Baza znanja

Savjeti za kupovinu desktop računara – kako odabrati konfiguraciju?

Datum: 17.11.2022.

Malo po malo, računari su ušli u naše svakodnevne živote. Danas gotovo da nema domaćinstva koje ne posjeduje bar jedan kompjuter, a ove korisne mašine predstavljaju i obaveznu opremu u svakoj savremenoj kancelariji. Ljudi ih koriste zabave radi, ali i kao važan poslovni alat. 

Međutim, odabir odgovarajuće konfiguracije, koja bi zadovoljila sve Vaše kriterijume i potrebe za korišćenjem kompjutera, može biti prilično komplikovan, s obzirom da je tržište preplavljeno modelima različitih proizvođača i različitih karakteristika. 

Osim što razmišljate o budžetu koji treba izdvojiti za kupovinu novog kompjutera, takođe morate razmotriti i sve performanse kao što su operativni sistem, memorija, prostor za skladištenje datoteka i fajlova i mnogi drugi segmenti koji jedan kompjuter čine funkcionalnim i prilagođenim konkretnim potrebama korisnika. 

Dakle, ako kupujete desktop računar morate uzeti u obzir veliki broj faktora. Napravite li grešku u izboru, moglo bi se dogoditi da Vaš PC bude potpuno nefunkcionalan, sa karakteristikama koje Vam nisu toliko važne te na kraju ipak nećete biti zadovoljni.

Da ne biste pogriješili u izboru, ovaj vodič za kupovinu desktop računara može Vam biti od pomoći. U Top izbor online prodavnici nudimo Vam širok asortiman desktop računara svjetski poznatih kompjuterskih kompanija kao što su HP, FUJITSU, ili pak one regionalno poznate, kao što je COMTRADE. Proći ćemo kroz specifikacije na koje treba da obratite pažnju pri kupovini PC računara, u skladu sa različitim namjenama, i ukazati Vam na prednosti i mane različitih konfiguracija. Pročitajte! 
 

Računarske komponente

Prije nego što se osvrnete na sve Vaše potrebe, trebalo bi da razumijete pojmove koji se koriste za opisivanje različitih komponenti odnosno dijelova kompjutera. To je jedan od prvih koraka ka dobrom izboru.

Procesor – mozak računara

Procesor ili CPU (Central Processing Unit) je računarska jedinica odnosno dio računara koji procesuira i obrađuje podatke. Korisnici ga često nazivaju “mozgom” svakog kompjutera, jer je odgovoran za obradu svih informacija i zahtjeva koje šaljemo računaru. Što se tiče proizvođača procesora, na tržištu su dominantni Intel i AMD. Oba ova brenda nude korisnicima čitave serije procesora različitih karakteristika. 

Osim brzine procesora čija se veličina izražava u MIPS (Milion Instruction Per Second), njegova bitna karakteristika je i tzv. dužina procesorske riječi pa se danas najčešće koriste 64-bitni procesori, dok su se ranije koristili 32-bitni, 16-bitni pa i 8-bitni. Ako se pitate šta je to dužina procesorske riječi, objasnićemo Vam - to je broj bitova koji se istovremeno prenose i obrađuju u procesoru. 

Još jedna jako bitna karakteristika svakog procesora jeste i radni takt koji se mjeri u GHz. Tako na primjer, desktop računar COMTRADE Ryzen 3200G 256GB posjeduje AMD-ov procesor, model Ryzen 3 3200G, koji ima radni takt od 3,6GHz, pa sa RAM memorijom od 8GB i SSD-om kapaciteta 256Gb predstavlja odlično rješenje za one koji često surfuju na internetu, koriste Microsoft Office alate, ali i za neke znatno složenije radnje.

Hard disk – Prostor za skladištenje podataka 

HDD (Hard Disc Drive) ili SSD (Solid State Drive) - korisnici stalno polemišu koja je bolja opcija. Oba tipa diskova služe za skladištenje i čuvanje Vaših podataka. Oni čuvaju Vaše datoteke, muziku, filmove, fotografije, važne poslovne dokumente i sve druge vrste fajlova.

Jedan prosječan korisnik obično pomisli “više je bolje” i što je veći prostor za skladištenje podataka to je računar bolji. U suštini, to jeste tako, bar kvantitativno. Međutim, treba imati na umu činjenicu da je veći hard disk i skuplji. Veličine skladišnog prostora mjere se GB (gigabajtima) i obično se kreću od 250GB pa sve do 1000GB (1TB) ili više.

