Baza znanja

Vodič za kupovinu ugradbenih kuhinjskih uređaja

Datum: 05.09.2022.

Kupovina kuhinjskih aparata predstavlja jednu od najvećih i najvažnijih investicija za domaćinstvo. Od pravilnog izbora uređaja zavisi funkcionalnost kuhinje, ali i estetski izgled enterijera. S obzirom na sve veći izbor aparata i mogućnosti koje dolaze sa razvojem tehnologije, ponekad zaista može biti pravi izazov odabrati najbolje uređaje za kuhinju.

Kupovina postaje još zahtjevnija kada se treba opredijeliti za ugradbene kuhinjske uređaje. Da li izabrati vrhunski dizajnerski model ugradbenog frižidera sa zamrzivačem ili se odlučiti za jeftiniju opciju? Koje ugradbene mašine za pranje posuđa garantuju uštedu energije? Kako napraviti pametnu kombinaciju ugradbene rerne i ploče za kuvanje?

Pročitajte Top izbor vodič za kupovinu ugradbenih kuhinjskih uređaja koji će vam olakšati proces kupovine i pomoći da za svoj dom izaberete kvalitetne i adekvatne aparate po najboljim cijenama.

Ugradbeni frižideri – sa i bez zamrzivača

Ugradbeni frižideri su odlično rješenje ako imate malu kuhinju i želite da enterijer bude elegantniji i kompaktniji. Fleksibilnost kapaciteta je jedna od najvećih prednosti ugradbenih modela rashladnih aparata. Premda je dubina uglavnom ograničena zbog dubine okolnih ormarića, širina se može prilagoditi tako da se stvori konfiguracija koja najbolje odgovara potrebama korisnika.

Takođe, postoje visoki modeli koji imaju prostor za odjeljak zamrzivača ili pak dio za svježu hranu koji odgovara specifičnom životnom stilu vaše porodice. Ugradbeni frižider GORENJE RI4122E1 ima Crisp Zone ladicu, koja je idealna za čuvanje svježeg voća i povrća sa prilagođavanjem nivoa vlažnosti (Humidity Control). Pored toga, jedna od praktičnih karakteristika ovog ugradbenog modela jesu i duboke police u vratima sa posebnim stabilizatorom (boce su stabilne i ne miču se prilikom otvaranja i zatvaranja vrata).

Ako imate veliku porodicu i treba vam frižider većeg kapaciteta A energetske klase, dobar izbor će biti model BEKO BSSA315K2S, čija je zapremina 309l. Ovaj model posjeduje staklene police velike izdržljivosti, LED osvjetljenje za jasan pregled unutrašnjosti (LED Illumination), kao i policu za vinske boce. Posebna prednost ovog modela jeste garantovana energetska ušteda. S obzirom da je riječ o ugradbenom frižideru A+ kategorije, možete računati na minimalnu potrošnju struje (oko 146 kWh/godišnje, odnosno 0.4 kWh/dnevno).

Postoje i ugradbeni frižideri manjih kapaciteta poput modela TESLA RI1300H1, čija je zapremina 130l ili GORENJE RI4092E1 (zapremina 133l, A++ energetski razred).

Naročito praktični za svako domaćinstvo jesu ugradbeni frižideri sa zamrzivačem, koji uglavnom dolaze sa NoFrost tehnologijom i pametnim funkcijama. Primjera radi, model GORENJE NRKI5182A1 ima napredni sistem AdaptTech, koji je osmišljen tako da održava optimalnu temperaturu frižideru i da prati i analizira način na koji koristite rashladni uređaj. IonAir ventilacijski sistem s DynamiCooling hlađenjem još jedna je prednost ovog modela. Naime, u cijelom frižideru je omogućena ravnomjerna distribucija joniziranog vazduha koji oponaša prirodnu mikroklimu, zbog čega svježe namirnice zadržavaju svoju svježinu puno duže. Sa SuperCool i Fast Freeze funkcijama, možete uvijek biti sigurni da će se hrana u frižideru brzo ohladiti, a u zamrzivaču zamrznuti na -24 °C kako bi sačuvala većinu minerala.

Ugradbene rerne i ploče za kuvanje

Nema sumnje da štednjaci zauzimaju centralno mjesto u svakoj kuhinji. Međutim, sve je više modernih domaćinstava koja se okreću ugradbenim modelima aparata i biraju umjesto jednog uređaja dva odvojena – ugradbene rerne i ploče za kuvanje. Kada je u pitanju ušteda prostora i kreiranje maksimalnog vizuelnog, pa čak i glamuroznog efekta, ugradbeni aparati za kuvanje su idealno rješenje.

