Baza znanja

Vodič za kupovinu televizora - pravi TV za vaš dom!

Datum: 08.07.2024.

Kupovina televizora može biti pravo uzbudljivo iskustvo. Želimo najkvalitetniji model, sjajnu sliku, dovoljno veliki ekran i jednom riječju - uređaj koji omogućuje da uživamo u televiziji i zabavnom programu.

No ubrzan napredak tehnologije i inovacije koje su evidentne diktiraju zanimljivu dinamiku na tržištu elektronike, video i audio aparata. Asortiman televizora je sve veći, pa je tako i odluka o najboljem TV-u za vaš dom sve teža.

Koje to karakteristike televizora morate razmotriti prije kupovine, kako da budete sigurni da niste pogrešili i da ste napravili Top izbor? Spremite se da odgovorite na još neka važna pitanja kao što su:

  • Kolika je udaljenost od mjesta na kom sjedite do televizora=
  • Šta čete gledati na TV-u i da li vam za taj program treba najsavremeniji (i najskuplji) 8K TV model?
  • Da li želite SMART TV i dodatne funkcije kao što je upravljanje glasom, Wi-Fi kontrola?

Pročitajte u našem vodiču za kupovinu TV uređaja glavne smjernice koje će vam pomoći prilikom izbora.

Veličina ekrana je važna karakteristika

Jedna od prvih stavki koju treba razmotriti kada je u pitanju kupovina novog TV aparata jeste dijagonala ekrana. Niko ne želi da dođe u situaciju da kupi televizor koji je premali (ali ni preveliki, ako je riječ o manjem enterijeru).

Daklem veličina ekrana kao početna tačka utiče na cijeli tok kupovine. Šta treba da znate o dijagonali TV-a? Prije svega, važno je znati da se mjeri u inčima (1 inč = 2,54 cm). Raspon veličina televizora se uglavnom kreće od 24 inč do nevjerovatnih 100 inča. Premda je bitno uskladiti uređaj sa veličinom sobe, nepisano je pravilo da je što veći ekran to bolji. Naravno, ovo se ne odnosi na spavaću sobu, gdje je poželjno zbog svjetla da to bude manji TV, kao što je HISENSE 32A4K sa dijagonalom ekrana 32 inča i HD rezolucijom.

Sa inovativnim modelima uređaja na tržištu, gdje 4K UHD televizori postaju novi standard, preporuka je da minimalna udaljenost gledanja treba da bude 1,5 puta veća od visine televizora (kod starih modela pravilo je bilo da ova udaljenost bude 2 ili 3 puta veća). Dakle, već su televizori od 55 inča nešto šte se smatra idealnom veličinom i savršenim izborom za dnevni boravak i druge veće prostore i enterijere.

Primjera radi, ako želite da kupite televizor čiji ekran ima dijagonalu 50 inča (127 cm) i Full HD rezoluciju, poželjno je da udaljenost gledaoca bude oko 2,5 metra. Za 4K model TV-a, rastojanje može biti manje od 2 metra (oko 1,9m). 

Poslužite se sljedećom tabelom kako biste pronašli idealnu veličinu ekrana TV-a i udaljenosti.

tabela

Rezolucija ekrana - želite Full HD ili 4K TV?

Drugi faktor, a za mnoge kupce i presudan, prilikom kupovine televizora jeste njegova rezolucija. Opšte je poznato da su posljednjih godina Full HD televizori standard na tržištu. Sa rezolucijom od 1.920 x 1.080 piksela, ovi modeli pružaju odličan kvalitet slike. Bitno je napomenuti da je sadržaj koji se danas plasira pute televizije uglavnom u toj rezoluciji. U Top izbor prodavnici nudimo model HISENSE 40A4K sa Full HD rezolucijom. U pitanju je Smart TV koji podržava sve važne aplikacije koje su vam danas potrebne poput Netflix-a i Youtube-a.

No, kao što je već bilo riječi, tehnološke inovacije mijenjaju naš svijet, a sa njim i standarde kvaliteta. Tako su sve traženiji modeli 4K ili Ultra HD televizori, čija je rezolucija 4 puta veća od klasičnih Full HD TV-a (3.840 x 2.160 piksela). Na tržištu su dostupne i veoma skupe varijante velikih televizora sa 8K UHD rezolucijom (7.680 x 4.320 piksela).

Na pitanje koji odabrati lako možete dobiti odgovor, ako znate kakav sadržaj ćete gledati na televizoru. Ako želite gledati Blu-ray filmove, programe putem aplikacija za TV streaming kao što su Netflix, Prime Video ili HBO ili pak mislite igrati Playstation 5 igrice u 4K, onda je sasvim izvjesno 4K model pravi izbor. Naša preporuka je HISENSE 65A6BG, čija je dijagonala ekrana 64 inča, korisnički interfejs VIDAA U5, a važne aplikacije Netflix, Youtube, Prime Video, Rakuten TV, Youtube Music, Facebook Watch, FITE, UEFA TV, Kidooodle tv, Toon Goggles, Deezer, REdbull TV, Plex, Hungama Play, Disney+, NBA, Twitch, SHOWMAX.

