Baza znanja

Kako odabrati kućanske aparate za malu kuhinju

Datum: 02.06.2023.

Za mnoga domaćinstva kuhinja predstavlja centralno mjesto okupljanja porodice. Ovdje se pripremaju obroci, uglavnom se tu doručkuje, ruča i večera i još jednom potvrđuje ona izjava da je "kuhinja srce doma". No šta kada ste ograničeni prostorom i nemate dovoljno mjesta u svojoj kuhinji?

Premda bi svaka kuhinja bez obzira na veličinu i stil života porodice trebalo da bude funkcionalna, kod malih je to naročito važno. Neophodno je da prostorija u kojoj pripremate jela bude što praktičnija i lakša "za korištenje". Jedan od načina da se to postigne jeste da je pametno opremite, odnosno da promišljeno birate kućanske aparate.

Kako izabrati male i velike kuhinjske uređaje za svoju malu kuhinju pročitajte u Top izbor vodiču za kupovinu.

Razmislite o ugradbenim modelima uređaja

Bijela tehnika poput šporeta, mašine za pranje sudova, frižidera, mikrotalasne pećnice i kuhinjske nape predstavlja vjerovatno najvažniji dio dizajna kuhinje. Bitno je da to budu prije svega kvalitetni uređaji, ali i da ne zauzmu čitav raspoloživ prostor, tako da ne možete da se krećete i obavljate svakodnevne poslove.

Poenta je da opremite svoj dom aparatima koji će pomoći da lakše pripremate jela i skladištite namirnce, ali i da to bude skladno i praktično postavljeno u enterijeru.

Kada je riječ o uređenju male kuhinje, važno je dobro razmisliti o dizajnu, te pronaći rješenja koja će biti najfunkcionalnija za vašu porodicu. Ako počinjete opremanje "od nule", pametno je da usmjerite svoju pažnju na ugradbene modele uređaja.

Ugradbene rerne i ploče za kuvanje

Ugradbene rerne i ploče za kuvanje mogu biti sjajna alternativa velikom električnom šporetu. Postoje izuzetni modeli sa inovativnim funkcijama koji čine kulinarsko iskustvo lakšim, kao što je ugradbena staklokeramička ploča za kuvanje GORENJE ECT321BCSC, koja posjeduje funkcije Stop&Go, Child Lock i Stay Warm. Pritom, u pitanju je model ploče koja se lako instalira i ne zauzima puno mjesta (ugradbene mjere su 28,3 x 6,7 x 49 cm). U paru sa bilo kojom GORENJE ugradbenom rernom ova ploča će fantastično obavljati posao u vašoj maloj kuhinji.

U skladu sa dimenzijama ploče, odnosno radne površine u kuhinji uvijek možete izabrati i odgovarajući model kuhinjske nape. U našoj Bazi znanja pročitajte detaljan vodič za kupovinu ovih kuhinjskih uređaja.

Ugradbene mašine za pranje posuđa

Mnogi smatraju da je ograničen prostor prepreka da mala kuhinja posjeduje mašinu za pranje posuđa. Međutim, pored vrhunskih samostojećih modela, postoje i ugradbene perlice za suđe koje svojim performansama i tehnologijom nimalo ne zaostaju za strandardnim aparatima. Pojedini modeli imaju i opciju montaže panel vrata, a posebna karakteristka većine naprednih modela jesu pametne funkcije, pa tako kupovinom ovih aparata uz uštedu prostora možete račuanti i na uštedu energije.

ugradbeni kućanski aparati

Poboljšanom učinku pranja suđa svakako doprinose funkcije kao što su odložen start do 24h, Quick Intensive program i opcija memorisanja postavki. Primjera radi, ugradbena mašina za pranje suđa CANDY CDIN1L380PB nudi Wi-Fi i Bluetooth tehnologije povezivanja, tako da možete pratiti rad perilice posuđa gdje god da se nalazite. Pristupite mnoštvu dodatnih sadržaja i pametnih funkcija kao što je Energy Manager, pratite energetsku statistiku potrošnje, pokrenite neki od dodatnih 20 programa. Svakako vrijedi iskoristiti ekslkuzivnu tehnologiju High Pressure sastava za optimalno pranje i sušenje posuđa u samo 39 minuta.

