Baza znanja

Top izbor vodič za kupovinu kuhinjske nape

Datum: 22.06.2022.

Moderna kuhinja u kojoj se svakodnevno pripremaju ukusni obroci nije potpuna bez kuhinjske nape. Ako ne želite da se jaki mirisi hrane šire kroz cijeli stan ili da vazduh bude zagušljiv – najbolje je da uložite u kvalitetnu i savremenu kuhinjsku napu.

Postoji nekoliko ključnih faktora koje trebate razmotriti prije kupovine nape. Najprije, koliko veliku kuhinju imate i kakav je raspored u njoj. Potom, koliko često i šta kuvate, i na kraju – kojim budžetom raspolažete. Na tržištu su dostupni moderni modeli kuhinjskih napa raznih brendova, koje su u isto vrijeme izuzetno praktični i dekorativni. Većina proizvođača danas nudi otmjen izgled napa sa finalnom obradom od nehrđajućeg čelika. Tako možete dobiti napu profesionalnog izgleda, a da pritom ne platite visoku cijenu.

U Top izbor vodiču za kupovinu kuhinjske nape pročitajte koje vrste kuhinjskih napa postoje, kakve funkcije posjeduju, te koje karakteristike mogu da zadovolje potrebe vašeg domaćinstva. Pročitajte.

Koje vrste napa postoje?

Prije nego što se osvrnemo na tipove kuhinjskih napa, njihove glavne karakteristike i funkcije, važno je napomenuti da raspored vaše kuhinje ima najviše uticaja na izbor prilikom kupovine. U zavisnosti od toga koliko prostora imate, možete da izaberete napu odgovarajuće veličine, ali i vrstu uređaja. U prodavnicama bijele tehnike možete pronaći kuhinjske nape koje se razlikuju po načinu ugradnje, jačini, izgledu i načinu odvođenja vazduha.

Osnovna podjela kuhinjskih napa jeste na odvodne i recirkulacijske. Ako vaš dom ima otvor za ventilaciju i mogućnost izvlačenja vazduha van, onda treba da se opredijelite za odvodni tip napa. U suprotnom, pravi izbor će biti recirkulacijske nape koje funkcionišu tako što uklanjaju paru i sve nečistoće uz pomoć ugljenog filtera i vraćaju pročišćeni vazduh natrag u prostoriju.

Kada je riječ o izgledu postoji nekoliko tipova napa. Aparat možete ugraditi na zidu, odnosno plafonu iznad šporeta ili se odlučiti za teleskopski model, koji se izvlači. Top izbor za velike kuhinje su ostrvske nape. Ako vam je estetski aspekt naročito važan dobro je znati da postoje i dekorativni zidni i kaminski modeli.

Teleskopske kuhinjske nape

Teleskopske nape se savršeno uklapaju u svaki dizajn kuhinje. S obzirom da su u pitanju ugradbeni modeli koji ne zauzimaju mnogo mjesta, odličan su izbor za svaku kuhinju. Primjera radi, kuhinjska napa GORENJE BHP523E10X jedan je od recirkulacijskih modela i posjeduje perivi aluminijski filter sa poliuretanskom pjenom. U pitanju je specijalna vrsta pjene koja eliminiše do 98% svih masnoća i drugih nečistoća. Time se garantuje značajno svježiji i čistiji vazduh u kuhinji. Ova kuhinjska napa Gorenje marke ima 3 nivoa ventiliranja, proizvodi maksimalnu buku do 67 dB i posjeduje LED osvjetljenje.

Podelementne kuhinjske nape

Praktičan izbor su i podelementne kuhinjske nape, koje se montiraju se ispod dna zidnog ormarića. Kod odvodnih modela potrebno je napraviti otvor na susjednom zidu ili pak plafonu, tako da dim i isparenja mogu izaći van. Kod kuhinjske nape TESLA DB600SX, na primjer, postoje aluminijumski filteri koji se mogu jednostavno prati u mašinama za pranje posuđa. Efikasan rad nape i niži stepen buke osigurava inovativna tehnologija i poseban dizajn motora. Takođe, moguće je izabrati odgovarajuću jačinu ventilacije, u skladu sa veličinom kuhinje.

Još jedan primjer kvalitetne podelementne kuhinjske nape jeste model BEKO CFB 6432XG, koji ima 3 nivoa snage, metalni filter za masnoću i LED osvjetljenje.

Zidne nape – dekorativne i kaminske

Za velike kuhinje i tamo gdje nema kuhinjskog ormara na kom se mogu ugraditi, pravi izbor sa funkcionalne i estetske tačke gledišta su kaminske nape. U pitanju su samostojeći modeli koji daju poseban pečat svakom kuhinjskom prostoru, pogotovo ako se opredijelite za neki od otmjenih i klasičnih modela poput kuhinjske nape Classico GORENJE WHC63CLB. U Top izbor prodavnici ovaj uređaj je dostupan u crnoj i bijeloj boji, idealno se uklapa u retro i modernim enterijerima – dimnjak i kućište su lakirani mat bojom. Što se tiče energetske klase, napa Gorenje ima B stepen efikasnosti protoka vazduha, E klasu filtriranja masnoće i A razred efikasnosti osvjetljenja.