LCD, LED, QLED ili OLED TV?

Skraćenice LCD, LED, QLED i OLED zaista mogu djelovati zbunjujuće za svakog ko se ne razume u tehnologiju, a želi nov televizor. Neko najjednostavnije objašnjenje je da su LCD televizori sa LED rasvjetom standard na tržištu, te da je većina dostupnih modela u prodaji LCD. Šta omogućuju LED ekrani, zapravo? Oni koriste hiljade sićušnim sijalica koje osvjetljavaju ekran, na ovaj način se preciznije prikazuju boje, opseg boja je veći, kao i kontrast u odnosu na obične LCD televizore koji nemaju LED ekran, već CCFL osvjetljenje.

tv-dijete

Korak naprijed u tehnologiji snimanja slike je OLED. Televizori sa OLED ekranima pružaju trenutno najkvalitetniju sliku - boje i kontrasti su još jasniji. Jedina "mana" ovih modela je njihova visoka cijena.

Kako se u ovu jednačinu uključuju QLED televizori? To su LCD televizori sa LED rasvjetom. Međutim, ovo LED osvjetljenje osvjetljava sloj kvantinih tačaka (a ne tečnih kristala), što čini da boje izgledaju još živopisnije.

Smart TV - novi standard koji želite

Sa svim raspoloživim opcijama danas, kupovina SMART TV-a se gotovo podrazumijeva kao pravilo i standard. Čak i ako niste zainteresovani za TV streaming servise poput HBO i Netflix-a, uvijek možete potpuno besplatno uživati u raznovrsnom sadržaju na Youtube, na primjer.

tv.netflix

Većina modela televizora koji se danas mogu kupiti dolazi sa Smart TV opcijom, ali prije kupovine svakako treba provjeriti sve specifikacije uređaja. U zavisnosti od proizvođača razlikuje se izgled korisničkog interfejsa, kao opcije - neki smart televizori nude mogućnost glasovne kontrole, pa tako možete upotrebiti svoj TV da upravljate pametnim grijanjem rasvjetom roletnama i svim drugim smart uređajima u svom domu.

Pročitajte i: Savjeti i trikovi za Smart TV koji će poboljšati Vaše korisničko iskustvo.

Koji brend televizora odabrati?

U svijetu proizvodnje elektronike, video i audio uređaja mnogo je "zvučnih" imena i jakih brendova koji u okviru svoje ponude imaju i televizore. Trenutni lideri u prodaji televizora u svijetu su Samsung, LG i Philips, a s njima posljednjih godina rame uz rame stoji kineska kompanija Hisense. Od manjih do premium televizora sa zakrivljenim ekranom i HD rezolucijom za impresivno emitovanje slike, jedno je izvjesno - ponuda na tržištu je sve veća i raznovrsnija.

U Top izbor prodavnici nudimo najkvalitetnije modele televizora iz Hisense proizvodnog programa, poput HISENSE 65U8HQ iz U8H serije. U pitanju je Mini LED Smart TV sa dijagonalom ekrana 65 inča (164 cm) i 4K Ultra HD rezolucijom 3840x2160. TV uređaj je kompatibilan sa brojnim aplikacijama kao što su Netflix, You Tube, Prime Video, Rakuten TV, Deezer, Showmax, Facebook Watch itd. Inače, proizvođač za ovaj model nudi opciju produžene petogodišnje garancije uz registraciju na zvaničnom HISENSE sajtu.

Zvaničan dio našeg asortimana čine i TV uređaji renomiranog brenda LG, koji se ističu svojim inovativnim funkcijama i SMART karakteristikama. Dobri primjeri su televizor LG 43NANO763QA, sa NanoCell tehnologijom, 4K procesorom i funkcijom Pure Colors u razlučivosti Real 4K, kao i model LG 50NANO763QA, koji između ostalog posjeduje opciju glasovne pretrage, Time Shift, snimanje programa i pristup aplikacijama Netflix, Amazon itd. Naša posebna preporuka je LG 65QNED7S3QA televizor sa pametnom Quantum Dot i NanoCell tehnologijom, čija su karakteristika QNED boje i poboljšivač rezolucije 4K AI Upscale. 

Kao što je to slučaj sa Hisens modelima TV uređaja u Top izbor ponudi, i LG televizori imaju garanciju dvije godine. Dostupni su modeli u crnoj i sivoj boji sa postoljem i opcijom montiranja na zid. Uživanje u omiljenim filmovima, serijama, uzbudljivim utakmicama i emisijama zaista dobija novu dimenziju sa savremenim dizajnom i tehnologijom TV uređaja.

Ne zaboravite da često imamo i vikend akcije kada možete kupiti uređaj odličnih performansi po još pogodnijim uslovima. Razmislite o svom enterijeru, potrebama i afinitetima i birajte samo najbolje za svoj dom!

Ostali tekstovi