HDD diskovi su jeftiniji od SSD-a, u smislu da za manje novca možete dobiti jednak prostor za skladištenje. Međutim, kada je u pitanju brzina, tu su SSD diskovi daleko ispred HDD. Računari opremljeni SSD-om će daleko brže pokrenuti sistem, određene igrice i druge zahtjevnije aplikacije. Takođe, oni su daleko tiši u radu i neće praviti buku kao što je to slučaj sa računarima koji posjeduju HDD. U posljednje vrijeme sve je više modela koji izlaze na tržište sa SSD tipom diska, pogotovo kada su u pitanju laptop računari.

Dakle, ako želite da Vam računar bude brži, odlučite se za SSD disk, ali ako Vam je potreban veliki prostor za skladištenje, onda je HDD možda ipak bolja opcija. Ono što predstavlja veliku pogodnost kod savremenih konfiguracija i, zapravo, najbolje rješenje - jeste mogućnost kombinovanja ove dvije vrste diskova, pa u jednom uređaju možete imati i HDD i SSD, čime ćete istovremeno dobiti i brzinu i dovoljno prostora za čuvanje datoteka i fajlova.

Posjetite našu online prodavnicu i pogledajte bogat asortiman internih i eksternih hard diskova u HDD ili SSD varijanti. SIgurni smo da ćete lako pronaći hard disk koji će najbolje podmiriti Vaše potrebe.

Radna memorija ili RAM (Random Access Memory)

Oni koji su manje upućeni u računare često miješaju RAM sa prostorom za skladištenje podataka. Kada su računari u pitanju, RAM je najlakše opisati kao kratkoročnu ili privremenu memoriju. Jednostavno rečeno, što više RAM-a Vaš računar ima - to će brže raditi. RAM memorija se takođe mjeri u GB i kreće se najčešće u rasponu od 2GB do 16GB.

Danas se najčešće koristi DDR4 tip RAM-a. Primjera radi, računar HP ProDesk 400G7 MT i7 -1070 16 dolazi sa RAM memorijom od čak 16GB, posljednje generacije DDR4 sa radnim taktom od 2933MHz, koja ukombinovana sa Intelovim procesorom Core i7 radnog takta od 2.9 GHz čini mašinu koja može odgovoriti gotovo svim zahtjevima korisnika.

Sve kompjuterske komponente, pa tako i radnu memoriju, možete kupiti kao posebne dijelove. U našem web shopu ćete naići na veliki izbor računarskih komponenti, ako želite zamijeniti stare dijelove ili nadograditi postojeću konfiguraciju Vašeg računara. Što se RAM-a tiče, cjelokupnu ponudu možete pogledati ovdje

Grafička kartica

Nvidia i AMD su dva najzastupljenija proizvođača grafičkih kartica i većina kompjutera iz našeg asortimana dolazi sa ovim grafikama. Međutim, postoji jedna važnija činjenica u vezi sa grafikom nego što je sam naziv brenda: grafičke kartice mogu biti integrisane ili zasebne (namjenske).

Potrebe korisnika kojima računar služi za surfovanje, rad u manje zahtjevnim programima poput Microsoft Office paketa i za slične jednostavnije radnje, podmiriće i kompjuter sa integrisanom grafikom. Neki računari iz naše ponude dolaze sa konfiguracijom koja podrazumijeva integrisanu grafičku karticu, poput modela HP ProDesk 400G7 MT i7-10700.

Međutim, za korisnike koji se bave gejmingom, grafičkim dizajnom, radom u nekim grafički zahtjevnim softverima, bolje je da odaberu računar sa zasebnom (namjenskom) grafičkom karticom. Top izbor ponuda obuhvata i desktop računare koji u svojoj konfiguraciji imaju AMD-ovu NVD GT 710 grafiku sa GDDR5 memorijom od 1GB, a mi Vam preporučujemo da pogledate računar COMTRADE Core i3 9100F 8GB.

Operativni sistem – Windows, Mac OS X ili Free DOS

Jedan od elemenata koji nije hardverskog tipa, ali može biti veoma važan, prije svega, zbog Vašeg komfora i korisničkog iskustva tokom rada. Bez operativnog sistema ne biste mogli uraditi ništa. To je softver koji, kao što mu i sam naziv kaže, upravlja računarom.

Trenutno postoje dva vodeća operativna sistema i to Windows i Mac OS X. Zapravo, nema prevelike razlike između ova dva operativna sistema, barem što se funkcionalnosti tiče, i sve je stvar ličnih preferencija. Napomena: Ako posjedujete i koristite Andriod uređaje, vjerovatno biste se lakše snašli sa Windows operativnim sistemom, a ukoliko pak imate Apple ili iOS aparate onda bi Vam možda više odgovarao računar sa MacOS X operativnim sistemom. Postoji i Free DOS operativni sistem koji se može besplatno instalirati na računar koji kupite ili je već instaliran.