U Top izbor vodiču za kupovinu i upotrebu ugradbenih ploča za kuvanje možete pročitati detaljnije o vrstama i karakteristikama ugradbenih ploča. Birajte između električnih, plinskih, kombinovanih, staklokeramičkih i indukcionih modela, sa više smart funkcija i inovativnim tehnologijama. Senzorski dugmići, sigurnosno zaključavanje, indikator toplote grejne površine samo su neke od karakterstika savremenih ugradbenih ploča za kuvanje.

Dizajnirane tako da se uklope u svaki kuhinjski enterijer, ploče za kuvanje posjeduju upravljanje na dodir, kao na primjer ELECTROLUX EHF6240XXK ili indukciona ploča TESLA HI6200TB. Od Bosch-ovih modela izdvajamo kombinovanu ploču za kuvanje BOSCH PRY6A6B70 sa FlimeSelect funkcijom za precizno upravljanje jačinom plamena.

Kada su u pitanju ugradbene rerne, uglavnom postoji podjela na ventilatorske i konvencionalne modele. Gorenje proizvodni program kuhinjskih uređaja prepoznatljiv je po specifičnim funkcijama – AirFry, ExtraSteam, ChildSafe, DC+ sistem, FastPreheat, FrozenBake. Za poboljšano korisničko iskustvo i jednostavniju pripremu kulinarskih specijaliteta izaberite ugradbenu rernu GORENJE BOS6737E06B ili model GORENJE BO6737E02X.

Takođe, postoje ugradbeni setovi kao što je GORENJE BOSX6737E06BG+ECT43X (rerna + ploča) sa IconLed programskim satom, staklokeramičkom pločom i multisistemskom pećnicom koja ima funkciju AirFry zagrijavanja.

Ugradbene mašine za pranje posuđa

Kao što je slučaj sa frižiderom, i kupovinu ugradbene mašine za pranje posuđa diktira životni stil vaše porodice. Kapacitet, dizajn, te energetski razred i kvalitet smanjenja buke samo su neki od faktora koje treba razmotriti kada birate uređaj za svoju kuhinju.

Pročitajte i: Razlozi zašto prestati sa ručnim pranjem suđa i kupiti sudomašinu.

Ako vas naročito brine potrošnja struje i vode, imajte na umu da je perilica posuđa energetski efikasnija i finansijski isplativija od ručnog pranja suđa. Postoje modeli sa A+++ energetskom oznakom kao što je GORENJE GV661D60 koji imaju kapacitet za 16 kompleta i potrošnju energije od 0,85 kW/h u normalnom program pranja. Procijenjena godišnja potrošnja vode četvoročlanog domaćinstva je 3.080l. Pored toga, perilica posjeduje i nekoliko korisnih funkcija: zaštitu od izlijevanja (Total AquaStop), program za brzo pranje (Speedwash), QuickIntensice program, kao i mogućnost memorisanja postavki.

Zapravo, svi ugradbeni modeli mašina za pranje posuđa A energetskog razreda štede struju, vodu, ali i vaše vrijeme i novac. Umjesto da trošite vodu iz bojlera, odaberite neki od modela iz proizvodnog programa renomiranih proizvođača bijele tehnike kao što je BEKO DSS 05011 X, koji ima potrošnju  od 0.83 kW/h po ciklusu. S obzirom da je za jedno ručno pranje potrebno skoro 50 litara tople vode, ušteda energije je i više nego očigledna.

Zašto kupiti ugradbene kuhinjske uređaje?

Sa aspekta funkcionalnosti, estetike i energetske efikasnosti kupovina ugradbenih modela aparata je Top izbor. Bilo da ste uslovljeni ograničenim prostorom ili želite otmjeniji izgled kuhinje, sasvim je izvjesno da sa ovom vrstom uređaja nećete pogriješiti.

Najpoznatiji brendovi bijele tehnike na našim prostorima kao što su Gorenje, Beko, Bosch i Tesla stalno rade na inovacijama i unapređenju uređaja. Rezultat su ugradbeni aparati modernog dizajna, koji neosporno olakšavaju svakodnevicu savremenog čovjeka.

Razmislite o navikama i potrebama vaše porodice, učestalosti pripreme obroka i pranja suđa i obavezno pogledajte uređaje koji su trenutno na popustu. Pročitajte naše savjete za dodatnu uštedu energije i – sretna kupovina!

Ostali tekstovi