Baza znanja

Vodič za kupovinu pegle

Datum: 08.07.2024.

Nema ništa ljepše od uredno posložene i ispeglane odjeće u garderoberu, zar ne? Svakodnevica je mnogo lakša uz kvalitetnu peglu koja čini svako peglanje i izlazak van jednostavnim. Rijetko ćete čuti da neko voli da pegla i da mu ovaj kućni posao pričinjava veliko zadovoljstvo. Ipak, peglanje ne mora biti stresno, dosadno ni dugo ako imate peglu koja odogovara vašim potrebama.

Možda imate veliku porodicu i peglate često? U tom slučaju parna stanica može biti rješenje za vaš dom. Pročitajte Top izbor vodič za kupovinu pegle i parne stanice i osigurajte najbolji aparat za svoje domaćinstvo.

Idealna pegla - kakav uređaj izabrati?

Na tržištu postoji mnogo modela pegli raznih proizvođača, sa brojnim funkcijama, pa može biti izazovno pronaći odgovarajući uređaj za dom. Ipak, ako govorimo o nekim opštim karakteristikama, pegla koju izaberete trebalo bi da bude u stanju da proizvodi korisnu količinu pare bez prskanja i kapanja vode, te da klizi bez napora preko odjeće. Takođe, važno je da postoji opcija regulacije temperature za peglanje različitih tkanina, kao i automatsko isključivanje.

Prema vrsti tehnologije koju koriste pegle se dijele na standardne, pegle na paru, te parne stanice i vertikalne pegle. Standardne pegle nazivaju se još i suve, jer ne sadrže rezervoar za vodu. Ako treba ispeglati jako izgužvanu odjeću, u ovom slučaju morate pokvasiti tkaninu prije peglanja.

S druge strane, pegle na paru pomažu da se i duboki nabori na tkanini lako isprave i pritom osvježavaju odjeću dodatno. Premda su skuplje od standardnih, ove pegle imaju pogodnu cijenu i daju odlične rezultate.

žena-pegla

Parna stanica obično ima keramičku grijaću ploču koja joj omogućuje da vrlo lako klizi preko tkanine što rezultira brzim peglanjem. Kako posjeduje sistem visokog pritiska bez problema otklanja nabore na svim vrstama tkanine. Nekada su ovi modeli bili inventar krojačkih radnji i ugostiteljskih objekata, a danas je zahvaljujući povoljnoj cijeni sve češće izbor i za porodične domove. Parni generator GORENJE SGH2400BB ima kapacitet rezervoara za vodu od 1,70l, te brojne korisne funkcije poput indikatora tvrdoće vode, preglednog LED displeja, intenzivnog ispuštanja pare. Ergonomski dizajn čini peglanje lakim pa čak i ugodnim kućnim zadatkom.

Posljednja riječ tehnologije u domenu peglanja su svakako vertikalne pegle, gdje vam čak i ne treba daska za peglanje. Uz pomoć ovakvih uređaja možete peglati već okačene zavjese ili u par trenutaka osvježiti odjeću nakon provoda u zadimljenoj prostoriji, na primjer.

Na šta da obratite pažnju kada kupujete peglu?

 

U zavisnosti od toga kakve su potrebe vaše porodice, možete birati između raznih modela pegli na tržištu. Kao posebno praktično i povoljno rješenje nameću se pegle na paru, pa predlažemo na koje karakteristike treba obratiti pažnju prilikom kupovine.

Para

Istražite da li model pegle koji vam se dopada nudi mogućnost kontrolisanja količine pare. Poprilično je zgodno ako možete da povećate ili smanjite nivo proizvodnje pare da biste uklonili nabore sa platna, a opet spriječite oštećenje osjetljivih tkanina. Primjera radi, parna pegla TEFAL FV170E0 ima izlaznu paru 20g/min, ali i opciju povećanja pare i do 80g/min. Uz ručne postavke podeavanja pare i temperature, sa funkcijom udara pare i raspršivačem peglanje postaje mnogo jednostavnije. Takođe, pegla posjeduje funkciju protiv kamenca i ECO funkciju.

Termostati

Potražite peglu koja ima pouzdanu i preciznu kontrolu nad temperaturom grejne ploče, tako da možete da se nosite sa širokim spektrom tkanina. Kontrole bi također trebale biti lako vidljive i prilagođene kako biste mogli peglati bez poteškoća. Parna pegla GORENJE SIH2200BBC posjeduje regulator temperature i analogni termometar. Sa kapacitetom rezervoara za vodu od 0,28l i 2,5m dugačkim priključnim kablom, ovaj model pruža mogućnost olakšanog peglanja svih vrsta tkanina. Priključna snaga uređaja je 2.200W, ali treba imati na umu da bez obzira na snagu pegle koju odaberete, svakako morate voditi računa da temperaturu peglanja prilagodite vrsti materijala od koje je odjeća napravljena.

pegla

Viši nivo regulacije temperature omogućuje vam da budete precizni prilikom peglanja. Nivoi temperature su često prikazani brojevima, stepenima ili oznakama na samoj tkanini (svila, pamuk itd.).

Težina i dizajn pegle

Laganu peglu je lakše pomjerati, ali je isto tako potrebno više pritisnuti prilikom upotrebe. S druge strane, težim modelima potreban je manji pritisak, vjerovatno brže ispravljaju nabore na tkanini, ali može biti teže njima upravljati.

Može se reći da je pegla oko 1.5 kg težine optimalan izbor. Ipak, ako imate puno odjeće za edovno peglanje, pametnije je odabrati lakšu epglu. Kada je u pitanju dizajn, većina proizođača pegli danas radi na inovacijama i kreira ergonomske modele za pojednostavljeno i prijatno peglanje.

