Baza znanja

Kupovina štampača – koji je najbolji printer za tebe?

Datum: 24.10.2022.

Mjesečni izvještaji za posao, kuponi, razni vaučeri, pa čak i fotografije – šta god da Vam je potrebno za štampanje danas možete uraditi na kućnom štampaču. Ipak, sa mnogo mogućnosti na raspolaganju, izbor pravog printera ponekad može biti težak. Laser, inkjet ili multifunkcionalni štampači –koja je najbolja opcija?

Imajući sve ovo u vidu, pripremili smo Top izbor praktičan vodič za kupovinu štampača koji će Vam pomoći da brzo i lako izaberete najbolji printer za kućnu upotrebu ili za Vašu kancelariju.

 moderna radna soba sa stampacem i racunarom i gitarom

 

Štampač za kućnu upotrebu ili kancelariju?

Prilikom izbora štampača najprije je potrebno odgovoriti na pitanje: za šta ćete koristiti štampač? Da li Vam printer treba za kućnu upotrebu (ako radite od kuće ili za završavanje privatnih poslova kao što je štampanje recepata, na primjer) ili malu firmu? Primjera radi, studentima koji redovno štampaju eseje i seminarske radove od velike koristi će biti laserski štampač koji omogućava brzu i jeftinu štampu teksta.

Kućni inkjet štampači u boji su, sa druge strane, pametan izbor ako povremeno želite odštampati neku fotografiju ili tekst kod kuće. Za manje firme i rad u kancelariji idealno rješenje će biti multifunkcionalni štampači – pored štampanja, na njima možete skenirati, kopirati ili slati dokumente faksom.

Ono što često utiče na odluku o kupovini printera je, svakako, i cijena uređaja, ali i njegova ekonomičnost. Što se tiče dileme oko toga koja vrsta štampača je najekonomičnija, imajte na umu da vrste printera i njegove karakteristike određuju cijenu i isplativost. Međutim, činjenica je da su posljednjih godina štampači sve pristupačniji. Tako u širokom asortimanu Top izbor prodavnice možete pronaći inkjet i laserske printere po cijeni od 150 KM do 980 KM. Multifunkcionalni štampači su skuplji – njihova cijena kreće se od 300 KM do čak 5700 KM.

 

Koje vrste štampača postoje?

U zavisnosti od toga šta planirate najčešće i najviše štampati možete birati između inkjet i laserskog štampača. Obje varijante imaju svoje prednosti i mane.

Laser printeri

Laserski štampači se nameću kao logična odluka pri kupovini štampača za korisnike koji traže povoljno i brzo štampanje teksta. Njihova glavna karakteristika je upravo brzina ispisa, ali i to što garantuju male troškove po stranici.

Mono laser printeri (crno-bijeli) su najbolji aparati ako Vam treba štampa tekstova i jednostavnijih grafikona. Tako na primjer, Brother mono laserski štampač HL1112EYJ1 ima brzinu ispisa do 20 stranica u minuti i u samo 10 sekundi ispisuje prvu stranicu. S obzirom na visoku rezoluciju štampe laserskom tehnologijom dobija se sjajan kvalitet dokumenta. Ovaj model štampača ima još jednu bitnu karakteristiku – ekološki je efikasan u energetskom smislu, jer mu je uobičajena potrošnja električne energije 0,224 kWh/sedmično.

 

Inkjet štampači

Inkjet štampači su idealan izbor ako planirate da štampate tekstualne dokumente u kombinaciji sa grafikonima i fotografijama. Najveća prednost u odnosu na laserske printere je upravo u štampi fotografija. Inkjet štampači mogu Vam osigurati fotografije bogatih boja i dokumente sa jasnim tekstom.

Kvalitet štampe određuje program printera za miksovanje boje, ali i tehnika i dimenzije kapljica mastila koje inkjet štampač pušta sa jednog ili više ketridža na papir. U poređenju sa laserskim štampačima, inkjet su sporiji. Treba napomenuti da specijalni papiri i mastila mogu imati nešto višu cijenu. Zbog toga se obično preporučuju za manje kancelarije i firme, kao i za kućne korisnike, gdje nisu pretjerano velike potrebe za štampanjem fotografija i grafikona visokog kvaliteta.

 novi stampac printer

 

Multifunkcionalni printeri

Izuzetno praktično i ekonomski prihvatljivo rješenje za manje firme i kućne kancelarije jesu multifunkcionalni printeri. Ovi uređaji kombinuju štampač sa kopir-mašinom i skenerom, a neki modeli imaju i faks aparat.

