Baza znanja

Veliko proljećno čišćenje - kućni aparati koji će pomoći da vaš dom zablista

Datum: 02.03.2023.

Proljećna sezona i lijepo vrijeme uvijek nas mame van, ali i pozivaju da uredimo svoje domove nakon duge zime. Konačno možemo uživati u suncu, potpuno provjetriti sve prostorije, lakše sušiti veš. Premda svaka domaćica ima svoju strategiju za veliko proljećno čišćenje, postoje neki trikovi i savjeti koji mogu unaprijediti cijeli proces i brže učiniti da kuća zablista.

U Top izbor vodiču za čišćenje stana pročitajte kako pomoću nekoliko praktičnih kućnih aparata jednostavnije možete obaviti svako generalno pospremanje doma.

Usisivači i paročistači za blistave podove i čiste tepihe

Nema boljeg načina da uredite stan od čišćenja podova i pranja tepiha. Nakon nekoliko dugih i hladnih mjeseci prava je stvar oribati tepihe i staze u domu i tako unijeti proljećnu svježinu. Ne morate nositi tepihe na dubinsko pranje ako imate usisivač velike snage ili koristite uređaj sa vodenom filtracijom poput modela GORENJE VCEB01GAWWF. Ovaj usisivač ima pritom izuzetno nisku potrošnju energije, a filtracija prašine je iznad 99,98% (voda u posudi uklanja sve nečistoće).

Za najviši stepen efikasnosti možete koristiti štapni usisivač DYSON V 15 Detect Absolute New, koji posjeduje petostepeni sistem filtracije i čak opciju mjerenja mikroskopski sitnih čestica prašine. Uređaj precizno detektuje nevidljivu prašinu, kontinuirano izračunava broj i veličinu usisanih čestica i ako je potrebno povećava usisnu snagu.

usisivač-crveni

Jedan od korisnih trikova je da 15 minuta prije usisavanja očetkate tepihe rastvorom vode i soda bikarbone. Moderni usisivači imaju specifične karakteristike koje mogu ubrzati proces čišćenja. Neki dolaze sa posudom, neki čiste parom, a većina ima odličnu filtraciju. Takođe, ako imate dobar paročistač, bez mnogo truda možete očistiti sve podove u kući. Parni čistač GORENJE SC1200W ima dvije mikrofiber krpe i rezervoar za vodu zapremine 350ml. Snagom pare efikasno uklanja prašinu, alergene i neprijatne mirise. Samo uz upotrebu vode dezinfikuje sve vrste tvrdih površina.

Većina modela usisivača koji su danas dostupni dolazi sa nekoliko korisnih nastavaka, tako da s lakoćom možete usisati i namještaj i sve one nepristupačne ćoškove u stanu.

Mašina za veš - saveznica u misiji do čistih zavjesa i rublja

Dok se pobrinete za podove i tepihe, možete uključiti veš mašinu da umjesto vas opere zavjese. Poskidajte zavjese sa prozora i osvježite ih koristeći delikatni program na mašini za pranje rublja. Uštedite vrijeme i novac tako što ćete uvijek pametno izabrati ciklus na uređaju. U slučaju da vaše zavjese i prekrivači sa kauča nisu mnogo zaprljani možete uključiti i neki super brzi program. Većina modela dolazi sa SuperQuick programom od 15 minuta do pola sata, kao što je to slučaj sa inverter BOSCH WGG244A0BY mašinom za pranje veša.

Naravno, u mašini možete oprati i podne krpare iz spavaće sobe (ako se to prema njihovoj deklaraciji preporučuje). Proljeće je idealno doba godine da izvučete iz garderobera odjeću na sunce. Dok se lagani mantili mogu samo izluftirati na žici, sigurno je da želite da osvježite u veš mašini majice, košuljice i svu laganu garderobu i pripremite se za novu sezonu.

Ukoliko posjedujete mašinu za sušenje veša, ovaj će proces nesumnjivo biti olakšan i ubrzan. Jedino što prestaje jeste da opranu i osušenu odjeću ispeglate i uredno složite u ormar. 

Proljećno čišćene ne može proći bez dubinskog pranja same veš mašine. Da bi efikasno prala (odnosno sušila) i sama mašina mora biti čista. Pobrinite se da bubanj ne ostane vlažan i da se u ladici za deterdžent ne zadržavaju ostaci praška za pranje. Najjednostavniji način da mašinu očistite jeste da je uključite bez punjenja, tj. da se obavi jedan "prazan" ciklus pranja bez odjeće. Za dodatni efekat stavite sodu bikarbonu i jabukovo sirće u ladicu umjesto deterdženta.