Ostrvske nape

Ostrvske nape se montiraju na plafon. S obzirom da nemaju zid ili kuhinjske ormariće pored koji pomažu u izvlačenju isparenja, potrebno je da budu širi od površine za kuhanje. Idealne su za velike kuhinje u kojima kuhate s više članova porodice ili se okupljate s prijateljima.

Karakteristike koje treba razmotriti prilikom kupovine kuhinjske nape

Pošto se odlučite za izgled, način ugradnje i odvođenja koji kuhinjska napa treba da ima, možete se detaljnije posvetiti karakteristikama raznih aparata. Dimenzije, dodatne funkcije, nivo buke samo su neki od faktora koje treba razmotriti prilikom kupovine.

Dimenzije kuhinjske nape

Ako želite da ostvarite maksimalnu efikasnost i osigurate čist vazduh u kuhinji u svakom trenutku, važno je da izabrani model bude širok barem kao površina za kuhanje ispod (a u slučaju ostrvskih napa i širi). Prije kupovine premjerite širinu štednjaka ili ugradbene ploče za kuhanje i prema tome izaberite napu.

Standardne širine su 50, 60 i 90cm. Ipak, u zavisnosti od proizvođača, možete naići i na modele širine 49,6cm, 52 cm ili 56,8cm, na primjer. Što se dubine tiče, dostupne su nape i do 60cm dubine, kao i znatno “plići” modeli. Premda je širina aparata važnija s aspekta efikasnosti, ne treba zanemariti ni ovaj parametar – niko ne želi da udara glavom u kuhinjsku napu svaki put kada priprema obroke.

Imajte na umu i sljedeće: poželjno je da kuhinjsku napu postavite najmanje 70 cm od električnog štednjaka, odnosno 80 cm ako imate plinski ili kombinovani šporet.

Za sve koji kompletno opremaju kuhinju, od koristi mogu biti Top izbor savjeti za kupovinu štednjaka ili vodič za kupovinu ugradbene ploče.

Brzina protoka vazduha

Brzina protoka vazduha je važna, jer veći protok znači i bržu ventilaciju, a samim tim i kraće vrijeme do čistog vazduha u kuhinji. Možete birati između slabijih modela, kuhinjske nape koje mogu da prerade oko 150 kubnih metara vazduha za 60 minuta ili ako imate potrebe za jačim – da potražite napu koja apsorbuje 2.500 kubika vazduha na sat.

Za prosječno domaćinstvo i kuhinju solidan izbor može biti kuhinjska napa BOSCH DFT63AC50, koja ima protok vazduha 368m3/h. Sa tri nivoa podješavanja snage, LED osvjetljenjem i iNOX ukrasnom lajsnom ova teleskopska napa biće pravi ukras za svaku kuhinju.

Način upravljanja

Pored pomenutih, postoji još jedan kriterijum za izbor kuhinjske nape, a to je način upravljanja, odnosno rukovanja uređajem. Dostupni su modeli sa klizačem koji se nalazi na prednjoj ploči aparata, kao i modeli sa dugmadima. Za ljubitelje vrhunske i moderne tehnologije postoje i kuhinjske nape sa kontrolom na dodir, tj. sa senzorima, poput modela TESLA DD600SB. Ova zidna dekorativna napa ima usisnu snagu 500 m3/h i aluminijumske filtere koji se jednostavno održavaju redovnim pranjem u perlici za suđe.

Nivo buke

Čist vazduh u kuhinji je sjajan za cijelu porodicu, ali ne po cijenu nesnosne buke, zar ne? U prosjeku kuhinjske nape imaju nivo buke do 55 decibela. Međutim, ako želite tiši uređaj, potražite model koji proizvodi buku do 45dB.

Posebne funkcije

Inovativne tehnologije donose i neka vrhunska rješenja i pametne funkcije koje unapređuju proces kuhanja i podižu ga na viši nivo. Postoje kuhinjske nape sa tajmerom, funkcijama AdaptTech ili Refresh, koje u automatskom načinu rada uz pomoć posebnog senzora raspoznaju nivo nečistoće, vlage, dima i pare u vazduhu.

Prema tom stepenu uređaj prilagođava svoju brzinu rada ventilatora, čime se postiže optimalan rad i čist vazduh u kuhinji. Jedan od takvih aparata dolazi iz Gorenje proizvodnog programa – kuhinjska napa GORENJE BHP643ORAB. Ugradbeni model pored posebnih funkcija ima touch control, tj. upravljanje na dodir, kao i pojačani protok vazduha: 670 m3/h.

Popularni brendovi kuhinjskih napa i cijene

Top izbor asortiman obuhvata na desetine modela kuhinjskih napa renomiranih proizvođača kao što su Gorenje, Bosch, Beko i Tesla po najpovoljnijim cijenama. Pratite i stalne popuste na našoj stranici kuhinjske nape akcija i izaberite model koji se savršeno uklapa u dizajn vaše kuhinje, a u skladu je sa potrebama i budžetom vašeg domaćinstva.

Srećna kupovina!

Ostali tekstovi