Grejna ploča

Ploča za grijanje je ključna za efikasnost i pouzdanost prilikom peglanja. Pegla može imati ploču od nehrđajućeg čelika, keramičku ploču ili teflonsku grejnu ploču. Grijaća ploča od nehrđajućeg čelika odlična je za peglanje pamuka i svile. Također, poprilično je izdržljiva i lako pegla nabore. Međutim, u slučaju neodgovarajuće temperature mogu nastati nezgode te da se ploča zalijepi za odjeću.

Keramička ploča za grijanje je također pogodna za peglanje sintetičkih materijala, jer ne stvara statički elektricitet. Dok se ravnomjerno zagrijeva, lako klizi po tkanini i ne morate brinuti da će se zalijepiti za odjeću. Parna pegla GORENJE SIH1800TQC ima ovaj keramički sloj, koji kao dobar provodnik toplote omogućuje neometano i jednom riječju bolje iskustvo pri peglanju. Zanimljivo je da ovaj model nudi opcije peglanja sa i bez pare, a uz to ima sistem protiv kapanja i protiv nakupljanja vodenog kamenca.

Teflonska grejna ploča, kao i keramička, spriječava stvaranje statičkog elektriciteta. Izaberite ovaj model ako često peglate odjeću od sintetičkih materijala. Glavna mana pegli sa teflonskim slojem grijaće ploče jeste visoka osjetljivost na ogrebotine.

Specifične karakteristike

Jednom kada se odlučite za vrstu pegle i odaberete adekvatnu grijaću ploču, možete se osvrnuti na prateće karakteristike. Funkcija zaštite od kapanja je poželjna, jer sprječava kapanje vode i tako eventualne fleke na tkaninama, pogotovo kada se pegla na niskim temperaturama.

Kada je u pitanju rezervoar za vodu, dobro je da bude proziran, jer ovo olakšava uvid u nivo vode u vašoj parnoj pegli kada je punite, odnosno kada je nizak. Naravno, postoje modeli sa kontrolnom sijalicom za nizak nivo vode u rezervoaru, a dobar primjer je parna pegla GORENJE SIH2800TQC.

zeleno-bela-pegla

Funkcija samočišćenja je takođe jedna od karakteristika koje mogu olakšati svakodnevicu, jer omogućuje da podesite peglu tako da ukloni naslage kamenca. Time se sprječava začepljenje ventila za paru i otvora na grejnoj ploči. Kod pegli kao što je GORENJE SIH2200BBC dovoljno je samo ostaviti ureaj da se zagrije i pritisnuti dugme za "samočišćenje". Velika količina vode će biti puštena na vruću podlogu iz unutrašnjosti kako bi odstranila bilo kakav kamenac ili nečistoću iz vode. Ukoliko je potrebno, proceduru možete ponoviti za efikasnije rezultate.

Naročito praktični su modeli sa funkcijom automatskog isključivanja kao što je to slučaj sa parnom peglom GORENJE SIH2200TQC. Ako ovu peglu ostavite u horizontalnom položaju na površini ili ako padne na stranu, isključit če se automatski nakon 30 sekundi. Takođe, ako ostavite peglu uključenu u vertikalnom položaju, a na koristite je neko vrijeme nakon 8 minuta će se automatski isključiti. Kada pomjerite peglu, senzor će to detektovati i ponovo aktivirati uređaj.

Koja pegla je najbolja za vas?

Koji model pegle će biti najbolji izbor za vas zavisi od svih karakteristika, ali i od toga koliko često i kakvu odjeću peglate. Ako svake sedmice imate brdo pamučnih košulja za peglanje, možete sebi učiniti veliku uslugu odabirom pegle koja ispušta mnogo pare. Molekuli vode u pari podmazuju i rastežu vlakna tkanine i omogućavaju im da se lakše vrate na svoje mjesto, uklanjanjući nabore.

Pegle visokih performansi kao što je parni generator PHILIPS GC7920-20, može kontinuirano ispuštati oko 120 grama pare u minuti, koju obično možete nakratko povećati dodatno količinom pare i do 430 grama. Takođe, ima izlaznu snagu od 2400 vati, tako da ne morate čekati da se zagrije.

Zgodna (i povoljnija) alternativa mogu biti i pegle koje imaju istu snagu, a manje ispuštanje pare, kao što je parna pegla PHILIPS DST3030-70. U pitanju je model koji ima mlaz pare od 180 grama, odnosno 40 gr/min. kontinuirane pare. Još jedna od prednosti ove pegle jeste i funkcija vertikalnog mlaza pare koja omogućuje peglanje odjeće direktno na vežalici i uklanjanje nabora sa visećih tkanina, poput zavesa. Pegla se isključuje automatski nakon 8 minuta mirovanja, a ako se položi na grejnu ploču bez aktivnosti se isključuje nakon 30 sekundi. Tako je bezbednost zagarantovana.

Kada znate koje karakteristike posjeduju pegle i šta treba da tražite, mnogo je lakše napraviti Top izbor uređaja za svoj dom. Ne zaboravite da je pegla i jedan od najboljih mogućih aparata za poklon za useljenje ili neku drugu priliku. 

Pregledajte našu široku ponudu pegli i izaberite aparat koji ispunajva sva vaša očekivanja, i to po povoljnoj cijeni. Na raspolaganju su vam modeli brendova Tefal i Gorenje, koji su poznati po visokom standardu kvaliteta proizvodnje. Istražite cijelu ponudu, pronađite svoju peglu, a za dodatne popuste obavezno ispratite SUPER VIKEND stranicu sa redovnim akcijskim cijenama. 

Sretna kupovina!

Ostali tekstovi