Treba još dodati da se desktop računari obično kupuju bez operativnog sistema, ali u našoj prodavnici ima i onih sa instaliranim operativnim sistemom koji je uračunat u cijenu kompjutera koji kupujete. Jedan od takvih je desktop računar HP290 G4 MT i3-10100 8GB/256 sa instaliranom Pro verzijom Windows-a Win 10 Pro. Naravno, operativni sistem možete promijeniti i instalirati na Vašem računaru i nakon što ga kupite.

Sve ove komponente koje smo pomenuli u prethodnom tekstu u većini slučajeva važe i kada su u pitanju prenosivi odnosno laptop računari. Detaljnije o laptopima smo pisali u ovom tekstu.
 

Koji desktop računar kupiti?

Dok gledate različite specifikacije i konfiguracije lako ćete se zaglaviti u brojkama. Ipak, ako jasno definišete u koje sve svrhe će služiti kompjuter i prema tome birate komponente i karakteristike, onda ste na putu da napravite dobar izbor. 

Vjerovatno se sada pitate - kako napraviti najbolju podjelu i prema tome odabrati računar po mjeri? Jednostavnije je nego što možda mislite.

Računari za pregledanje elektronske pošte i surfovanje na internetu

Ako ćete Vaš kompjuter većinom koristiti za neke osnovne radnje, poput slanja i primanja mejlova, surfovanja na mreži ili rad u word dokumentima i excel tabelama, onda se možete zadovoljiti i računarom koji ima procesor Core i3, AMD A8, A10 ili Ryzen 3. Što se skladištenja tiče, vjerovatno će Vam biti dovoljno 512GB memorije za čuvanje podataka. 

Izbjegavajte konfiguracije sa manje od 4GB RAM radne memorije, a ukoliko možete da izdvojite dodatnog novca, ne bi bilo loše da to bude 8GB. Ovo će pomoći da Vaš operativni sistem, u najvećem broju slučajeva to je Windows 10, radi lakše i brže. 

Ukoliko pripadate ovoj grupi korisnika, jedna od povoljnijih ponuda iz našeg asortimana je računar HP 290 4G MT i3-10100, sa Core i3 procesorom, RAM memorijom od 8GB i integrisanom Intel grafikom. 

Računari za obradu većeg broja podataka ili uređivanje fotografija

Ukoliko želite da Vaš računar u isto vrijeme obavlja više radnji, odnosno obrađuje više podataka i radi brzo, bilo bi dobro da imate procesor tipa Intel Core i5 ili AMD Ryzen 5. Takođe će Vam biti potrebno najmanje 8GB RAM memorije i SSD tip hard diska kako biste radili bez zastoja. Računar HP ProDesk 400G7 MT i5-10500 sa procesorom Core i5, RAM memorijom DDR4 od 8GB sa taktom od 2666 MHz i SSD diskom od 256GB, je dobar primjer konfiguracije za ove potrebe.

Računari za uređivanje video zapisa, modeliranje i gejming

Ako ćete računar korisiti za neku od ovih namjena, moraćete kupiti model sa karakteristikama koje su navedene u prethodnom podnaslovu (procesor Core i5, 8GB RAM-a, SSD disk) ili jači - plus grafičku karticu koja će moći da odgovori zahtjevima softvera odnosno igara.

Ako želite da uređujete 4K video sadržaj, modelirate u zahtjevnim softverima ili igrate najnovije zahtjevnije video igre, a da pri radu računar „ne koči“, razmislite o procesorima Intel Core i7, AMD Ryzen 7 ili čak Intel Core i9 i najmanje 16GB, ako ne i 32 GB RAM memorije.
 Izbor pravog desktop kompjutera je glavni korak ka Vašem ulasku u digitalni svijet. Naravno, da biste još više olakšali posao i povećali zadovoljstvo tokom rada na računaru, biće Vam potrebno da nabavite i kvalitetne periferne dijelove - od dobrog monitora, preko odgovarajućeg miša, tastature, slušalica, zvučnika pa do web kamere i kvalitetnog štampača. O izboru dodatne opreme i periferijama za računare više informacija možete naći na ovoj stranici.

Nadamo se da smo Vam ovim savjetima olakšali izbor. Preostaje nam još samo da Vam poželimo sretnu kupovinu!

Ostali tekstovi