Baza znanja

Savjeti za efikasniji rad i duži životni vijek vašeg klima uređaja

Datum: 06.06.2024.

Prosječan životni vijek klima uređaja je oko 15 godina. Međutim, uz pravilno održavanje i pravilno korišćenje, vaša klima može potrajati i cijelih 30 godina. Na ovaj način, osim što ćete produžiti njeno trajanje, takođe ćete i smanjiti troškove za električnu energiju.

Na tržištu se nudi veliki izbor klima uređaja, a uprkos tome što su cijene relativno niske u odnosu na period od prije dvadesetak godina, kada su ih samo rijetka domaćinstva imala, kupovina nove klime za većinu i danas predstavlja značajan izdatak. Kako biste izbjegli zamjenu i kupovinu novog rashladnog sistema prije vremena i kako biste ga koristili na što efikasniji način, pročitajte nekoliko korisnih savjeta koje je Top izbor pripremio ovog puta za Vas!

#1 Izaberite pravu veličinu klime

Prvi savjet se odnosi zapravo na period prije nego što kupite klima uređaj. Pri kupovini veoma važno je odabrati odgovarajuću veličinu klime, shodno prostoru koji planirate da rashlađujete/grijete. Logično, kuća od 120m2 i stan od 50m2 će imati potrebu za klima uređajima različite jačine.

Kapacitet klime koja je potrebna kako bi se hladila prostorija u kojoj je postavljena zavisi od nekoliko faktora: veličine prostorije, veličine zastakljenih površina, izolacije i električnih uređaja koji se nalaze u prostoriji. Svaki klima uređaj ima oznaku BTU (British thermal unit) i upravo ova skraćenica označava snagu uređaja. U prodavnicama ćete se najčešće susresti sa uređajima od 9.000 BTU, 12.000 BTU, 18.000 BTU, 24000 BTU i 36.000 BTU.

Na internetu možete pronaći online kalkulatore koji će izračunati potrebnu jačinu klime za prostoriju koju želite da klimatizujete. Međutim, neka okvirna računica kaže da će vam za prostor od 20 do 35m2, što odgovara prosječnoj dnevnoj ili većoj spavaćoj sobi, biti potrebna devetka (klima uređaj od 9.000 BTU). Za prostor veličine do 60m2 sasvim je dovoljna dvanaestica, a za prostor do 80m2 klima uređaj od 18.000 BTU. Kada su u pitanju prostori veći od 80m2 za njihovo rashlađivanje koristite klime koje imaju kapacitet od 24.000 BTU.

Na primjer, klima uređaj VOX IVA1-18 IR, energetske efikasnosti A++, sa funkciom samočišćenja i ugrađenim jonizatorom, ima kapacitet hlađenja od 18.000 BTU, što je sasvim dovoljno za prostor od 60 do 80m2.

Imajte na umu da ako računica pokaže da vam je potrebna klima od, recimo, 10.500 BTU uvijek izaberete prvu veću oznaku. Dakle, u tom slučaju odlučite se za uređaj od 12.000 BTU, jer ako se odlučite za devetku sigurno je da će sam sistem morati duže da radi i da će mu biti potrebno veće opterećenje kako bi rashladio prostoriju. Veće opterećenje znači i kraći životni vijek klima uređaja.

#2 Probajte da zadržite vazduh koji se ohladio u prostoriji

Loša izolacija zidova i plafona i loše dihtovanje vrata i prozora mogu dovesti do doga da već ohlađen vazduh lako izađe vani. Što brže hladan vazduh bude izlazio van to će više vremena vaš uređaj morati da radi kako bi se ponovo dostigla željena temperatura u prostoriji.

Ovo takođe važi i kada je u pitanju grijanje pomoću klime. Savremeni aparati, poput klima uređaja LG S24EQ, kapaciteta grijanja od čak 24.000 BTU, imaju DUAL Inverter koji omogućuje da uređaj, osim što hladi prostoriju u letnjem periodu, takođe može služiti i kao grejno tijelo. Klime sa inverter tehnologijom mogu zagrijati prostor i kada je spoljašnja temperatura čak do -150C ili -200C.

Kao i kod rashlađivanja ljeti, veoma je važno da zimi sačuvamo topao vazduh unutar prostorije i ne dozvolimo mu da lako ode. Dobra izolacija znači i da će vaš klima uređaj morati manje da radi (i da manje troši električne energije) kako bi zagrijao prostor do željene temperature.

Postavite spoljašnju ili unutrašnju izolaciju od stiropora i provjerite prozore i vrata. Podesite prozore na zimski režim i po potrebi zamijenite dihtung gumu na vratima. Na taj način ćete smanjiti rad klime a time i njeno opterećenje. Produžićete joj vijek trajanja i smanjićete račune za utrošenu električnu energiju.

