Baza znanja

Strategije koje poboljšavaju kvalitet vazduha u domu

Datum: 22.06.2022.

Kvalitet vazduha u našim domovima od vitalnog je značaja za zdravlje svih ukućana. Kada se govori o zagađenju životne sredine nerijetko se zaboravlja da se to odnosi i na loš vazduh u zatvorenom prostoru. Da li postoje načini da izmjerimo nivo kvaliteta vazduha u našem domu i strategije koje pomažu da se on unaprijedi?

U Top izbor vodiču za poboljšanje kvaliteta vazduha otkrivamo vam koji su glavni uzroci kontaminacije, kako da kontrolišete zagađenje i eliminišete zagađivače. Pročitajte koji kućanski aparati vam naročito mogu pomoći u namjerama da vaš dom učinite zdravijim mjestom za život.

Koji su glavni uzroci zagađenja u zatvorenom prostoru?

Ako ste pogođeni lošim kvalitetom vazduha u svom domu, sasvim je izvjesno da želite to promijeniti. Prvi korak na tom putu jeste otkrivanje uzroka zagađenja. Postoji nekoliko faktora koji imaju negativan utjecaj na vazduh u zatvorenom prostoru – vlaga, buđ, prašina, dim, para, grijanje i kuhanje, kao i hemikalije koje koristimo za čišćenje.

Dakle, pored alergena ključnu ulogu u ovom problemu ima povećana vlažnost vazduha – bez obzira da li je izazvana grijanjem ili kuhanjem. No, to ne znači da zbog kontaminacije moramo odustati od toplog stana i prestati s pripremom obroka.

Provjetren dom u kome uvijek udišemo svjež vazduh bez čestica prašine i mikroba ipak nije nemoguća misija, pogotovo u savremenom dobu. Uz pomoć odgovarajućih uređaja osmišljenih da prečišćuju vazduh, ali i uz dosledno sprovođenje izvjesnih radnji – može se postignuti zdrav vazduh bez bakterija i virusa u zatvorenom.

Prečišćivači vazduha kao uređaj broj jedan u borbi za zdrav vazduh

Sistem za filtraciju vazduha je odličan način da održite visok nivo njegovog kvaliteta u svakom zatvorenom prostoru. Uz pomoć posebne aplikacije za upravljanje prečišćivačem možete provjeriti kvalitet, temperaturu i vlažnost vazduha i po potrebi prilagoditi brzinu ventilatora.

Postoje razni modeli prečišćivača od različitih proizvođača koji posjeduju odgovarajuće filtere i eliminišu skoro 100% dima, čestica prašine, dlake kućnih ljubimaca, spora pljesni, polena i drugih mikroba. Primjera radi, prečišćivač vazduha GORENJE OPTIAIR203M omogućuje kompozitnu, trostepenu filtraciju True HEPA filterom. U prvoj fazi filtracije se hvataju velike čestice (prašina, kosa), u drugoj fazi se otklanja 99,97% zagađivača do 0,3 μm, dok u trećoj fazi filter sa aktivnim ugljem uklanja formaldehid, toksične supstance i neprijatne mirise. Uređaj ima i prsten oko ekrana osjetljivog na dodir koji će vas u svakom trenutku obavijestiti o stepenu zagađenja u prostoriji.

Ako vas brine potrošnja struje, obradovaće vas vijest da prečišćivači nisu veliki potrošači električne energije. Pojedini modeli troše manje i od štedljive sijalice – kada rade 24 sata dnevno, koriste do 1 kWh energije svakog dana.

Redovno čišćenje filtera i održavanje aparata

Filter u vašem prečišćivaču je prva linija odbrane od lošeg kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru. Čist filter efikasno uklanja čestice u vazduhu, od prašine do nevidljivih mikroskopskih čestica. Međutim, prljavi filter može pogoršati kvalitet vazduha tako što će djelovati kao rezervoar za prljavštinu, prašinu i druge zagađivače koji se kontinuirano vraćaju u prostoriju Ovo može uzrokovati hronične alergije i posebno biti opasno za osobe s astmom ili drugim respiratornim bolestima.

Zamjena filtera prema preporukama proizvođača (uglavnom na svakih šest mjeseci) može spriječiti ozbiljne probleme.

Kontrola vlažnosti vazduha uz pomoć odvlaživača

Regulacija vlažnosti u zatvorenom prostoru jedna je od glavnih strategija kontrole kvaliteta vazduha. Ako želite da vaš dom bude zdravo životno okruženje, važno je da održavate idealan raspon vlažnosti (u zatvorenom prostoru to je 40-60%).

Optimalna vlaga u zatvorenom je važna iz jednostavnog razloga – biološki zagađivači poput grinja i spora plijesni izuzetno brzo napreduju u vlažnoj sredini. Zapravo, što je viši stepen vlažnosti to se povećava sposobnost razmnožavanja i širenja mikroba kroz vazduh.

Da biste izbjegli ovaj scenario možete koristiti ovlaživače koji su programirani da automatski održavaju željeni nivo vlažnosti. Jedan od takvih aparata je i odvlaživač vazduha GORENJE D20M, koji se odlikuje kompaktnim dizajnom, ima LED ekran i tri režima rada. U pitanju su SmartDry, kontinuirano odvlaživanje i SmartDehumidifying. Uređaj posjeduje i tajmer, tako da možete mjeriti vrijeme i podjesiti kako će se program smjenjivati.

