Baza znanja

Vodič za kupovinu klima uređaja

Datum: 06.06.2022.

Početak ljeta uvijek nas podstakne da pronađemo način da osvježimo dom. Od svih metoda i korisnih taktika, klimatizacija životnog prostora je sasvim izvjesno najefikasnija. Klima uređaj postao je neophodan aparat u savremenom domaćinstvu bez kog je nezamislivo preživjeti vrele ljetne dane i visoke temperature.

Ako još u svom stanu ili kući nemate kvalitetan klima uređaj ili se oslanjate na neekonomične i ne tako praktične varijante hlađenja poput ventilatora, vrijeme je da razmislite o kupovini klime.

S obzirom na veliki izbor klima uređaja na domaćem tržištu, kao i sve faktore koje treba razmotriti prilikom odabira aparata, ponekad kupovina može biti komplikovana. Koju vrstu klima uređaja izabrati, da li su važni energetska efikasnost, snaga, nivo buke? O svim ovim parametrima pročitajte u Top izbor vodiču za kupovinu klima uređaja.

Koje vrste klima uređaja postoje?

Na domaćem tržištu bijele tehnike i kućnih aparata, najveći izbor klima uređaja podrazumijeva tzv. statičke split sisteme koji imaju odvojene unutrašnje i spoljne jedinice. Unutrašnja jedinica se montira u prostoriji u kojoj se najviše boravi, dok se spoljna postavlja na spoljni zid kuće, tj. zgrade.

Razlikujemo mono split sisteme i multi split sisteme (jedna spoljna + dvije ili više unutrašnjih jedinica). Kako potrebe prosječnog domaćinstva uglavnom zadovoljavaju mono split sistemi (jedna spoljna + jedna unutrašnja jedinica), u ovom vodiču osvrnut ćemo se na njihove glavne karakteristike.

Kada je riječ o vrstama klima uređaja, osnovna podjela odnosi se na tehnologiju hlađenja, tj. grijanja pa tako govorimo o standardnim (on/off) i inverter klimama. Klasične on/off klime rade punom snagom i njihov motor može biti kao što im naziv kaže ili uključen ili isključen. Primjera radi, klima uređaj VOX VSA2-12 BE je standardni model klime, sa opcijama automatskog čišćenja, jonizatorom, tajmerom, noćnim režimom rada i kapacitetom hlađenja od 12000 BTU.

Klima uređaji sa inverterskom tehnologijom

Većina modernih modela klima uređaja ima invertersku tehnologiju, zahvaljujući kojoj je energetski efikasnija. Naime, inverter klime rade na principu regulacije temperature i mnogo brže mogu postići optimalnu temperaturu u prostoriji. Ovo je naročito važno s aspekta potrošnje struje, jer kad se prostorija rashladi i dostigne željena temperatura uređaj ima elektronsku kontrolu napajanja i troši minimalnu količinu električne energije.

Pritom, sa podešenom snagom motor neprestano radi održavajući konstantno prostoriju rashlađenom. Jedan od inverter modela u Top izbor prodavnici je HISENSE 12K-CF35YR1FG/FW, energetske klase A+, sa rashladnom snagom 3.400 W, automatskim i turbo radom, kao i opcijama zaštite od hladnog vazduha, LED displejom i tajmerom.

Koliki prostor planirate da hladite?

Pošto se opredijelite za vrstu klima uređaja i tehnologiju hlađenja/grijanja koju koristi, potrebno je da razmislite o nekoliko važnih kriterijuma prilikom kupovine. Najprije, procijenite koliki je prostor koji želite da rashladite tokom ljeta, odnosno ugrijete tokom zimskih mjeseci.

Primjera radi, ako želite da rashladite dnevni boravak i kuhinju izračunajte ukupnu površinu obe prostorije. Potom krenite sa istraživanjem karakteristika klima uređaja i razmatranjem njihovog kapaciteta.

Kapacitet klima uređaja mjeri se u BTU jedinicama. Jedan BTU (British Thermal Unit) iznosi 1.055 džula – onoliko energije koliko je potrebno da se rashladi 0.45 litara vode za jedan stepen Farenhajta. Na primjer, da biste rashladili prostoriju od 20 do 35 m2 potreban je klima uređaj slabijeg kapaciteta – 9.000 BTU. Za nešto veće sobe, do 60 m2 idealna je klima koja ima 12.000 BTU, poput modela VOX IVA1-12IR - posjeduje inverterski kompresor, ugrađen jonizator, tajmer i pripada A++ energetskoj klasi.

