Baza znanja

Vodič za održavanje klima uređaja

Datum: 10.11.2022.

Ako razmišljate o instaliranju klima uređaja u Vašem domu ili kancelariji, znajte da je izbor odgovarajućeg modela i njegova kupovina samo prvi dio procesa. Nakon što instalirate klimu, slijedi isto tako važan zadatak - a to je pravilno i redovno održavanje uređaja jer ćete jedino na taj način izbjeći nepravilnosti u radu i osigurati optimalni životni vijek Vašeg uređaja.

U ovom Top izbor vodiču dajemo Vam nekoliko sugestija o tome šta je sve potrebno da uradite kako biste u periodu korišćenja Vaše klime izbjeglil nepotrebne troškove koji mogu nastati nepravilnom upotrebom i neredovnim održavanjem. Da biste od Vašeg uređaja izvukli maksimum u radu, uzmite u obzir sve činjenice koje navodimo u nastavku teksta. Proširite znanje o malim i velikim kućnim aparatima čitajući tekstove iz naše baze znanja!

Zašto je važno redovno održavanje klima uređaja?

Ako koristite klima uređaj i želite da Vas služi dugi niz godina, da normalno funkcioniše i u Vašem životnom ili radnom prostoru uvijek obezbjeđuje prečišćen i zdrav vazduh, neophodno je da se o njemu redovno brinete.

Nažalost, puno je korisnika koji nisu baš najažurniji kada je u pitanju održavanje klime, što može izazvati niz posljedica u radu svake rashladne jedinice. Sa druge strane, ako predupredite ili u startu sanirate probleme koji mogu nastati tokom eksploatacije, možete očekivati manje troškove i bolji kvalitet vazduha, ali i duži vijek trajanja uređaja.

Navešćemo jedan primjer - redovnim čišćenjem filtera i njihovom redovnom zamjenom, troškovi koje ćete imati u vezi sa Vašim klima uređajem će biti manji, klima će efikasnije raditi, a kvalitet vazduha koji dobijate će biti bolji.

Kao i kod svakog drugog uređaja i aparata, ako ne budete održavali i redovno provjeravali najvažnije komponente, može se dogoditi da Vam klima čak i otkaže, uglavnom onda kada Vam je najpotrebnija, a obično tada nećete moći odmah angažovati servisere za popravku ili instalaciju novog uređaja. Zato obavezno pročitajte naše savjete koji se nalaze u daljem tekstu.

Kako pravilno održavati klima uređaj - korak po korak

Održavanje svih komponenti klime je od najvećeg značaja ako želite da dobijete najbolje rezultate u procesu klimatizacije Vašeg stana odnosno kancelarije. Evo koje sve korake možete preduzeti kako biste bili sigurni da Vaš klima uređaj pravilno koristite i održavate.

Redovno čistite ili mijenjajte filtere vazduha

Nema ništa jednostavnije i korisnije po Vaš klima uređaj od redovnog čišćenja ili zamjene filtera za vazduh. Ako niste sigurni koje filtere koristi Vaša rashladna jedinica, kontaktirajte proizvođača, prodavca ili ovlašćeni servis.

Zaprljani ili oštećeni filteri su jedan od najčešćih razloga zašto klimatizacija nije efikasna. Prljavština i fina prašina se sakupljaju u finoj rešetkastoj strukturi filtera, a to ne samo da može biti uzrok zastoja u radu rashladne jedinice, već može negativno uticati i na zdravlje Vas i Vaših ukućana, posebno na one koji su osjetljivi na alergene i imaju problema sa respiratornim oboljenjima.

Redovnim čišćenjem ili zamjenom filtera u uređajima kojima je to od strane proizvođača predviđeno, oslobodićete se alergena i drugih mikro čestica koje “pokušavaju” da uđu u Vaš dom. Na ovaj način ćete obezbijediti svjež, prečišćen i zdrav vazduh u prostoriji.

Neki od aparata, poput klima uređaja VOX VSA4-12BE, pored mnogobrojnih funkcija kao što su noćni režim rada, jonizator i sl. imaju i funkciju automatskog čišćenja odnosno samočišćenja, što umnogome olakšava posao, a vazduh čini još kvalitetnijim.

Ne zaboravite da je u sredinama kao što su veliki gradovi, gdje je velika koncentracija zagađenja vazduha, neophodno da filter mijenjate češće nego što je to slučaj u manjim sredinama koje su udaljenije od prometnih puteva i saobraćajnica i gdje prašina i izduvni gasovi ne predstavljaju veliki problem.

