da znate prije no što kupite peć na pelet?

Peći na pelet dolaze sa nizom naprednih funkcija, i osim po dizajnu, nemaju drugih velikih sličnosti sa uređajima koji koriste druga čvrsta goriva. Stoga je prije kupovine potrebno proučiti funkcije modela koji vam se dopada. Evo kako da odaberete pravu peć za svoj dom.

 

Rezervoar za pelet

Svaka peć ima unutrašnji rezervoar koji se koristi kao prostor za skladištenje peleta i koji kod manjih modela podmiruje jednodnevnu potrošnju peći. U taj prostor može da stane od petnaestak kilograma (kod modela kao što je, recimo, Alfa plam Luca sa rezervoarom kapaciteta 23 kg), pa do 60 kg peleta. Veliki kotlovi na pelet, poput modela Alfa plam Grande Etaž imaju kapacitet rezervoara od 200 kg, što obezbjeđuje skoro 5 dana rada uređaja sa jednim punjenjem.

Na tržištu se nude i zasebni rezervoari velikog kapaciteta koji se mogu nadograditi na peć. Logično, što je spremnik za pelet veći – punjenje je ređe.

Treba napomenuti i to da se peći na pelet razlikuju po načinu punjenja rezervoara, pa tako imamo modele sa punjenjem odozgo i modele čiji rezervoar ima donje punjenje.

 

Priključak za struju

Peći na pelet imaju elektromotore, ventilatore i električni upaljač, a peći za etažno grijanje i pumpu, te im je potrebno obezbjediti struno napajanje. Potrošnja struje je u prosjeku oko 100 vati na sat. Postoje i modeli koji su nezavisni od električne energije.

 

Kolika peć mi je potrebna?

Da bi ste mogli da odgovorite na ovo pitanje, potrebno je da razmotrite više faktora. Različiti uređaji za grijanje na pelet imaju različitu toplotnu snagu – od svega 8,5 kilovata kod ovog MBS modela, pa do nekoliko desetina kilovata, koliko obezbjeđuju veliki kotlovi za etažno grijanje na pelet. U našoj ponudi najveću snagu imaju Alfin Grande Etaž, kao i kotao MBS od 35 kw.

Peći i kotlovi na pelet za etažno grijanje su savršeno rješenje za velike stambene prostore, veće od 60 kvadratnih metara. Naravno, osim kvadrature prostora koji je potrebno grijati, još na nekoliko stvari treba obratiti pažnju:

Izolacija kuće

Razmislite, koliko dobru izolaciju ima vaš stambeni objekat? Ako je izolacija loša onda će vam trebati snažnija peć.
 

Prozori i vrata

Stolarija je takođe značajan faktor pri određivanju snage peći koja će podmiriti potrebe vaše kuće za grijanjem. Prozori i vrata koja dobro dihtuju znače uštjedu energije i do 30%. Drugim riječima, u slučaju da je stolarija loša, biće potrebno da kupite peć koja može da zagrije za trećinu veću kvadraturu od kvadrature grijanog prostora.
 

Visoki plafoni

Ako su plafoni u vašoj kući visoki, planirajte kupovinu peći sa većom snagom – bar nekoliko kilovata snažnijom nego što bi trebalo u odnosu na kvadraturu prostora koji želite da grijete. To je zato što se topao vazduh uvijek podiže do samog plafona, što baš i nije od neke koristi.

 

Unaprijed odredite poziciju gdje će peć na pelet biti postavljena

Pozicija peći treba da bude takva da obezbjeđuje najveću pokrivenost prostora i grijanje najveće površine. Instalirajte peć na mjestu odakle ventilator može ravnomjerno da potiskuje topao vazduh u sve djelove prostora koji se grije.

 

 

Koja je najveća mana grijanja na pelet?

Ako se ovo uopšte može nazvati manom, peći na pelete su konstruisane na komplikovan način, što je zapravo neophodno da bi se dobio ovako efikasan sistem grijanja. One su sastavljene od mnoštva dijelova i motora, koji zahtijevaju redovno održavanje i čišćenje. U vezi s tim, potrebno je da obratite pažnju i odaberete model izrađen tako da vam omogućuje lak pristup svim važnim komponentama.

Neke dijelove peći potrebno je čistiti na dnevnom, neke na sedmičnom, a neke na mjesečnom nivou.

 

Da li je grijanje na pelet isplativije od grijanja na drva?

Prosječna cijena peleta u BiH se kreće od 250-300 KM po toni, u zavisnosti od proizvođača i kvaliteta. Kada je o grijanju na drva riječ, za kubni metar kvalitetnog ogrevnog drveta potrebno je izdvojiti između 75 i 80 maraka.

Ako uzmemo za primjer etažno grijanje u kući velike kvadrature (120-150 kvadrata), potrošnja drva biće najmanje oko 20 kubika, često i znatno veća, što je minimalni trošak od oko 1.500-1.800 maraka za jednu sezonu. Sa druge strane, za tu kvadraturu trebaće vam oko 4, a najviše 5 tone peleta, što je trošak u rasponu od 1.000 do maksimalno 1.500 maraka. Osim toga, nema troškova sječenja i cjepanja drva. Šta je isplativije, zaključite sami.

Nadamo se da će vam informacije iz ovog teksta biti od koristi, a ukoliko vas interesuje kompletna Top izbor ponuda peći na drva i pelet, posjetite ovu stranicu. Srećna kupovina!

Ostali tekstovi

Moja korpa
Korpa je prazna