Pročitajte i:  Kako da održavate mašinu za pranje i sušenje veša i produžite njen vijek trajanja.

Osvježite posuđe i pripremite kuhinju za novu sezonu

Mnoge domaćice strepe od proljećne "generalke" upravo zbog obima posla u kuhinji i kupatilu. No uz vjernu asistenticu kao što je mašina za pranje sudova, nestaju svi razlozo za zabrinutost. Ako imate sudomašinu većeg kapaciteta kao što je samostojeća mašina za pranje suđa GORENJE GS62040W, od 13 kompleta, onda će vam biti lako da u dva ili tri ciklusa operete sve sudove iz kuhinjskih ormarića. Kako ovaj model ima A++ energetsku oznaku, potrošnja energije u normalnom programu se procjenjuje na 0,9 kW/h, a potronja vode oko 11l. Prema tome, ne morate brinuti o velikom računu za struju, a vaše posuđe će zablistati - spremno da ugostite prijatelje i uživate sa porodicom prilikom dugih proljećnih večeri.

Ovom prilikom očistite i frižider i zamrzivač koji su tokom čitave zime i praznika odlično služili za skladištenje hrane i raznih delikatesa. Ako vaši  rashladni uređaji nemaju NoFrost tehnologiju i opciju samootapanja biće neophodno da unaprijed isplanirate čišćenje - jer treba prije otapanja isprazniti aparate i osigurati da se hrana ne pokvari u međuvremenu. U tom slučaju pripremite obavezno krpe i peškire kako ne biste oštetili pod otopljenim ledom. Unutrašnjost zamrzivača i frižidera obrišite vlažnom krpom, a potom suvom. Detaljno operite fioke i police, pa ih tek onda vratite u rashladne aparate.

kuhinja-frižider

Tokom praznične sezone ste bez svake sumnje pripremali ukusna jela i razne poslastice za praznike. Dakle, vrijeme je da temeljno očistite šporet. Rerna će biti kao nova ako je oribate koristeći pastu od sode bikarbone i vode. Ako vaš šporet ima mogućnost automatskog čišćenja ili Aqua clean funkciju kao, primjera radi, električni šporet GORENJE GEC5A11SG, obavezno je iskoristite. Neki modeli poput BEKO FSS 67000 GW imaju SteamShine funkciju, tj. čišćenje parom. U svakom slučaju, proljećno čišćenje nije kompletno bez blistavog štednjaka u kuhinji.

Ne zaboravite na vazduh

Zamjena filtera na klima uređajima jedan je od najvažnijih i zanemarenih dijelova proljetnog čišćenja. Ovo je naročito važno ako se grijete uz pomoć inverter klima uređaja, jer pomaže da ostanete zdraviji tokom prelazne sezone i ulaska u proljeće.

Kanali klima uređaja gomilaju prašinu tokom zime, ali kada očistite ili zamijenite filtere uhvatiće neželjene čestice kako ne bi ušle u vaš prostor. To je jeftin način da osigurate da dišete čist, zdrav vazduh.

prečišćivač-vazduha

Briga o čistom vazduhu se ovdje ne završava. Provjerite obavezno i filtere prečišćivača vazduha. Kod inovativnih modela postoje indikatori koji će vas upozoriti kada treba zamijeniti filtere. Primejra radi, prečišćivač vazduha DYSON Pure Humidify + Cool AutoReact PH3A ima ugrađene podsjetnike koji vas pritom vode korak po korak kroz proces zamjene kombiniranog filtera. Dyson Air Multiplier tehnologija miješa i pokreće cirkulaciju pročišćenog i vlažnog vazduha kroz sobu, a zahvaljujući filteru HEPA H13 standarda ne morate brinuti o alergijama u bilo koje doba godine.

Sa prvim toplim danima i prestankom loženja obavezno posvjetite neko vrijeme detaljnom čišćenju kamina ili peći i tako završite sezonu grijanja.

Pročitajte i: Strategije koje poboljšavaju kvalitet vazduha u domu.

Na kraju, ne zaboravite da proljećno čišćenje završite jednom kvalitetnom kafom - bilo da je kuvate na šporetu ili u aparatu - zaslužili ste ovaj predah.

Ukoliko su kućni uređaji u vašem domaćinstvu zastarjeli ili želite da kupite nešto novo ovog proljeća, obavezno pogledajte i naše edovne akcije bijele tehnike na stranici Top akcija. Želimo vam sretnu kupovinu i sretno čišćenje doma!

Ostali tekstovi