Provjerite ispravnost kondenzatora

Klima uređaj se sastoji iz spoljašnje i unutrašnje jedinice. Dio rashladne jedinice u kojem se vrši kondenzacija radi naporno kako bi održao vazduh na temperaturi koju ste zadali. Međutim, ako se kondenzator pokvari, uređaj neće moći da održava vazduh hladnim i više se nećete osjećati prijatno u prostoriji koju hladite.

Ukoliko zanemarite ovaj problem, onda za posljedicu možete očekivati prestanak rada klime i skupe popravke. Zato ne dozvolite da Vas ovaj problem u vrelim ljetnim danima ostavi bez hlađenja.

Očistite zavojnice isparivača i kondenzatora

Ako uređaj ne servisirate redovno, vjerovatno će vremenom doći do sakupljanja nečistoće na isparivačima ili kalemovima kondenzatora, što će spriječiti njihov pravilan rad. Ovo će za posljedicu imati manje efikasan rad rashladne jedinice. Umjesto da čekate zakazani godišnji servis, zašto ne biste pozvali servisera i očisitli ih ranije? Ovo je posebno važno ako ste primjetili da Vaš aparat ne proizvodi dovoljno hladnog vazduha kao obično.

Vodite računa o spoljašnjem okruženju rashladne jedinice

Zaklanjanjem unutrašnje ili spoljašnje jedinice namještajem ili biljkama, spriječićete optimalni protok vazduha što dovodi do smanjenja kapaciteta, odnosno gušenja sistema. Ako je područje oko rashladne jedinice čisto, moći ćete maksimalno da iskoristite kapacitet uređaja. U protivnom, sistem će otežano raditi, trošiti više energije i, najzad, imati i kraći vijek trajanja.

Provjerite termostat

Ako je termostat neispravan, Vaš uređaj se neće uključivati i isključivati na vrijeme kada temperatura dostigne podešeni podeok. Na ovaj način računi za električnu energiju će Vam biti uvećani, a istovremenom u klimatizovanoj prostoriji će biti ili previše hladno ili previše toplo.

Na primjer, ako ste temperaturu podesili na 25° C i ako je termostat neispravan, može se dogoditi da klima uređaj i dalje radi i hladi prostoriju, jer nema povratnu informaciju kada treba da stane sa radom.

U slučaju da ste primijetili ovakve nepravilnosti u radu Vašeg klima uređaja, velika je vjerovatnoća da je u pitanju upravo termostat. Odmah pozovite ovlašćenog servisera i izvršite zamjenu termostata.

Očistite peraja ventilatora

Ventilator koji nije dovoljno čist trošiće više energije za pokretanje, samim tim koštaće Vas više i imaćete manje pouzdan uređaj. Umjesto da čekate da se Vaša rashladna jedinica pokvari zbog preopterećenja koje stvara neočišćen ventilator, zakažite redovan godišnji servis prije početka ljetne sezone.

Osim toga, čišćenje filtera, prljavštine sa spoljašnjih strana sistema za rashlađivanje, kao i peraja ventilatora je rutinski posao koji i sami možete uraditi. Naravno, ako je Vaš klima uređaj pod garancijom, ovaj posao ipak prepustite ovlašćenom servisu kako ne biste ostali bez garancije prije isteka garantnog roka.

Provjerite napajanje Vašeg uređaja

Ako ste primijetili da se Vaša klima nepravilno pali i gasi iako ste zadali određenu komandu, vrlo je moguće da problem pravi sistem napajanja. Jedna od najvažnijih provjera koja se radi kada se vrši servisiranje klime od strane ovlašćenog servisa je upravo provjera ispravnosti napajanja.

Osim u slučaju da ste elektrotehničke struke i da imate iskustva sa elektrikom i elektronikom, savjetujemo Vam da provjere ove vrste uvijek prepustite profesionalcima.

 

Zašto je pametno tražiti pomoć profesionalnih servisera?

Mnogi korisnici će poželjeti da sami riješe neke od problema ili sami urade godišnji servis klima uređaja. Međutim, u većini slučajeva to treba da rade serviseri!

Prije svega, ovlašćeni serviseri su profesionalno obučeni i imaju neophodno iskustvo u rješavanju problema kod rashladnih sistema, poput Vašeg. Sa druge strane, garantovaće Vam za izvedene radove i rezervne dijelove koje su ugradili, a ako Vam je uređaj u garanciji, ona se neće prekidati, kao što bi to bio slučaj uslijed nestručnog otvaranja i servisiranja.

Koliko često treba servisirati klima uređaj?

Ovo je najčešće pitanje koje postavljaju novi korisnici rashladnih sistema. Najbolji način redovnog servisiranja uređaja za klimatizaciju je da unaprijed ugovorite godišnji servis, obično prije početka ili po završetku sezone, baš kao što to radite sa ostalim aparatima ili automobilom.