Ako imate namjeru da hladite prostor velike kvadrature, između 80 m2 i 100m2, onda morate izabrati model sa kapacitetom od 24.000 BTU kao što je LG S24EQ. U pitanju je DUAL inverter sistem klimatizacije, energetskog razreda A++, koji je odlično rješenje i za zimske mjesece, jer ima isti kapacitet grijanja.

Naravno, na efikasnost klima uređaja utiču i drugi faktori pored veličine prostora, kao što su izolacija, veličina prozora, izloženost suncu itd.

Da li je važna snaga klima uređaja?

Uz kapacitet potrebno je da razmotrite kolika snaga klima uređaja vam je potrebna s obzirom na veličinu prostorije i broj električnih aparata koji u njoj emituju toplotu. Uglavnom se za manje prostorije do 30 m2 preporučuje klima uređaj snage 2.5 kW, dok se za nešto veće sobe do 50 m2 savjetuje kupovina klime koja ima snagu 3.5-4.5 kW. Klima uređaji veće snage od 5kW do 7kW biće potrebni za efikasno i ekonomično hlađenje stambenog iili poslovnog prostora kvadrature pre 80 m2.

Energetska efikasnost kao bitan kriterijum

U većini domaćinstava koja nemaju ugrađen klima uređaj glavni razlog za to je bojazan od visokog računa za struju. Međutim, zahvaljujući inovativnoj tehnologiji danas je i te kako moguće pronaći odgovarajući klima uređaj koji ne troši previše električne energije, a samim tim ni vaš novac.

Da biste osigurali kupovinu energetski efikasnog uređaja dovoljno je da procijenite najprije sve gore navedeno – koliki prostor ćete hladiti, koja snaga i kapacitet klime vam treba. Potom možete pregledati klime visokog energetskog razreda. Kvalifikacije koje tražite su SEER – odnosi se na energetsku klasu tokom hlađenja i SCOP – odnosi se na energetski razred tokom grijanja.

Najnižu potrošnju energije imaju modeli A, A+, A++ i A+++ klase. Ujedno, ovi će uređaji inicijalno zahtijevati veći budžet, ali se kroz uštedu struje vremenom njihova kupovina više isplati. Iz Top izbor asortimana izdvajamo klima uređaj LG S 18 EQ energetskog razreda A++ čija je godišnja potrošnja energije 250kW/h (hlađenje), odnosno 1.270kW/h (grijanje).

Birajte tiše modele klima uređaja

Prosječan nivo buke unutrašnje jedinice klima uređaja je oko 60 dB, što je prihvatljivo, jer odgovara otprilike normalnom ljudskom razgovoru. Dakle, klima uređaj kao što je HISENSE 18K-CF50XS1FG/FW sa 59 dB neće biti nečujan, ali isto tako neće remetiti vaš rad i boravak u prostoriji.

Ako ste u prilici i vaš budžet to dozvoljava, naravno, uvijek se možete opredijeliti za tiše i skuplje modele – sa nivoom buke do 20 dB.

Klima uređaj kao pametna opcija za grijanje

Premda će malo ko usred ljeta razmišljati o grijanju stana, kada kupujete klima uređaj možete razmotriti i ovu opciju. Naime, savremeni modeli inverter klima uređaja su odlična i ekonomična varijanta grijanja u manjim stanovima.

U našoj sredini, gdje su zime relativno blage, energetski efikasni uređaji sa inverter tehnologijom mogu biti izuzetan izvor toplote koji pritom ne košta mnogo. Imajte to u vidu kada pregledate karakteristike klima uređaja koji biste kupili za svoj dom.

Klima uređaji – korisni savjeti

Na kraju, prije nego što kupite svoj novi klima uređaj, razmotrite i sljedeće savjete za njegovo pravilno korištenje i održavanje:

Razlika između temperature spoljašnjeg vazduha i sobne temperature treba da bude najviše 7°C.  Ako ne poštujete ovu optimalnu temperaturnu razliku rizikujete zdravstvene probleme, ali i prekomjernu potrošnju struje.

Radi veće efikasnosti i uštede energije, kada je klima uređaj uključen zatvorite prozore i vrata

Izbjegavajte dug boravak pod direktnim hladnim vazduhom klima uređaja

Čistite filtere na mjesečnom nivou pod blagim mlazom mlake vode

Izbjegavajte korištenje klima uređaja cijeli dan – čuvajte životnu sredinu!

Uz pravilan i pažljiv izbor klima uređaja iz Top izbor prodavnice, vaš dom i kancelarija mogu biti prava oaza čak i tokom vrelih ljetnih mjeseci. Razmislite o svim faktorima, pratite našu Top akciju i izaberite klima uređaj u skladu sa vašim potrebama i budžetom po povoljnoj cijeni.

Ostali tekstovi