Baza znanja

Kako da pripremite klima uređaj za ljeto u nekoliko koraka

Datum: 04.04.2023.

Počelo je proljeće i uveliko razmišljamo o pripremi doma za toplije dane. Neće proći još mnogo, a ljetnje vrućine će biti dio naše svakodnevice. Posljednja stvar koju želimo jeste da prvog vrelog dana ljeta shvatimo da nam klima uređaj ne radi kako treba.

Međutim, ako obavimo mali pregled prije ljeta i provjerimo klimu, moći ćemo nesmetano uživati u svježini svog doma. Proljeće je savršeno vrijeme za kompletno čišćenje doma, ali i pripremu klima uređaja za ljeto, bilo da ste ga tokom zimskih mjeseci koristili za grijanje ili ne. 

U Top izbor Bazi znanja čitajte korisne savjete kako da klima bude spremna za rad i efikasno hlađenje vašeg doma u toplim danima koji slijede.

Sigurnost na prvom mjestu

Klima uređaj ima unutrašnju jedinicu i kondenzator koji se obično nalazi na otvorenom. Zamjena filtera, čišćenje kondenzatora i obavljanje nekoliko manjih provjera dovest će vaš klima uređaj u optimalno tanje, tako da je spreman za ljeto.

Najbolje je da potpuno isključite iz struje uređaj, pa tek onda čistite (ili zamjenite) filtere, spoljnu i unutrašnju jedinicu. Klima uređaji posjeduju nekoliko elemenata koje pažljivo treba očistiti, ali svako ne vrijedi počinjati ovaj posao ako niste u svakom trenutku bezbedni. Dakle, pročitajte uputstvo proizvođača i preporuke za čišćenje uređaja, isključite ga iz struje i tek onda počnite sa čišćenjem.

Očistite ili zamijenite filtere

Možda ste koristili svoju klimu tokom zime za grijanje? U tom slučaju, izvjesno je da se čistili filtere od prašine bar jednom mjesečno. Međutim, čak i ako je klima uređaj bio neaktivan mjesecima, to ne znači da ne treba filtere očistiti. Naprotiv, poželjno je da ih prije ljetnje sezone operete (slijedeći uputstvo proizvođača) ili ako su potpuno začepljeni prašinom - zamijenite. Ako imate kućne ljubimce, čišćenje filtera bi trebalo raditi barem jednom u 2-3 mjeseca, a idealno bi bilo i češće, kad god je to moguće.

Ako ne mijenjate filtere ograničit će se protok vazdua i smanjiti efikasnost vašeg klima uređaja. Začepljen filter može učiniti da klima jedinica radi jače, povećavajući tako potrošnju energije i skraćujući živoni vijeka vašeg sistema. Čišćenje filtera takođe pomaže u poboljšanju kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru zadržavanjem virusa, bakterija i drugih mikroba. Samo se na ovaj način osigurava neograničena cirkulacija vazduha i izbjegava širenje prašine i stvaranje brojnih tegoba i problema poput alergija.

čišćenje-filtera-klima-uređaj

Pojedini inverter modeli kao što je LG S24EQ posjeduju ugrađen jonizator i funkciju samočišćenja. Ali svakako ej neophodno provjeriti na koji način možete ove opcije iskoristiti za optimalnu svježinu vazduha u stanu.

Takođe, ako kupujete nove filtere, raspitajte se koji odgovara vašem modelu klima uređaja. Na tržištu su danas dostupni razni antialergijski, jonizatorski, elektrostatički filteri, koji u izvjesnoj mjeri i na određen način čuvaju vaše zdravlje. Primjera radi, kod modela klime VOX IVA1-12IR, koja ima kapacitet hlađena od 12.000 BTU, postoji program automatskog čišćenja, a ujedno filteri mogu spriječiti ulazak i širenje gljivica u prostoriji koju uređaj rashlađuje.

Očistite zavojnice kondenzatora klima uređaja

Pored filtera koje se uglavnom nalaze na unutrašnjoj jedinici klima uređaja, veoma je važno da očistite i kondenzator, odnosno spoljnu jedinicu aparata. U pitanju je veliki ventilator u metalnoj kutiji sa stranama koje izgledaju kao rešetke. Ako je kondenzator tokom zime pokriven, nećete vjerovatno imati puno posla oko uklanjanja lišća i druge prljavštine.

Provjerite je li ventilator slobodan i očišćen od svih nečistoća, a onda zavirite unutar okvira. Vazduh se kreće kroz kondenzatorske spirale koje podsjećaju na radijator. Veoma je važno da ove zavojnice ne budu začepljene prašinom, lišćem i grančicama, već da se očiste kako bi kondenzatorska jedinica radila sa najvećom efikasnošću.

Kako se čiste zavojnice?

Skinite bočne i gornje ploče ili zaštitne rešetke sa kondenzatorske jedinice. ( Dvaput provjerite da li je napajanje kondenzatorske jedinice isključeno). Koristeći četku za hladnjak ili meku četku na usisivaču, nježno očistite zavojnice sa spoljne strane jedinice. Nakon što očistite spolja, usisajte zavojnice iznutra. Pritom pazite da ne savijete osjetljiva peraja i ne oštetite zavojnice.

klima uređaj

Ako vaša klima jedinica ima odvod, provjerite da li je čist. Očistite lopatice ventilatora usisivačem ili krpom, kao i višak vode unutar jedinice. Kada se sve očisti i osuši, ponovo sastavite kondenzator i testirajte svoje novočišćeni klima uređaj.

Pročitajte i: Savjeti za efikasniji rad i duži vijek klima uređaja.

Provjerite termostat

Uvjerite se da je vaš termostat povezan i da radi ispravno. Ako nemate pametni termostat, razmislite o tome da ga nabavite, jer će omogućiti automatizaciju podešavanja temperature tokom dana. Smart termostati mogu spriječiti gubitak energije, jer se mogu programirati da ostanu isključeni kada su svi odsutni i da se uključe prije nego što se vi i vaša porodica vratite kući s posla ili iz škole.

Angažujte zvaničnog servisera

Ako ste slijedili savjete, to bi moglo pomoći da vaš klima uređaj radi bez ikakvih problema. Međutim, važno je da jednom godišnje profesionalni serviser pogleda klimu. Početak ljetnje sezone je svakako idealan trenutak za ovakvu provjeru. Profesionalci i tehničari za klime uređaje mogu temeljno očistiti sve komponente klima uređaja, uključujući ventilator, zavojnice, ventil za unutrašnju obradu, kondenzator, kompresor i druge dijelove. Osim provjere čistoće, utvrdiće da li nema kvarova na uređaju i tako pomoći da se njegove performanse poboljšaju. 

serviser-klima-uređaj

Naravno, ako ikakav problem postoji, serviseri ga mogu riješiti na licu mjesta i tako produžiti vijek klime. Jedno je izvjesno, redovno održavanje omogućuje da klima uređaj radi efikasnije, istovremeno obezbeđujući odgovarajuće hlađenje prostora u vrelim ljetnjim danima.

U nekim situacijama biće potrebno da stari klima uređaj zamijenite novim. Ako razmišljate da nabavite novu klimu za svoj dom, pogledajte Top izbor vodič za kupovinu klima uređaja. U okviru naše široke ponude nalaze se brojni inovativni aparati marke LG; VOX, Elit, Hisens, Gree. Uz detaljne i konkretne savjete sasvim sigurno ćete lako pronaći model koji vam najviše odgovara.

Ostali tekstovi