Baza znanja

Kućanski aparati koji pomažu da pobijedite ljetne vrućine

Datum: 02.08.2023.

Ljetni mjeseci nas uvijek zateknu u razmišljanjima kako da se rashladimo i lakše podnesemo visoke temperature. Dok na poslu i u prijevozu možemo da se oslonimo na klimatizaciju, u kući se moramo sami potruditi oko idealnih uslova za sebe i cijelu porodicu. 

Klima uređaji su prvi na listi aparata koje vrijedi imati u domu kad nastupe vrućine. No, Top izbor prodavnica ima još širu preporuku kućanskih aparata koji zaista mogu pomoći da pobijedite vreline ljeta. Pročitajte.

Izaberite kvalitetan klima uređaj

Može se reći da su ljeta postala nezamisliva bez klimatizacije. Klima uređaji su savršeni i vjeroovatno najefikasniji aparati kada treba rashladiti stambeni (ali i poslovni) prostor. Bilo da je riječ o standardnim modelima ili onim sa inverter kompresorom, činjenica je da odgovarajuća klima povećava komfor enterijera.

Ukoliko vaše domaćinstvo još uvijek nema klimatizaciju, možda je baš ovo ljeto pravi trenutak za kupovinu. Prije nego što počnete sa pretragom, obavezno razmislite o veličini prostora koji planirate hladiti. Od toga zavisi minimalni kapacitet klime koji vam je potreban. Postoje modeli manjeg kapaciteta, kao što je HISENSE 9K-CF25YR1FG, koji sa svojih 9.000 BTU jedinica može rashladiti prostor veličine od 9 do 14 kvadreta. Za veće prostorije do 35 m2 svakako će biti potrebni jači modeli klime, kao što su GREE GWH12QB-K6DNB4 i HISENS 12K-KA35XR0EG, sa 12.000 BTU.

Iako za početno ulaganje skuplji, inverter klima uređaji su ekonomičnije rješenje na duže staze zbog uštede električne energije. Ukoliko brinete zbog računa za struju, najbolje je da birate modele A, A+, A++ i A+++ energetskog razreda kao što je klima uređaj LG S 18 EQ. U pitanju je model A++ klase, čija je godišna potrošnja struje 250kW/h (hlađenje), odnosno 1.270 kW/h (grijanje).

U Top izbor vodiču za kupovinu klima uređaja pročitaje detaljnije smjernice koje vam mogu pomoći da izaberete pravi aparat za svoje domaćinstvo. U slučaju da već iamte klima uređaj, sigurno će vam koristiti naši savjeti za njegov efikasniji rad i duži vijek trajanja.

Frižideri - Savršeno rashladite napitke

Nema modernog domaćinstva bez kvalitetnog frižidera. Rashladni aparati nam koriste tokom cijele godine i o njihovoj praktičnosti nije potrebno posebno govoriti. No kada dođe ljeto, postoje nkei modeli frižidera koji nam mogu mnogo više koristiti od drugih. Iz Top izbor ponude izdvajamo frižidere sa ledomatom, sa kojim u svakom trenutku možete imati hladnu i svježu vodu na raspolaganju.

Ako je vaša kuhinja veća i možete smjestiti side by side frižider, onda sasvim izvjesno treba izabrati onaj koji ima dispanzer za vodu poput Side by side frižidera - No Frost BOSCH KAN93VIFP ili GORENJE NRR9185EAXLWD. Kada smo već kod Gorenje rashladnih aparata, treba napomenuti da ovaj model posjeduje i FastFreeze funkciju, za super brzo zamrzavanje hrane na -24 stepena.

Dobar frižider ne znači samo čuvanje namirnica od kvarenja na velikim vrućinama, već i efikasno hlađenje omiljenih napitaka i poslastica. U bilo kom momentu možete uživati u hladnoj limunadi, soku, sladoledu ili lubenici čak i kad je vani pretoplo.

Pripremite ljetna osvježenja za sebe i goste

Kada dođe ljeto malo ko želi provesti vrijeme u kuhinji kraj šoreta, u pripremi jela. Ipak, to ne znači da ne možemo iskoristiti naše male kuhinjske aparate da ubrzamo pripremu svakog obroka i ono važnije - pripremu poslastica i napitaka.

