Baza znanja

Dodatna oprema i periferije za računare: Šta Vam je sve potrebno?

Datum: 17.11.2022.

Nedavno ste kupili desktop računar ili laptop i razmišljate o kupovini dodatne opreme kako biste kompletirali svoju kućnu kancelariju ili unaprijedili gejmersku tehniku. Periferije za računare su pomoćni spoljni uređaji koji poboljšavaju funkcionalnost Vašeg kompjutera boljim performansama, dizajnom te kvalitetom zvuka. 

Svakom računaru su potrebni dodaci, počev od osnovnih uređaja za unos, kao što su tastature i miševi, do moderno dizajniranih zvučnika i štampača. Bilo da koristite kompjuter za posao, učenje, igru ili zabavu, periferne jedinice mogu značajno unaprijediti Vaš sistem.

U ovom Top izbor vodiču pročitajte kako da odaberete dodatnu opremu i od dobrog računara sa osnovnim postavkama napravite kompjuter nevjerovatnih performansi sa savršenim podešavanjima.
 

 

Monitori za vrhunsko korisničko iskustvo

Bilo da koristite računar za posao, za pregledanje elektronske pošte i surfovanje internetom ili pak za duge sate igranja omiljenih igara - poželjećete da dobijete vrhunski kvalitet slike monitora. Odabir monitora je podjednako važan kao izbor procesora ili grafičke kartice, naročito ako ste gejmer, fotograf, grafički dizajner ili profesionalac iz oblasti kreiranja multimedijalnog sadržaja.

Investiranjem u kvalitetan monitor se, zapravo, formatira dobra kompjuterska konfiguracija – potreban Vam je ekran sa visokom rezolucijom koji može ispratiti snagu i brzinu hardvera. Vodeći proizvođači računarske opreme kao što su Asus, LG, Tesla, Samsung, Aser, HP i mnogi drugi, neprestano razvijaju inovativne tehologije i i često iznenađuju kupce sjajnim modelima kompjuterskih monitora.

U skladu sa tim je i velika ponuda monitora odličnih karakteristika. Da biste izabrali pravi model za sebe, važno je da znate njegovu namjenu, odnosno za šta ćete najviše koristiti računar i monitor – igrice, programiranje, rad sa office alatima, pisanje članaka ili knjige, itd.

Za obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što je dijeljenje fotografija, videa, prikazivanje filmova, kreiranje tabela, plaćanje računa ili jednostavno surfovanje društvenim mrežama najbolje je izabrati monitor za višenamjensku upotrebu sa jednostavnijim karakteristikama.

Primjera radi, potrebe prosječnog korisnika računara zadovoljiće Monitor ASUS Asus MON VS197DE, model sa dijagonalom od 18,5", rezolucijom 1366 x 768 piksela i odnosom strana 16:9. Ovaj Asus-ov monitor nema touchscreen, zvučnike, USB ulaz, kao ni mogućnost povezivanja na Wi-Fi, tako da je pogodan za kućne uslove i osnovne, nezahtjevne radnje na računaru.

Za poslovne ljude koji žele da poboljšaju radno okruženje i svoju produktivnost te ostvare maksimalne rezultate, kvalitetna računarska oprema je od ključnog značaja. Odabir monitora sa Full HD rezolucijom (ili jačom), različitim modovima slike, opcijom podešavanja svjetline, kontrasta boja i prilagođavanja zaslona može poboljšati Vašu efikasnost u radu.

LG monitori sa ergonomskim postoljem koje može da se postavi na odgovarajućoj razdaljini, visini i pod adekvatnim uglom, garancija su komfora i vrhunskog korisničkog iskustva. Sa dijagonalom od 31.5", IPS panelom kojeg karakterišu široki uglovi gledanja, precizne boje i jasan displej, zvučnicima i USB ulazima, sjajni modeli monitora LG tehnologije su nepogrešiv izbor.

 


 

Tastatura i miš – oprema bez koje ne možete raditi na računaru

Ako koristite laptop kao glavni računar kod kuće, onda su Vam potpuno jasne sve prednosti koje ovi prenosni uređaji nude savremenom korisniku. Prenosan i lagan, niskoprofilnog dizajna, laptop može od svakog mjesta sa Wi-Fi vezom napraviti produktivno radno okruženje ili prijatan kutak za zabavu.

Međutim, veliki nedostatak laptop računara jeste to što ste ograničeni na touchpad za navigaciju i što im često nedostaje tastatura u punoj veličini. Odlično ulaganje za unapređenje kućne kancelarije u ovom slučaju bi bila kupovina tastature i miša.

Postoje brojni modeli ovih perifernih uređaja – bežični miš i tastatura, žične varijante sa modernim osvjetljenjem, mehaničke tastature i gejmerski miševi.

Za kućnu kancelariju i svakodnevnu upotrebu odgovarajuća bi bila, primjera radi, tastatura GENIUS Smart Keyboard KB-100. U pitanju je žični model koji dolazi sa kablom dužine 1,5 m i sa 12 programabilnih F tastera, u dimenzijama 440,51mm x 139,67mm x 20,07mm. S obzirom na to da teži svega 450 gr, ovu tastaturu možete lako spakovati u torbu za laptop i ponijeti sa sobom gdje god želite.

Kompletirajte svoj poslovni prostor kupovinom kompjuterskog miša sa optičkim ili PixArt senzorom. Praktičan izbor su bežični miševi, kao što je model HP Z3700 Blue Wireless, koji ima alkalnu bateriju, optički senzor i frekvetni opseg 2,4 GHz.