Koliko god Vam se činilo da je Vaša rashladna jedinica u ispravnom stanju, redovno servisiranje treba da bude obavezno jer će pomoći da izbjegnete neočekivane kvarove i planirate buduće korake kada Vaš klima uređaj počne da pokazuje prve znake nepravilnog rada.

Šta se događa kada ne održavate sistem za klimatizaciju?

Kao i svaki drugi sistem koji ne održavate, i rashladni sistem može neočekivano otkazati i izazvati skupe popravke, koje se ponekad i ne isplate. Da stvar bude još gora, sistem će, kao po nekom nepisanom pravilu, otkazati baš u onom trenutku kada Vam je najpotrebniji. To može da bude u vrelim ljetnim danima, ali i tokom zime kada ga koristite za zagrijavanje prostorije, u slučaju da imate klima uređaj sa inverterskim kompresorom, poput modela LG S24EQ.

Još je potrebno napomenuti činjenicu da će prije nego što bude potpuno otkazala, Vaša rashladna jedinica bespotrebno trošiti više energije, a vi ćete sve to plaćati. Zato redovno servisirajte Vaš uređaj. Redovnim servisiranjem nećete samo dobiti informaciju da li Vaš aparat funkcioniše bez problema ili ne, već će serviser očistiti sve komponente i eventualno zamijeniti dijelove koji su dotrajali.

 

Koji su benefiti redovnog održavanja klime?

Mnogi korisnici ne vode puno računa o klima uređaju sve do trenutka kada on ne prestane sa radom i tek tada im padne na pamet da ga je trebalo redovno održavati.Ipak, tada može biti kasno. Benefiti koje donosi redovno održavanje su brojni, a neki od najvažnijih svakako su:

Vaša klima će biti energetski efikasnija

Jedan od najbitnijih razloga zašto je važno redovno održavanje klima uređaja je poboljšanje energetske efikasnosti. Redovnim održavanjem i servisiranjem osiguraćete da svaka komponenta bude čista i da ispravno radi, tako da se računi za električnu energiju neće uvećavati.

Imaće duži vijek trajanja

Prosječni vijek trajanja klima uređaja je negdje između 15 i 20 godina, naravno pod uslovom da pravilno rukujete njima i da ih redovno održavate i čistite. Međutim, mnogi korisnici moraju ranije da kupuju novu klimu, upravo iz razloga što stari uređaj nisu redovno servisirali i na pravi način upotrebljavali i održavali. Odražavanje i redovan servis su naročito važni u područjima većih gradova gdje je i zagađenje na višem nivou pa je potrebno češće čistiti i mijenjati filtere, s obzirom da se brže prljaju.

Biće tiša u radu

Kada se klima ne održava redovno i pravilno, možete očekivati da će nivo buke koji uređaj proizvodi biti veći. Ulaganjem u održavanje rashladnih aparata možete ne samo produžiti njihov vijek, nego i uživati u tihim večerima i mirnom snu. Primjera radi, inverter klima uređaj VOX IVA1-18 IR pored energetske klase A++ kada je u pitanju hlađenje i A+ kada je u pitanju grijanje, ima i noćni režim rada (deep sleep) koji neće dobro raditi ako sve komponente nisu čiste.

Vazduh će biti zdraviji

Ako živite u gradu, Vaša izloženost lošem kvalitetu vazduha je veća nego kod ljudi koji žive u manjim varošicama i na selu. Zato je klima uređaj odličan način da smanjite zagađenost vazduha u vašem životnom prostoru. Međutim, ako ga ne održavate redovno, smanjićete njegovu efikasnost, a neprečišćen vazduh će kružiti Vašim prostorijama. Dakle, jednostavnim čišćenjem ili zamjenom filtera možete pozitivno uticati na Vaše i zdravlje Vaših ukućana.

Vaš klima uređaj će raditi pouzdanije

Sama pomisao da rashladni uređaj u nekom trenutku prestane da radi je dovoljno loša, ali ako se to dogodi baš u periodu godine kada su najveće vrućine, boravak u prostoriji bez klimatizacije može postati nepodnošljiv.

Redovnim održavanjem ćete izbjeći plaćanje hitnih, vanrednih popravki ili eventualnu kupovinu i instalaciju nove klima jedinice. Da ne govorimo o tome da servisere koji će Vam popraviti ili instalirati nov aparat obično morate čekati najmanje pet do sedam dana.

Za sam kraj ovog bloga, nadamo se da Vam je naš vodič za održavanje jedinica za klimatizaciju bio do koristi, a ukoliko želite da klimatizujete Vaš životni i poslovni prostor, u ponudi na našem sajtu ćete pronaći odličan izbor klima uređaja vodećih brendova. Kompletnu ponudu pogledajte ovdje.

Ostali tekstovi