#3 Zakažite redovno preventivno održavanje

Baš kao što i vaš automobil zahtijeva redovno održavanje, tako i klima uređaj treba jednom godišnje servisirati. Ukoliko klimu koristite i za hlađenje i za grijanje prostora onda je najbolje da servis uradite na početku i na kraju sezone. Redovno servisiranje i održavanje će omogućiti efikasniji i ekonomičniji rad i duže trajanje uređaja.

Postoje stvari koje sami možete učiniti kada je u pitanju održavanje, kao što su čišćenje i zamjena filtera. Međutim, cjelokupnu provjeru unutrašnje a prije svega spoljašnje jedinice prepustite ovlašćenim serviserima. Čišćenje kondenzatora, filtera vazduha i eventualna zamjena crijeva su samo neke od radnji koje će majstori uraditi i time olakšati rad vaše klime.

Napomenimo da postoje i klima uređaji sa programom samočišćenja. Primjera radi, jedan takav modeli je VOX VSA2-12 BE, koji osim programa samočišćenja ima i režim noćnog rada, jonizator, tajmer, auto-restart i Wi-Fi Redy tehnologiju.

#4 Redovno čistite i po potrebi mijenjajte filter vazduha

Čišćenje filtera vazduha je jedna od operacija koju vjerovatno sami možete uraditi na vašim klima uređajima. Filter ne samo da prečišćava vazduh, odnosno blokira ulazak prljavštine u vaš dom, već kontorliše i protok vazduha. Ako opazite da vaš klima uređaj ne duva tako snažno kao ranije, možda je u pitanju zapušen filter. Drugim riječima, pun je i treba ga očistiti ili zamijeniti.

Danas na tržištu možete pronaći različite vrste filtera, koji u izvjesnoj mjeri i na izvjestan način čuvaju vaše zdravlje. Tako postoje antialergijski (filteri protiv polena i prašine), elektrostatički, pa i jonizatorski filteri. Bitno je da se raspitate koji od filtera odgovara vašem modelu klima uređaja. Tako na primjer, model klime VOX IVA1-12IR, kapaciteta hlađenja od 12.000 BTU, može spriječiti ulazak i širenje gljivica u prostoriji koju rashlađuje, a takođe i ima program automatskog čišćenja.

#5 Podesite optimalnu temperaturu i tajmer

Stručnjaci napominjuj da razlika u spoljašnjoj temperaturi i temperaturi u stambenom prostoru ne treba da bude prevelika. Recimo, ako je napolju 330C ili 340C postavite termostat na 270C-280C. To je razlika od nekih 60C do 70C koja je sasvim dovoljna da osjetite svježinu. Ukoliko vam i tada bude vrućina, onda možete spustiti još 1-2 stepena, ali ne bi trebalo više od toga. U suštini, razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne bi trebala nikako da bude veća od 100C.

Isto tako, dobro bi bilo da podesite tajmer da se klima uključi tridesetak minuta prije nego što uđete u stan, naravno pod uslovom da posjedujete model koji podržava wi-fi. Primjer takvog klima uređaja je Hisense 12K-KB35YR3E kapaciteta 12.000 BTU, sa inverterskim kompresorom, koji ima mogućnost Wi-Fi upravljanja. Pored toga, posjeduje funkciju samočišćenja, automatskog rada i samodijagnostike.

#6 Dodatni savjeti

Ako prozori i vrata u stanu ne dihtuju kako treba, vazduh koji klima uređaj hladi unutar prostorija "curiće" napolje. Uslijed toga sistem za klimatizaciju može raditi duže no što je potrebno. Ovo je još jedan problem koji na kraju dovodi do visokih troškova. U ekstremno toplim danima, pokušajte izbjeći koritenje fena i pećnice. Kada koristite ove uređaje, oni će rezultirati cirkulacijom toplog vazduha kroz dom. Kako bi kompenzirao ovaj nalet topline, klima uređaj će raditi više.

Možete poboljšati efikasnost vašeg klima uređaja tako što ćete izbaciti više topline iz kuće prije nego što ga uključite. Čak i hlađenje prostorije za nekoliko stepeni može biti značajno. Kada dođete kući, otvorite sve prozore i vrata i uključite plafonske ventilatore da pokrenu cirkulaciju vazduha. Također, možete uključiti klima uređaj u ventilatorski režim rada, prije nego što uključite režim hlađenja.

Klima uređaji su danas postali nezamjenljiv i obavezan dio opreme za svako domaćinstvo, baš kao što su to frižideri ili mašine za pranje veša. Leti nam omogućuju da lakše podnesemo vrućine a tokom zimskih mesjeci nam obezbjeđuju topao stan. Međutim, kako bi vaša klima što duže trajala i bila energetski efikasnija, potrebno je da je održavate i da rukujete s njom na najoptimalniji način.

Ostali tekstovi