Gaming tastature i miševi

Iza svakog dobrog gejmera krije se njegova vještina, ali i kvalitetna oprema za gejming. Ako želite da unaprijedite svoju preciznost u igri, onda vrijedi da se oslonite na neke korisne periferne uređaje kao što su gejmerske tastature i miševi.

Tastature za igre su bitne za Vaš uspjeh, a savršen dodatak za svakog ozbiljnog igrača je tastatura TRUST GXT 853 Esca Metal Rainbow. Sa podesivim RGB LED osvjetljenjem, integrisanim držačem telefona i 12 multifunkcionalnih tastera, ova gejmerska tastatura Vam može pomoći u borbi protiv svakog neprijatelja u virtualnom svijetu. Gornji dio tastature sačinjen je od metala, a vjerovatno njena najznačajnija karakteristika je gejming mod u kome se Windows taster zaključa – ukoliko slučajno pritisnete dugme, izbjeći ćete frustrirajući izlazak iz igrice.

Iz TRUST proizvodnog programa izdvojićemo još jedan vrhunski model gejmerske mehaničke tastature –  TRUST GXT 865 Asta GAMING Mechanical. Glavna odlika ove tastature su linearni mehanički prekidači sa brzim odzivom i vijek trajanja od čak pedeset miliona klikova.

Uz tastaturu nabavite i bežični gejmerski miš premium kvaliteta, kao što je ASUS ROG Pugio II GAM Mouse. Ovaj model posjeduje izuzetan optički senzor podesive rezolucije (i do 16.000 DPi), lagan je i simetričan, tako da je pogodan i za ljevoruke gejmere. Odlikuje se i dugotrajnošću baterije koja garantuje rad i do 100 sati u kontinuitetu. Može se povezati pomoću Wi-Fi, Bluetooth-a ili žično putem USB kabla.

Za korisničko iskustvo višeg stepena opredijelite se za model miša koji je ergonomski dizajniran. Miš KINGSTON HyperX Pulsefire FPS Pro je programabilni ultralaki miš sa 6 tastera, ima pozadinsko RGB osvjetljenje koje se može podešavati preko HyperX NGENUITY softvera i premium Pixart 3389 senzor sa podesivom rezolucijom do čak 16.000 DPi. Dugovječnost miša i do 50 miliona klikova garantuju OMRON svičevi.
 

 

Slušalice, zvučnici i web kamere – za sjajan doživljaj

Ako se redovno bavite gejmingom, znate da je udobnost prilikom dugog igranja veliki prioritet. Prođite kroz igricu bez ometanja i stalnog prilagođavanja uz pametan odabir slušalica. Potražite modele modernog dizajna sa dobrom izolacijom, sa i bez mikrofona i osigurajte vrhunski osjećaj.

Slušalice nisu samo dio opreme za gejming, već i praktičan dodatak u poslovnom svijetu. Stalno komunicirate sa kolegama online, radite od kuće ili pratite video konferencije i učestvujete u nekom važnom webinaru? Uz kvalitetan par slušalica sa mikrofonom možete povećati stepen svoje profesionalnosti i produktivnosti na poslu.

Ako Vaš laptop dolazi sa ugrađenim zvučnicima koji ne zadovoljavaju u potpunosti Vaše potrebe, razmislite o kupovini zvučnika. Spoljni zvučnici daju jasan i čist zvuk i pojačavaju korisnički doživljaj.

Na popis vrijednih i praktičnih perifernih uređaja sasvim izvjesno treba dodati i vrhunske web kamere. Postarajte se da pronađete model koji je kompatibilan sa Vašim računarom i posjeduje korisne funkcije kao što su autofokus ili dobra video rezolucija od 1920 x 1080 piksela ili više.
 

Štampači – bitan detalj u svakoj kancelariji

Bez obzira na to da li radite u maloj firmi koju vodite od kuće ili svakodnevno kreirate bezbroj izvještaja i važnih dokumenata, kvalitetan kompjuterski štampač mora biti sastavni dio Vaše kancelarije.

Printeri dolaze sa raznim karakteristikama i mogu biti laserski štampači u boji, inkjet ili multufunkcionalni štampači. U zavisnosti od namjene i frekventnosti korištenja treba izabrati tip i model štampača koji će najviše odgovarati Vašim potrebama. Primjera radi, laser printeri imaju veliku brzinu ispisa, što ih čini pogodnim i ekonomičnim za upotrebu i štampanje teksta. 

Za kvalitetnu štampu fotografija i grafikona radije se opredijelite za neki model inkjet printera. U velikim firmama, gdje se dokumenti svakodnevno štampaju, skeniraju i kopiraju, najbolje će poslužiti multifunkcionalni Inkjet štampač, kao što je model BROTHER MFCJ3930DWYJ1 koji nudi opciju dvostrane štampe u boji, kompatibilnost sa mobilnim uređajima i ima kapacitet tonera do 550 strana.

Ukoliko razmišljate o kupovini printera, možete pogledati detaljan vodič na sljedećem linku.

Odabir i kupovina kvalitetne dodatne opreme i periferije za računare je ključna ako želite da opremite kancelarijski prostor po mjeri profesionalca ili ostvarite sjajne rezultate u omiljenoj igri. Pregledajte kompletan Top izbor asortiman računara i opreme i izaberite najbolje uređaje po povoljnim cijenama. 
 

Ostali tekstovi