Multifunkcionalni štampači se proizvode kao inkjet ili laser printeri, a pored inovativnih tehnologija štampanja mogu imati i neke dodatne karakteristike.

Modeli kao što je, recimo, Brother Multifunkcionalni Inkjet štampač DCPT310RE1, su potpuno prilagođeni potrebama korisnika. Ovaj višenamjenski uređaj u boji može poslužiti za ispis, skeniranje i kopiranje. Rezolucija ispisa je do 6.000 x 1.200 dpi, veličina kapljice 1.5 pikolitra, a preporučena mjesečna količina štampe 50 do 1.000 stranica. Kopiranje je moguće u boji i crno-bijelo.

Još jedan model koji se ističe u ovoj kategoriji jeste Toshiba štampač E-STUDIO 2329AM koji štampa laserskom tehnologijom 28 stranica u minuti, uz opcije bežičnog štampanja u rezoluciji 2,400 x 600 dpi i autodupleks za obostrano štampanje. Kada je riječ o skeniranju i kopiranju, rezolucija je manja (600 x 600 dpi), ali i dalje obezbjeđuje kvalitetan dokument.

 

Karakteristike štampača o kojima treba povesti računa

Glavne karakteristike printera na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine su rezolucija, brzina štampe i povezanost.

Može izgledati zbunjujuće susresti se sa terminima-skraćenicama kao što su dpi ili ppm u specifikacijama uređaja. Pokušaćemo da približimo ove podatke i pojednostavimo izbor.
 

Brzina štampanja

Brzina štampe procjenjuje se brojem stranica u minuti. Upravo to znači akronim PPM (eng. pages per minute). Iako zvuči kao nešto jednostavno, brzina štampanja tj. ppm može biti kompleksna. U zavisnosti od toga da li štampa crno bijelo ili u boji, isti printer može imati različitu brzinu. Ako tražite štampač za kućnu upotrebu ovo i ne mora biti presudan faktor u kupovini, osim ako trebate odštampati veliki broj dokumenata odjednom.

U prosjeku, crno bijeli štampači imaju ppm 15 do 20 stranica, a u boji oko 10 do 15 stranica u minuti.

Štampači koji koriste lasersku tehnologiju brži su od inkjet printera.
 

Rezolucija štampe

Rezolucija štampe mjeri se u dpi (prema engleskom dots per inch), što označava tačke po inču. To zapravo pokazuje koliko tačaka mastila štampač može da nanese na kvadratni inč papira. Ova karakteristika je posebno važna i korisna tamo gdje će se printer upotrebljavati za štampanje slika visoke rezolucije i sa puno detalja.

Međutim, treba napomenuti da napredni printeri imaju ugrađene softvere koji mogu poboljšati rezoluciju fotografije bez obzira na to koliko iznosi dpi. Stoga ovu specifikaciju ne treba uzimati kao presudan faktor u izboru printera.
 

Povezanost

Što se tiče povezanosti, noviji modeli printera uglavnom imaju USB ulaz (USB 2.0 port). Inovativni modeli posljednje generacije podržavaju i wireless štampu – oni koriste Wi-Fi mrežu što omogućava štampanje teksta i slika sa laptopa ili telefona, bez korišćenja kablova.

Takođe, postoje printeri sa funkcijom PictBridge, koji mogu da štampaju i preuzimaju fotografije direktno sa memorijske kartice kompatibilnog fotoaparata. Dokaz da se tehnologija razvija velikom brzinom i da su njene granice nesagledive su štampači sa Google Cloud Print uslugom. Ove printere možete povezati direktno na Internet i kontrolisati ih uz pomoć telefona, laptopa, tableta ili bilo kog drugog uređaja povezanog na web.

 

bijeli radni sto sa stampacem i racunarom


 


 

Kako izabrati najbolji printer?

Izbor printera na kraju ne bi trebalo da bude previše zahtjevan posao ukoliko znate šta planirate štampati, koji kvalitet, rezolucija i brzina štampe su Vam potrebni. Uz veliki izbor štampača u Top izbor prodavnici sigurni smo da ćete pronaći uređaj koji odgovara Vašim očekivanjima i budžetu.

Ne zaboravite pogledati i širok asortiman potrošnog materijala za printere.

 

Srećna kupovina!

Ostali tekstovi