Sokovnik za cijeđeni sok

Vreli dani mogu postati mnogo prijatniji uz domaći sladoled ili fino rashlađene cijeđene sokove. Sokovnici i citrusete mogu značajno skratiti vrijeme do osvježenja. Potrebno je samo da pripremite omiljeno voće i ubacite u aparat da dobijete najzdraviji napitak. Iz našeg asortimana izdvajamo novi model GORENJE JC805EII, koji posjeduje posebni mikro filter, dvije brzine i opciju automatskog izbacivanja pulpe. Dobra stvar je što omogućuje cijeđenje cijelog voća i što se lako čisti.

sokovnik

Sjajne specifikacije ima i snažan sokovnik BOSCH MES4000, koji ima XXL cijev za punjenje (84 mm), tako da garantuje brzo i jednostavno cijeđenje soka bez prethodnog rezanja voća i povrća. Njegova keramička oštrica nema rupica, tako da se jednostavno čisti. Mikro sito od nehrđajućeg čelika i omogućuje najbolje cijeđenje svih vrsta voćki. Takođe postoji funkcija SafetyStop - motor će se aktivirati samo ako je uređaj pravilno sastavljen, a poklopac zatvoren.

Ice smoothie uz blender

Za one koji bi se radije osvježili smuti napitkom no sokom, najbolje rješenje je blender. Blenderi renomiranih proizvođača kao što su Gorenje, Bosch, Philips sjajni su asistenti u svakoj kuhinji. Primjera radi, blender PHILIPS HR204100 ima jedinstven ProBlend sistem koji savršeno kombinuje tri tehnologije i ima prilagođen, ergonomski dizajn. Iz ponude izdvajamo i novi VItaPower blender Serije 4 iz Boscha, koji doprinosi zdravom načinu života savršeno izmješanim gustim napicima putem jednostavne, sigurne svakodnevne upotrebe.

Ledomati - za pravo ljetne osvježenje

Ako nemate frižder sa dispanzerom za vodu, a ne biste ulaziili u tako velike investicije kao što je kupovina novog rashladnog aparata - ledomati mogu biti prava stvar. Uz ledomat GORENJE IMD1200W za samo 9 minuta možete dobiti svoje kocke leda u XL veličini. Dovoljno je da napunite posudu za vodu i uključite uređaj. Aparat će automatski početi sa izrađivanjem kockica leda u obliku metka. Jedna kocka bit će vam sasvim taman za savršeno rashlađeno piće. Pored toga što u toku dana može proizvesti i do 12 kg leda, ovaj ledomat ima i opciju samočišćenja, tako da ne morate brinuti o neredu i o dodatnim obavezama.

Mislite i na vlagu u svom domu

Da li ste znali da toplota vazduha u prostori zavisi i od stepena vlažnosti? Ako vam se čini da ste dali sve od sebe, a da je temperatura u vašem domu nepodnošljiva, možda treba da korigujete vlagu. Investiranje u dobar prečišćivač i odvlaživač vazduha je pametno utrošen novac. Odvlaživač vazduha GORENJE D20M jedan je od modela koji zaista mogu učiniti da udišete svjež i prijatan vazduh.

prečišćivač

U Top izbor prodavnici možete pronaći i širok asortiman prečišćivača poput XIAOMI BHR5056EU ili DYSON Pure Humidify + Cool AutoReact PH3A, koji garantuju čistije i prijatnije okruženje. Dyson model prečišćivača dolazi sa ugrađenim ventilatorom, pa ujedno hladi prostoriju u kojoj vazduh pročišćuje. Dyson Air Multiplier tehnologija miješa i cirkulira pročišćeni, vlažan vazduh kroz sobu, a  automatski način rada znači da se stalno prilagođava protok vazduha kako bi se postigao optimalan nivo vlažnosti.

Pročitajte i: Kako do čistijeg vazduha u stanu - vodič za kupovinu prečišćivača i ovlaživača.

Na kraju, do kraja ljeta ima više od mjesec dana, a svaki od savjeta iz naše Baze znanja sigurno mogu pomoći da lakše podnesete vreline. Nikad nije kasno da opremite svoj dom i ovladate vještinama rashlađivanja koje će vam koristiti i u godinama koje slijede.

Sretna kupovina!

 

Ostali tekstovi