Takođe, jednim pritiskom na LED displej možete izabrati nivo relativne vlage (od 35% do 85%). Prednosti od ovakvih podešavanja su brojne, a među glavnim je to što sprječavaju pogoršanje astme i alergija, kao i suhu kožu, ispucale usne, te upale grla i respiratorne tegobe.

Klima uređaji sa HEPA filterom

Danas postoje i klima uređaji koji imaju različite vrste filtera koji takođe mogu pomoći da održite kvalitet vazduha na optimalnom nivou. Neki modeli kao klima uređaj LG S 18 EQ , posjeduju i ugrađen jonizator koji prečišćava vazduh vezujući prašinu i ostale štetne čestice. Sve one krupne čestice idu u filter klime i zbog toga je jako bitno da redovno radite zamjenu ili čišćenje filtera, zavisno od modela koji posjedujete.

Jonizovan vazduh lakše cirkuliše kroz prostor, pa stoga vrijedi razmisliti o kupovini klime sa ovom opcijom. Ovo je posebno važno ako planirate da koristite klimu ne samo za hlađenje leti, već i za grijanje u zimskim mjesecima.

Zagađenje, kuhanje i ventilacija kao rješenje

Ljudi koriste različite izvore toplote za kuhanje hrane, uključujući plin, drva i struju. Svaki od ovih izvora može stvoriti zagađenje vazduha u zatvorenom tokom kuhanja. Šporeti na plin mogu ispuštati ugljični monoksid, formaldehid i druge štetne zagađivače, koji mogu biti toksični za ljude i kućne ljubimce. Korištenje peći na drva ili štednjaka za kuhanje može dovesti do visokog nivoa zagađenja vazduha od dima.

Ako imate plinski štednjak, kao što je šporet GORENJE G5112WJ, obavezno jednom godišnje pozovite kvalifikovanog servisera da  ga pregleda zbog curenja plina i ugljičnog monoksida.

Sa druge strane, u samom procesu kuhanja mogu se osloboditi brojni zagađivači iz masti i drugih sastojaka hrane, naročito prilikom prženja, odnosno na visokim temperaturama. Ako se ne čiste na odgovarajući način, pećnice i ugradbene rerne mogu da budu još jedan od izvora kontaminacije.

Slično je i sa šporetima koji imaju automatski program za samočišćenje rerne. Naime, u ovom procesu se ostaci hrane sagorijevaju na veoma visokoj temperaturi, a isparenja mogu biti uzrok širokog spektra zdravstvenih problema. Iritacija nosa i grla, mučnina, glavobolja i umor samo su neki od njih.

Kuhinjske nape kao efikasni prečišćivači vazduha u kuhinji

Kao rješenje za nezdrav vazduh u kuhinji nameće se sistem ventilacije. Najbolji način da to ostvarite jeste korištenje pravilno postavljene, visoko efikasne kuhinjske nape iznad vašeg štednjaka. Potražite napu visoke efikasnosti, koja prečišćava vazduh uz minimalnu buku. Dobar primjer je napa Gorenje, (model kuhinjska napa GORENJE TH60E3X), koja posjeduje specijalnu vrsta pjene u filterima – eliminiše do 98% svih masnoća i drugih nečistoća. Kao napa sa recirkulacijom,  ovaj uređaj uvlači vazduh zasićen parom i mirisima kroz filter, a potom vraća prečišćen vazduh u kuihinju. Na ovaj način vazduh u prostoriji je znatno čistiji i svježiji.

Ventilaciju u kuhinji možete poboljšati i tako što ćete kuhati na stražnjim ringlama i gorionicima – jer efikasnije iscrpljuje ovo područje.

Čistoća je pola zdravlja – pa i pola čistog vazduha

Pored mjera predostrožnosti u kuhinji, redovnog korištenja prečišćivača ili odvlaživača u kući, veoma je važno da redovno čistite svoj dom. Ako jednom nedjeljno obrišete prašinu i usisate podove i tepihe možete značajno smanjiti štetne alergene, prašinu i grinje koje zagađuju vaš dom i pluća.

Premda svi usisivači mogu osigurati čist dom, ako vi ili nekog od ukućana pati od astme i alergija možda treba da izaberete neki model sa HEPA filtracijom. Među uređajima koji koriste HEPA filter je i usisivač sa vrećicom KARCHER VC2, koji može postati vaš najveći saveznik u borbi protiv grinja.

Možda ih nećete potpuno eliminisati, ali možete koristiti sljedeće preventivne strategije da ih držite podalje od svog doma.

  • Koristite odvlaživač ili klima uređaj da održite optimalan nivo vlažnosti vazduha, jer se grinje brzo razmnožavaju u vlažnim sredinama.
  • Umotajte dušek i jastuke u navlake koje ne propuštaju alergene. Vodite računa o tome da na pravilan način perete posteljinu – barem jednom sedmično u vrućoj vodi.
  • Zamijenite tepihe golim podovima ako je moguće.
  • Uklonite prašinu vlažnom krpom i redovno usisavajte.

Praćenje ovih savjeta o kvalitetu vazduha u zatvorenom prostoru nije tako teško, a donosi sigurne zdravstvene benefite. Kontrola prašine i buđi, dobra ventilacija i održavanje vlažnosti u vašem domu takođe pomažeda se poboljša kvalitet vazduha u vašem domu.

Osigurajte nekontaminiran vazduh za svoju porodicu tako što ćete opremiti svoj dom pouzdanim prečišćivačem ili odvlaživačem vazduha. Pregledajte i Top izbor ponudu kuhinjskih napa i klima uređaja i napravite “osvježavajući” početak zdravog života.

Ostali tekstovi