Pročitajte i:  Top izbor vodič za kupovinu perilice posuđa.

Ugradbeni frižideri

Pored toga što garantuju uštedu prostora u maloj kuhinji, ugradbeni frižideri su sjajan izbor za sve kojima je stalo do otmjenog izgleda kuhinjskog enterijera. Renomirane kompanije bijele tehnike i rashladnih uređaja godinama rade na razvijanju novih tehnologija hlađenja, ali i na pronalaženju funkcionalnih i estetskih rješenja koja se uklapaju u svaki dizajn.

Na domaćem tržištu, pa i u Top izbor online prodavnici tako su dostupni Gorenje, Tesla, Bosch i Beko frižideri, i to ugradbeni modeli sa i bez zamrzivača. Ugradbeni frižider BOSCH KIR81VSF0 ima jedna vrata, zapreminu 319l, te dimenzije 54cm x 177cm x 55cm. Ipak, njegova specifičnost ogleda se u tome što nudi optimalne uslove čuvanja hrane, uz pomoć senzora FreshSense koji stalno prate i kontrolišu temperaturu u unutrašnjosti frižiderskog i dijela za zamrzavanje.

Pročitajte i: Vodič za kupovinu ugradbenih kuhinjskih uređaja.

Slim modeli kuhinjskih aparata

Ukoliko iz bilo kog razloga niste u mogućnosti da kupite i postavite u kuhinju ugradbene aparate, dobro je znati da postoje i slim samostojeći modeli kuhinjskih uređaja. Dovoljno je da napravite sva potrebna mjerenja u svom domaćinstvu, tj. kuhinji i da onda, u skladu sa tim raspoloživim dimenzijama, potražite uređaje koji bi se uklopili u vaš prostor.

Tako postoje uski modeli šporeta (širina 50cm), kao što je električni šporet TESLA CS5400SW, sa četiri električne zone i dvostrukim crnim staklenim vratima ili Bekov model iste širine sa zapreminom rerne 60l. 

mala-kuhinja

Brendovi bijele tehnike u svojoj ponudi imaju i slim modele frižidera i perilica posuđa, pa tako nećete imati problema da pronađete ni ove uređaje za svoju malu kuhinju. Jedan od primjera je samostojeći frižider GORENJE R39FPW4, čija je širina 47,5 cm. Tu su i slim samostojeće mašine za posuđe, a među njima i jedan od najnovijih modela u Top izbor ponudi - samostojeća mašina za pranje suđa - inverter GORENJE GS541D10X, široka samo 44,8 cm, sa Total Dry funkcijom, tri korpe i inverter motorom.

Pametno birajte male kuhinjske aparate

Kupovina velikih kuhinjskih aparata koji će se uklopiti u kuhinji malih dimenzija zaista predstavlja izazov. Međutim, to ne znači da nećete naići na izvjesne nedoumice ni kada kupujete male kuhinjske aparate poput sjeckalica, pekača hljeba ili mikrovalne pećnice. Neka od pitanja na koje treba dati odgovor svakako su: šta će vam zaista koristiti u kuhinji, koliko je praktično posjedovati aparat za kafu ako ga upotrebljavate samo kada imate goste, imate li dovoljno prostora za skladištenje svih uređaja kao što su mikseri, sjeckalice i kuhinjske vage?

Dakle, najprije razmislite o navikama i životnom stilu svojih ukućana, potom procijenite kako se novi uređaji mogu uklopiti i da li možete priuštiti sebi da kupite toster koji nemate gdje da čuvate (a pritom tostirate sendviče jednom mjesečno).

Ako nailazite na poteškoće prilikom izbora malih uređaja za kuhinju, pročitajte i: 10 malih aparata koje svaka kuhinja treba da ima.

Na kraju, pošto obavite kupovinu bijele tehnike, postarajte se da svoje aparate održavate na pravilan način kako biste im produžili vijek trajanja i uživali u svim benefitima koje donose. Jednom uklopljeni, usklađeni i pametno izabrani kuhinjski uređaji učiniće vašu malu kuhinju kompaktnom i izuzetno funkcionalnom.

Ostali tekstovi